roket  Dołączył: 15 Lis 2008
Multimedia internet limit ściągania
Oferta Multimedii internet 2 MB za 5 zł ,z limitem ściągania do 1,5 GB , jak to wygląda w praktyce , oczywiście odpuściłem sobie P2P. Normalnie siedząc kilka godzin w necie ,czy da radę nie przekroczyć tych 1,5 GB , aktualizację samego systemu to jakieś 200 mb na miesiąc . http://www.multimedia.pl/inet

klimecki_  Dołączył: 12 Cze 2007
roket napisał/a:
ferta Multimedii internet 2 MB za 5 zł ,z limitem ściągania do 1,5 GB , jak to wygląda w praktyce , oczywiście odpuściłem sobie P2P. Normalnie siedząc kilka godzin w necie ,czy da radę nie przekroczyć tych 1,5 GB

szczerze mowiac to 1GB wykrecilem w ciagu paru dni przez komorke na urlopie...zadnych p2p, po prostu net bynajmniej nie tylko tekstowy (zarowno youtube bylo, jak i jakies wyslanie stada jpg na ftp labu, zupelnie jakbym siedzial na stalym laczu, a ze dzialal umts ...). lepiej dowiedz sie do ilu spada transfer jesli przekroczysz limit, bo jesli ogolnie net zostaje odciety, to jest to oferta ascetyczno-pocztowa i jednoczesnie dziwna (bo jak rozumiem transfer 2 mega -przy nim taki limit mozesz dosc szybko wyczerpac, nawet przypadkiem)
pozdrawiam
kp

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Jeden mecz koszykówki to około 1 GB, w miesiącu pobieram ze cztery - dla mnie za mały limit.

Sam nie wiem , babka z Multimedii twierdziła że jak nie będe nic ściągał poprzez P2P to nie mam szans przekroczyć , ciężko to obliczyć , kończy mi się umowa na dobrych warunkach , niestety muszę szukać oszczędności , a bez neta wiadomo . :evilsmile:

flood  Dołączył: 04 Maj 2006
Mam w playu 5GB - niewiele p2p - ebooki, czasem jakas muzyka w mp3, ale rzadko, aktualizacje no i www - i tak około 4ech wychodzi. I to przy uzywaniu tak po 4-5 godzin w domu
Jak stawiałem system i wszystkie aktualizacje i drivery poszły - to zabrakło limitu - obcinka do 32KB.
Play daje max transfer 120KB/sek ( mimo ze zgłasza się 7,2MB ) - systemowo ograniczają łącze

pzdr
flood

emigrant  Dołączył: 20 Wrz 2006
roket, Ale te 1.5GB to wtedy, kiedy masz jednocześnie 2 inne usługi (np. TV i telefon). Jeśli masz dodatkowo 1 usługę, to tylko 0.5GB.
Ja mam 1Mb/s z limitem 0.5GB za 5 groszy, po przekroczeniu za 49,- zł bez umowy lojalnościowej. W praktyce oznacza to, że te 5 gr zapłacę, kiedy np. nie będę korzystał z netu, bo wyjadę na miesięczny urlop. Zawsze to lepsze, niż zapłacić wtedy "normalny" abonament.

anduril  Dołączył: 31 Lip 2007
emigrant napisał/a:
roket, Ale te 1.5GB to wtedy, kiedy masz jednocześnie 2 inne usługi (np. TV i telefon). Jeśli masz dodatkowo 1 usługę, to tylko 0.5GB.
Ja mam 1Mb/s z limitem 0.5GB za 5 groszy, po przekroczeniu za 49,- zł bez umowy lojalnościowej. W praktyce oznacza to, że te 5 gr zapłacę, kiedy np. nie będę korzystał z netu, bo wyjadę na miesięczny urlop. Zawsze to lepsze, niż zapłacić wtedy "normalny" abonament.

Mam tę samą ofertę, mimo urlopów jeszcze nie udało mi się nie zapłacić ;)
Teraz będę szukał czegoś innego, bo raczej zerwę umowę na TV, a bez TV internet w MM jest już drogi...

Aspius  Dołączył: 18 Wrz 2006
kontroluję w Multimedia ten swój transfer i tak powiedzmy korzystają z netu w miarę normalnie, bez szaleństw, czyli poczta, www, trochę pracy zdalnej przez pulpity zwykle wychodzę z 1gb ale zwykle nie przekraczam 1,5 Myslę że to dużo zależy od indywidualnego sposobu korzystania z netu ot co
Grzesiek

Czyli trzeba płacić albo szukać innej alternatywy , ja mam sam internet bez kablówki dotychczas miałem 512 kb za 25zł promocja , teraz 512 wychodzi 43zł a 1MB 46zł umowa na 24 miesiące na co mnie nie stać , chyba że będą jakieś promocję ale tego nikt nie wie .Na razie idę w zaparte , umowa kończy się ostatniego miesiąca jak mi nie zrobią promocji to podziękuje , a oni stracą 1 klienta :evilsmile: ostatnio to zadziałało. :lol:

bix  Dołączył: 22 Sty 2008
1,5 GB / miesiąc? To ja bez p2p tyle dziennie wyrabiam...

