cotti  Dołączyła: 20 Kwi 2006
Gwiazdor, ból... niektórym blokują też naszą-klasę ;-)

PiotrR  Dołączył: 03 Maj 2006
U mojej żony w firmie centrala (zagramaniczna) zablokowała wszystkie komunikatory. Oprócz gadu-gadu, rzecz jasna, bo nie mieli o nim pojęcia, a nikt nie zamierzał ich uświadamiać, łącznie z przysłanym z zagranicy dyrektorem, który też sobie gg zainstalował do komunikowania się z żoną. :-)

mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
U mnie mam zablokowane słow "pentax".
Całe szczęście teraz łączą sie przez manufakturę ;-)

Kytutr  Dołączył: 20 Lut 2007
Jeśli chodzi o filmy ze Stodoły, to skojarzyły mi się z "Fear and Loathing in Las Vegas", tak więc dubbing mógłby być utrzymany w takim właśnie klimacie.

l_uka  Dołączył: 20 Kwi 2006
oscar napisał/a:
moglibyscie wrzucic gdzies w pelnej jakosci

szczerze mowiac, nie ma czego podziwiac - ot sterta JPGow 1500x1000px. Ani tam ostrosci nie ma, ani ekspozycja jakas wybitna - ot, fisheye ;]

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
cotti napisał/a:
niektórym blokują też naszą-klasę

I bardzo dobrze, szajs jeden :evilsmile:

wolek  Dołączył: 23 Sty 2007
Witam.
cotti napisał/a:
Gwiazdor, ból... niektórym blokują też naszą-klasę ;-)

E tam blokują, po prostu nasza-klasa tak "szybko" chodzi :evilsmile:

Pozdrawiam,
Arek

oscar  Dołączył: 02 Paź 2007
Chce po prostu tylko zobaczyc pelna rozdzielczosc tego w ruchu (zeby zobaczyc czy rzeczywiscie "prawie" mozna tym filmy krecic).

Kurcze - oczywiscie przegapilem watek z info i teraz zly jestem... Choc i tak na kacyku pobalowym bylem, wiec pewnie niewiele by mi z tego macania sprzetu wyszlo...

Jaroslavus  Dołączył: 26 Kwi 2008
Witajcie,

Czy ktoś z posiadaczy k20d ma może kilkusekundowy materiał w oryginalnej jakości? Po prostu chciałbym zobaczyć jak to naprawdę wygląda. Znalazłem w sieci dwa skompresowane filmy i jeden jest tragiczny (jakby rozciagany) drugi za to ma coś z aspektem ratio. Dlatego jakby ktoś mógł się podzielić jednym plikiem byłbym wdzięczny. Można wrzucić np na plikus albo rapida.

Pozdrawiam
Jarek

2222831
jaroslavus (goryl lub inne zwierze) blink.pl

pawelek-79  Dołączył: 06 Wrz 2006
A ja mam takie pytanie - czy podczas kręcenia aparat pracuje lustrem, czy tylko migawką, czy może używa migawki elektronicznej a mechaniczna jest stale otwarta?

I jeszcze jedno pytanie - czy przy nagrywaniu działa lifeview oraz czy można wtedy pracować na manualu?

Palacz  Dołączył: 12 Gru 2008
migawka jest elektroniczna przy 21fps...słychać tylko mruczenie :) LV działa ale powoli ;)

pawelek-79  Dołączył: 06 Wrz 2006
Palacz napisał/a:
migawka jest elektorniczna przy 21fps...słychać tylko mruczenie :)

To teraz czekać na aktualizację softu umożliwiającą użycie migawki hybrydowej (wybór w menu) przy robieniu zwykłych zdjęć - synchronizacja z lampą na krótszych czasach.

Zalety:
+ nie zmniejsza zasięgu, jak w przypadku HSS, czy przymykaniu przysłony, aby nie prześwietlić ekspozycji światłem zastanym
+ nie trzeba używać większej wartości przysłony i tym samym psuć sobie rozdzielczości

Wady:
- artefakty - im krótszy czas synchronizacji tym wyraźniejsze (z testu Nikona D70s na www.fotosite.pl)

Można by zasugerować taką możliwość w nowym sofcie. Czy wiecie, do kogo pisać w takiej sprawie???
Chyba warto by założyć wątek na ten temat na forum dpreview, bo anglojęzyczne i osoby z marketingu mogą przeszukiwać go pod kątem oczekiwanych rozwiązań.

Bardzo proszę o jakąkolwiek sekwencje jpg w 21fps.

thrackan  Dołączył: 08 Lut 2007
Jaroslavus, sekwencja będzie. Najpóźniej dziś wieczorem.

Dziękuję Ci bardzo :-B

Zdjęcia prosto z puszki, z których można sobie złożyć filmidło wedle własnego uznania*: http://rapidshare.com/fil...7/Timelapse.rar

* np programem Photolapse

Dla wszystkich zainteresowanych tym tematem. Na razie to tylko aparat - jakość wideo porównywalna jest z niezłą kamerą ale jedno przetwornikową. Ciężko mi to stwierdzić w 100% ale być może dałoby coś postawienie aparatu na statywie, ładniejsza pogoda, więcej światła, lepszy obiektyw lub niższa rozdziałka. Wszystko psuje wszechogarniająca kompresja niestety :/ Zapraszam do zobaczenia filmu http://www.plikus.pl/zobacz_plik-k20d-184758.html (resize w photoshopie do tiffow pozniej montaż i zwalnianie w nieskompresowanym mov'ie w finalcut oraz eksport do photojpeg 100%). Przy okazji wszystkie kity mają takie aberacje (18-55 II)?

Jaroslavus napisał/a:
ale być może dałoby coś postawienie aparatu na statywie, ładniejsza pogoda, więcej światła, lepszy obiektyw

Może niedługo uda mi się wrzucić lepszy materiał. Na rozdziałkę nie mam wpływu (no chyba, że wsadowe przeskalowanie na kompie się liczy - to już stosowałem z zadowalającym mnie rezultatem).

Jeśli będziesz miał ochotę to ok. Po prostu i tak go kupuje bo nie ma w sumie innej alternatywy. Przecieków o k30d lub k2d brak. Chciałem kupić na japan foto ale po komentarzach i braku odpowiedni mocno się zastanawiam nad tym. Tyle że wizja zakupu 400 zł taniej jest dosyć ciekawa dla osoby uczącej się. Aha.. zapraszam na www.jagodzinski.biz - zdjęcia 25 kl/s ;)

Skocz do: