mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
Zdano, Ty brutalu :-P

Wajcha  Dołączył: 09 Sty 2008
Cytat
Kup Nikona, będziesz miał podobny problem tylko z inną nazwą.

dokładnie :mrgreen:

MacRayers  Dołączył: 07 Wrz 2008
Zdano napisał/a:
Kup Nikona, będziesz miał podobny problem tylko z inną nazwą.

...tyle w temacie. Ktoś chce więcej ? http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=77872

Nie ma znaczenia jaki system się wybierze - zawsze będą malkontenci. Nie oznacza to jednak, że nie ma różnic w systemach. Moim zdaniem w cenie do 3 tysięcy złotych , Pentax jest najlepszym rozwiązaniem....

Nie wiem, czy kolega Fafniak pisał, ale jego 700-tka Nikona idzie do wymiany chyba (http://www.nikon.org.pl/showthread.php?t=83443&page=7). Nie ma idealnych sprzętów, nie ma idealnych systemów.

mirqus  Dołączył: 20 Sie 2007
kaczor napisał/a:
mirqus napisał/a:
Przykładowa sytuacja.

Celuję centralnym, w gładką ścianę tuż przy obrazku.
I... kupa - AF miota się w tę i wew tę.

A nie lepiej na centralnym punkcie złapać ostrość na obrazku a później przekadrować?
Aparat wyostrzy równie szybko, a do tego masz 100% pewność, że ostrość jest tam gdzie chciałeś.
Jakoś tego typu automatyce nie ufam...

Wajcha napisał/a:
dziwne podejście. wiadome jest, że AF (nie tylko pentaxa) nie złapie ostrości na gładkiej powierzchni no bo nie. Więc wkurzanie się na niego za to nie ma sensu.

Przecież to przykład, a zatem przejaskrawiony przypadek :shock:

No ale dobra ! Nie pasuje goła ściana, to wieszam w tym miejscu drugi obrazek.
Celuję w niego centralnym, a że jest ciemnawo, AF chwilę się męczy, po czym ustawia ostrość, zielona kropa świeci, robię fotkę, a ta nieostra. :-/

Przechodzę na Auto AF i adekwatna sytuacja, centralny mota się na drugim obrazku, aparat stwierdza, że w polu bocznego czujnika jest bardziej kontrastowo, zatem wspomaga się obrazkiem pierwszym, zielona kropa świeci, robię ostrą fotkę !

Wajcha napisał/a:
tryb Auto nie polega na tym, że aparat szuka czegoś innego w tej samej płaszczyźnie co centralny punkt AF i na nim ostrzy, tylko zazwyczaj ostrzy na przedmiocie najbliższym, bo pucha wychodzi z założenia, że to co najbliżej jest najważniejsze

Racja !
To też :-)

A co jeśli obszar "ostrzony" leży w jednej płaszczyźnie ?
Dwa czujniki się nie uaktywnią ?

Jeśli w centrum jest wystarczająco kontrastowo - uaktywnia się tylko centralny. Boczny uaktywni się tylko wówczas, gdy znajdzie coś bliższego.
Jeśli nie jest kontrastowo - centralny jest pomijany, a uaktywnia się któryś z bocznych, jeden lub dwa.
Jeśli w centrum jest kiepskawo, centralny wspomaga się którymś z bocznych.

Przy pomiarze tylko centralnym, AF potrafi przestrzelić ( im ciemniej, tym ryzyko większe, i uprzedzę dobre rady - to nie jest BF), natomiast przy AutoAF, działa pierwszeństwo pierwszego planu (dobrze to widać celując którymś z bocznych w np. krawędź mebla, podczas gdy centralny mierzy w przestrzeń - pomimo podświetlenia się obu, ostrość zawsze wybierze mebel), i jeśli centralny zamierza spłatać psikusa, któryś z bocznych przywołuje go do porządku.

Sprawdzone organoleptycznie ;-)

McRayers napisał/a:

Nie ma znaczenia jaki system się wybierze - zawsze będą malkontenci.

:-) :-B

Zawsze lepszym jest ten sprzęt, którego nie wybrałeś ! ;-)

Jeśli zasoby pieniężne na to pozwalają, można sobie radośnie skakać po systemach.
Jednak, jak dla mnie, branie kredytów pod hipotekę, po to by zaspokoić swe ciągotki, nie jest priorytetem !

Chociaż, eeech ! Chciałoby się poszaleć !

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
mirqus napisał/a:
-szalenie madre .... :evilsmile:

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
kaczor napisał/a:
A nie lepiej na centralnym punkcie złapać ostrość na obrazku a później przekadrować?
Aparat wyostrzy równie szybko, a do tego masz 100% pewność, że ostrość jest tam gdzie chciałeś.
Jakoś tego typu automatyce nie ufam...