roket, ale za 49,- zł 1Mb/s bez umowy. W każdej chwili mogę wypowiedzieć (miesięczny okres) i np. zawrzeć z kimś innym lub podpisać umowę, gdy zaproponują dobre warunki w ramach promocji. Przy takich warunkach gra chyba warta świeczki.

pawelek-79  Dołączył: 06 Wrz 2006
OFF TOPIC ale w temacie łączy internetowych:
Właśnie oglądam w szkockich wiadomościach, że jest sporo narzekania na szybkość internetu. Badania wykazały, że z 8Mbit/s obiecywanych przez providerów maksymalna uzyskiwana prędkość wynosiła 4,3Mbit/s a średnia uzyskiwana to 3,6Mbit/s

To tak ku pokrzepieniu serc, że nie tylko u nas jest inaczej niż w reklamie :mrgreen:

LDevil  Dołączył: 30 Maj 2007
Re: Multimedia internet limit ściągania
roket napisał/a:
Oferta Multimedii internet 2 MB za 5 zł ,z limitem ściągania do 1,5 GB , jak to wygląda w praktyce , oczywiście odpuściłem sobie P2P. Normalnie siedząc kilka godzin w necie ,czy da radę nie przekroczyć tych 1,5 GB , aktualizację samego systemu to jakieś 200 mb na miesiąc.

Ne ma jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie. Jeden wykorzysta po to po niecałym tygodniu, a drugiemu na koniec miesiąca jeszcze pół giga zostanie.
Jeżeli wyłączysz w przeglądarce pobieranie jakichkolwiek elementów multimedialnych to spokojnie styknie. A jak jedyne co robisz w Internecie to czytanie grup dyskusyjnych, to taki limit na rok spokojnie starczy :)

Cytat
A jak jedyne co robisz w Internecie to czytanie grup dyskusyjnych, to taki limit na rok spokojnie starczy :)
Ja to coś takiego, ale córa to tylko Gry .pl .Ale niestety taniej chyba nie będzie za normalne łącze , a miało być tak dobrze , byłem w kablówce kolejka jak za masłem za Gierka , niestety dużo osób rezygnuje z internetu mimo że pracują nie stać ich większość kasy idzie na opłaty. Dlatego liczę na promocję będą musieli od nowa tych ludzi czymś przyciągnąć , mówię oczywiście o sieci kablowej .

256mb  Dołączył: 26 Maj 2008
Re: Multimedia internet limit ściągania
Jeśli to jest GPRS/UMTS to należy odjąć 1/3 ponieważ liczą za dane wysyłane i przychodzące.
Tylko do www i ściągania niewielkich programów 1.5 GB wystarczy. Jak miałem limit 1 GB i oszczędnie korzystałem to brakowało właśnie tych 0.5 GB miesięcznie. Podkreślam oszczędne korzystanie. 4GB spokojnie wystarczy na wszystko poza p2p.

256mb napisał/a:
Jeśli to jest GPRS/UMTS to należy odjąć 1/3 ponieważ liczą za dane wysyłane i przychodzące.
Co trzeba robić, żeby do ściągnięcia 1GB trzeba było wysłać 0.5GB?

256mb  Dołączył: 26 Maj 2008
Na www przeglądarka i serwer potrzebują z sobą "porozmawiać" żeby cokolwiek wysłać. Dane płyną w obie strony. Zobacz na ilość pakietów wysłanych i odebranych.

korzystałem tylko z www i proporcje wyglądają tak

LDevil, Nawet do ściągnięcia 1GB trzeba wysłać 1GB. W tym celu trzeba tylko rozmawiać.

[ Dodano: 2009-01-08, 18:52 ]
Dodam, że jak kobieta rozmawia, ilość wysłanych danych może być większa, niż odebranych ;-)

256mb napisał/a:
Na www przeglądarka i serwer potrzebują z sobą "porozmawiać" żeby cokolwiek wysłać. Dane płyną w obie strony. Zobacz na ilość pakietów wysłanych i odebranych.
Właśnie zrobiłem mały test, i wyszło mi, że takie zapytanie może mieć
nawet i kilobajt :/ Więc przy ściąganiu malutkich plików nie wygląda to fajnie.
256mb napisał/a:
korzystałem tylko z www i proporcje wyglądają tak

Kurcze, nawet w świetle tego mojego małego testu wygląda to trochę dużawo. Może jakiegoś wirusa masz? :)

pawelek-79  Dołączył: 06 Wrz 2006
U mnie wygląda to tak:

Na to składa się www i news oraz 1 audycja - dzisiejszy Poranek radzia Tok FM. Nie jest tak źle. Na audycję trzeba pewnie policzyć jakieś 15MB-20MB, więc dla www i news wychodzą proporcje w okolicach 1:10.

Skocz do: