Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
Dla mnie jasność bdb. Lubię takie kontrastowe i ciemniejsze, bez wypalania mi oczu bielą.

matth  Dołączył: 21 Kwi 2008
Pentagram, bo teraz są już na prawdę fajne :-)

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
aaa, tzn wcześniejszych nie widziałem. Sorki :oops:

peterkki  Dołączył: 08 Lip 2008
matth napisał/a:
Pentagram, bo teraz są już na prawdę fajne :-)

Pogrzebałem trochę w monitorze i podwyższyłem mu pułap na wysokość oczu, gdyż faktycznie miałem dziada bezpośrednio na biurku i jak na niego patrzyłem tak z góry to zawsze wszystko jaśniejsze było niż w rzeczywistości. Na szczęście bystrzy forumowicze zauważyli to potknięcie.

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
matth napisał/a:
bo teraz są już na prawdę fajne

I to jest wersja 3.0 :-) Fotka nr 7. jest taka, jak pierwotnie, czyli ciemnica i płaskość ;-)

Obecnie (od fotki nr 8.) to jest mniej więcej to, o co chodzi - odnoszę jednak wrażenie, że fotki poddano obróbce jakąś funkcją wyciągającą cienie/wygaszającą światła (widać aureolę wokół postaci na ciemniejszym niebie). Taka operacja z definicji spłaszcza kontrast, więc użycie jej z nadmiarem generalnie szkodzi zdjeciu - nie zawsze najgłębsze cienie powinny być ze szczegółami, tak samo nie każde przepalenie będzie złe (np. zdjecie pod światło samochodu z odbłyskiem od lakieru - takie zdjecie gdzieś widziałem na dpreview - przepał musi być, bo inaczej nie będzie wrażenia odblasku).

peterkki  Dołączył: 08 Lip 2008
zorzyk napisał/a:
matth napisał/a:
bo teraz są już na prawdę fajne

I to jest wersja 3.0 :-) Fotka nr 7. jest taka, jak pierwotnie, czyli ciemnica i płaskość ;-)

Obecnie (od fotki nr 8.) to jest mniej więcej to, o co chodzi - odnoszę jednak wrażenie, że fotki poddano obróbce jakąś funkcją wyciągającą cienie/wygaszającą światła (widać aureolę wokół postaci na ciemniejszym niebie). Taka operacja z definicji spłaszcza kontrast, więc użycie jej z nadmiarem generalnie szkodzi zdjeciu - nie zawsze najgłębsze cienie powinny być ze szczegółami, tak samo nie każde przepalenie będzie złe (np. zdjecie pod światło samochodu z odbłyskiem od lakieru - takie zdjecie gdzieś widziałem na dpreview - przepał musi być, bo inaczej nie będzie wrażenia odblasku).

Gwoli ścisłości to poprawiłem te najnowsze, czyli od 8-ki ale w świetle nowych "faktów" to teraz zauważam tą nieładną 7-kę, ale już jej nie poprawię, skończyła się możliwość edycji, taki komunikat mi wyświetliło przy próbie kręcenia śrubokrętem

Skocz do: