wojtek_c napisał/a:warto pamiętać, że kit nie jest topowym szkłem systemu i w związku z tym wahania jakości montażu są pewnie równie duże
#cyfrowo: system PK
# tu jest wiedza jakiej potrzebujesz #
mirqus napisał/a:Sigma szczyci się montażem w Japonii, jednak duże różnice jakościowe świadczą o nienajlepszej sprawności japońskich rączek
Pozdrawiam
6x6 - 24x36 - FF - APS-C - malutki dron
mkdexter napisał/a:wojtek_c napisał/a:warto pamiętać, że kit nie jest topowym szkłem systemu i w związku z tym wahania jakości montażu są pewnie równie duże
Nie zgodzę się. Są owszem wyjątki od reguły, ale Pentax ma taką politykę, że stawia na jakość szkieł wszystkich. Nie tylko z wyższej półki. To gwarancja istnienia systemu.
http://www.krysiak.biz/ http://grendel.maxmodels.pl the most important equipment in your bag is your attitude
wojtek_c napisał/a:IMHO o wahaniach pomiędzy egzemplarzami kita mówi się mało, bo kita mało kto testuje. Jeśli Pentax nie trzyma kontroli jakości w swoim topowym szkle, to nie wierzę, żeby było inacej wprzypadku kita
Grendel napisał/a:ale kit jest ciemniejszy przez co wszelkie niedoskonałości są znacznie mniej widoczne gołym okiem. Przy jasnych szkłach szybciej widać ff/bf i inne "kfiatki"
#cyfrowo: system PK
# tu jest wiedza jakiej potrzebujesz #
Ekajana napisał/a:Ja na codezień urzywam obu. Sigma rulez bez 2 zdań
K10D, DBG2, DA16-45, AF360 FGZ i pasek w kwiatki:)
No i jest nieco jaśniejszy. ZA 16-80 na dłuższym końcu ma światło 4,5 a nie 5,6. To tylko tak tytułem sprostowania.pawelek-79 napisał/a:chociaż najlepszą dla mnie ogniskową byłoby 16-80, jak w tym podobno świetnym Zeissie 16-80/3.5-5.6 (chociaż przydałoby się , aby był jaśniejszy).
X-T1
K1, 28-105 D-FA WR, Sigma 50mm f/1,4. Metz 52 AF-1; Oldskulowy Zeiss 50 f/2 z pierścionkami macro -na półce . ;Trójnóg zwykły+pokręcony, a także mononóg :)
elan napisał/a:Z kolei wg photozone Sigma deklasuje kita... i badz tu madry
elan napisał/a:Tak, że gwiazdka na pewno odpada, nawet gdyby byla w tej samej cenie.
elan napisał/a:Tak, że gwiazdka na pewno odpada, nawet gdyby byla w tej samej cenie.
elan napisał/a:Tyle, że ta gwiazdka nie wypada wiele lepiej od sigmy
a np. dla f8 sigma jest trochę lepsza, no i ogniskową ma wiekszą...
Tak, że gwiazdka na pewno odpada, nawet gdyby byla w tej samej cenie.
Pozdrawiam,
Paweł
Brak Pentaxa w Pentaxie