Od zawsze używam centralnego punktu AF i przekadrowuję.

problem powstaje przy bardzo jasnych szklach (1.4 -2.0) tutaj metoda przekadrowania czesto powoduje lekki ruch glowy (naturalny przeciez) oraz zmiane plaszczyzny ostrosci co moze spowodowac ze ostrosc nam wypadnie nia tam gdzie chcielismy :evil:

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
A rzeczywiście :oops: faktem jednak jest, że 95% zdjęć robię DA 18-55. a on najjaśniejszy nie jest, więc przekadrowanie nie ma wielkiego wpływu na ostrość.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Niestety przy jasnym szkle i ostrzeniu centralnym punktem (w DL-u inaczej się nie da) nie można przekadrowywać ale trzeba przewidzieć nadmiar na wykadrowanie w obróbce.

mayar  Dołączył: 29 Maj 2008
Fafniak napisał/a:
mirqus napisał/a:
-szalenie madre .... :evilsmile:

Madre. Widocznie nie przyszlo Ci do glowy, ze na granicy obrazek <-> gladka sciana jest duza roznica kontrastu.

mayar napisał/a:
nie przyszlo Ci do glowy, ze na granicy obrazek <-> gladka sciana jest duza roznica kontrastu.
-byles przy tym czy gdzies to wyczytales w poscie?

[ Dodano: 2009-01-11, 18:00 ]
dobra - zeby nie ciaganc - proby ustawienia ostrosci na gladkiej scianie sa skazane na niepowodzenie i juz

mayar napisał/a:
Widocznie nie przyszlo Ci do glowy
- slowo widocznie tyczy tylko tego co przyslo mi do glowy a nie ze "...widocznie byla tam roznica kontrastu..."

Zaden system AF bez jakiejs roznicy kontrastu nie bedzie mial szans na ustawienie AF - to czy byl jakis kontrast w tym miejscu nie wiemy - autor opisal miejsce jako gladka sciane - na czyms takim takze d700 nie da rady choc system AF ma o lata swietlne szybszy i dokladniejszy nize pentax

Fafniak napisał/a:
na czyms takim takze d700 nie da rady choc system AF ma o lata swietlne szybszy i dokladniejszy nize pentax
... pod warunkiem, że sprzęt działa i nie jest w naprawie ;-)
P.S. Fafniak, wrócił już sprzęt ? Czytałem na forum NIKONA, że miałeś jakiś problem z robieniem zdjęć pod słońce. Mam nadzieję, że udało się problem rozwiązać (wina puszki czy coś innego ?)...

MacRayers napisał/a:
P.S. Fafniak, wrócił już sprzęt ? Czytałem na forum NIKONA, że miałeś jakiś problem z robieniem zdjęć pod słońce. Mam nadzieję, że udało się problem rozwiązać (wina puszki czy coś innego ?)...
- dzisiaj oddaje :evil: - trzeba byc mna zeby miec takiego pecha - sama puszka - bajka - i oczywiscie wszyscy inni nie maj takiego problemu jak ja :evil:

Fafniak napisał/a:
trzeba byc mna zeby miec takiego pecha

nie wiem czy pocieszę Ciebie, ale mój kolega Kanonier ma spory problem z 5D Markiem II - spory FF/BF na ostrzeniu poza punktem centralnym (na każdym szkle). Jak wyreguluje na bocznych to środek przestrzeliwuje.... Też musi puszkę oddać (a roboty ma sporo). Nie miał takich problemów z poprzednikiem.
Nie ma co się przejmować - nawet najlepszy sprzęt się psuje. Fakt faktem, że można się wkurzyć - ale co zrobić - puszkę oddać do naprawy.... tylko czasu trochę minie.

FraZa  Dołączył: 25 Kwi 2006
Fafniak: kara za zmianę systemu :-)

MacRayers, - srednio mnie pocieszyles :-P
FraZa napisał/a:
Fafniak: kara za zmianę systemu :-)
- to narazie najbardziej pokaral mnie sam pentax :-P :mrgreen:

kinek  Dołączył: 14 Paź 2008
a propos AF kolega zakupił C 450d+50/1.8 i jakoś znaczącej różnicy nie ma miedzy moim K200d+kit fakt jest C deko szybszy i troszkę bardziej precyzyjny... ale nie są to jakieś straszne różnice...przynajmniej dla mnie;)

mirqus  Dołączył: 20 Sie 2007
Kurde !
Śmigam po mieszkaniu i nie mogę skurczybyka przyłapać na oszustwie (potwierdzenie ostrości przy nieostrym kadrze). Ostrzy też, jakby sprawniej.
Albo efekt - placebo, albo AF jakby odżył :-?

Coś mnie wcześniej sieknęło i postanowiłem zaeksperymentować.

Cofnąłem się softem do wersji 1.01 ( ten sposób resetuje aparat do ustawień dziewiczych, tak, jakby świeżo wyjęty z pudełka ), by następnie wgrać ponownie wersję 1.30.
Niby prozaiczna operacja, jest jednak jedno - ale.
Wcześniej puchę pozbawiłem obiektywu i cała operacja przebiegała bezobiektywowo.
Zapiąłem Sigmę i lekkie zdziwienie, jak na wstępie.

I teraz spekuluję.
Wcześniejsze aktualizacje wykonywałem przy wpiętym obiektywie, i to niefirmowym.
Czyżby, u diaska, miało to jakiś wpływ na późniejsze działanie ?
A jeśli tak, to może obecność jakiegokolwiek obiektywu ma tu pewien wpływ ?

Szczerze - zdurniałem ! :-|

zasilanie?

Skocz do: