perl  Dołączył: 24 Wrz 2006
Internet z UPC
po pierwsze: NIE POLECAM !! ZDECYDOWANIE !!

Mam od wrzesnia internet z tej firmy i jest po prostu tragedia. Dziadostwo jak nigdzie, wczesniej mialem neta z 2 innych firm - dsl z tp sa i telpol (telpol najlepszejszy dla zwyklego zjadacza chleba).

W kazdym badz razie sprawa wyglada tak, ze wzialem net za cene 69 zl, a pomimo tego naliczaja mi 76.99 bo doliczaja mi za jakas tam usluge ktorej nie zamawialem i w sumie nie wiem skad sie wziela.

Pisalem, dzwonilem etc. w koncu powiedziano mi ze wyslanie do nich pisma mailem zalatwi sprawe.

Wysylalem trzykrotnie - za pierwszym razem nie bylo numeru klienta, peselu i czegos tam jeszcze wiec nie pismo nie zostalo zaakteptowane o czym dowiedzialem sie po ... 1.5 miesiaca :shock: - dostalem maila z prosba o poprawienie danych :shock:
Na maile odpisuja zwykle po 3 tygodniach, miesiacu no i przyklad powyzej - po 1.5 miecha.

No i tak sie z nimi uzeram.

Bede placil 69 zl, nie interesuje mnie jakis idiotyczny pakiet zabezpieczen ktorego nie zamawialem.

Czy ktos mial jakies przejscia z ta firma?

sunshine  Dołączył: 25 Paź 2007
Ich sposób rozliczania jest nieco dziwny. mam u nich telefon + internet. Opłaty co miesiąc wyglądają tak:

Np. za grudzień:

Opłata abonamentu za styczeń za internet, rozmów telefonicznych za grudzień, abonamentu za telefon za styczeń.

Poza tym naliczyli mi kilka razy błędnie abonament i dzwoniłem 5 razy (jakieś dwa miechy) zanim mi wycofali wpłatę. Generalnie każdy operator mówi że coś załatwi, ale i tak nic nie może bo tylko system lub manager zmieniają na podstawie zgłoszenia. A w życiu jest tak, że system jest zawodny a managerowie leniwi.

Na otarcie łez :-B

W swoim mieszkaniu mam osiedlówkę i za 2 mega płacę 49 zeta (nielimitowane łącze) z możliwością wypowiedzenia umowy z jednomiesięcznym wyprzedzeniem. Umowa na czas nieokreślony. A już niedługo telefon z abonamentem za 18,90 + 11 gr za minutę do wszystkich stacjonarnych w polsce i 55 gr na niestacjonarne.

[ Dodano: 2009-01-12, 11:29 ]
perl napisał/a:
1.5 miesiaca :shock: - dostalem maila z prosba o poprawienie danych

Norma niestety.

PiotrR  Dołączył: 03 Maj 2006
sunshine napisał/a:
Opłata abonamentu za styczeń za internet, rozmów telefonicznych za grudzień, abonamentu za telefon za styczeń.
A co w tym dziwnego? Normalne: abonament płacisz z góry, a za rozmowy po ich wykonaniu.

Koteki  Dołączył: 21 Paź 2007
Strona techniczna
Jestem ich klientem od lat - w tym czasie kilka razy myślałem o zmianie operatora, bo bardzo często transfer na łączu do Internetu był słaby, konieczne było resetowanie modemu. Wraz z wprowadzeniem cyfrowej TV UPC zaczęło oferować szybkie dostępy do Sieci - 10 i 20 Mbps. W lipcu podpisałem umowę na cyfrową TV oraz na łącze 10Mbps (wcześniej brałem od nich 2Mbps). To łącze to nieporozumienie - przy pomyślnych wiatrach osiągam download na poziomie 3Mbps, ale często spada do... 256Kbps.

Na nic zdaje się zgłaszanie usterek na hotline.
Macie podobne problemy?

Cypis aka Piotr  Dołączył: 16 Cze 2008
UPC - cóż - póki działa, to jest OK, jak trzeba coś załatwić to typowe oszołomstwo (w negatywnym tego słowa znaczeniu).
Musiałem trzem osobom udowadniać, że umowa mi się skończyła i że mam prawo do nowej promocji. Faktury już poprawne wystawiają, ale mejla z nową umową nie dostałem - czekam od miesiąca.

Zasadniczo - przy przeprowadzce poszukam innej firmy, ale nie wiem czy znajdę innego stabilnego (technicznie) providera.

chrzaszcz  Dołączył: 16 Sty 2008
perl napisał/a:
Czy ktos mial jakies przejscia z ta firma?

Też mam internet z UPC i jestem zadowolony. Wcześniej miałem internet od kilku niedużych firm i zawsze był jakiś problem. Łącznie z brakiem neta przez trzy tygodnie, co przechyliło szalę na rzecz UPC. Jedyny problem jaki miałem to podczas instalacji. Przyjechała jakaś niemota (podwykonawca), który w ogóle nie potrafił sobie poradzić (albo rżnął głupa). Po zgłoszeniu na umówiony dzień i godzinę przyjechali instalatorzy z UPC - pół godzinki i wszytko hula - już jakieś trzy lata bez żadnych problemów. Co jakiś czas sprawdzam transfer i zawsze jest w porządku. Jedyny problem, to biuro obsługi klienta, standard obsługi taki sam jak w tpsa czy innych takich, na szczęście nie mam powodów by tam dzwonić.

Kocurek  Dołączył: 16 Maj 2008
hej Perl, a nie próbowałeś dostawcy który oferuje internet "z powietrza"? Ja mam taki i sobie chwale 2Mb za 50 PLN miesiecznie, bez żadnych ograniczeń. Nigdy nie miałem problemow z transferem. Kraina Deszczowców sąsiaduje z moim miastem przecież, hehe

Gringo  Dołączył: 05 Lip 2006
no ja też mam UPC i łacze 20 MBit. Muszę przyznać, że jak nie ma lokatorek w mieszkaniu to praktycznie zawsze mam sciąganie na poziomie 2 MB/s jeśli oczywiście serwery wysyłaja z taka predkoscią. Poza tym mam kablówkę i też nie narzekam. Owszem zdarzają się momenty, że net straszliwie muli- ale to chyba przez klientow sieci torrent jakich używają współlokatorki.

Mam nadzieje, że nie powiedziałem tego w złym momencie i nic się nie zepsuje :P

perl  Dołączył: 24 Wrz 2006
Kocurek, jaki dokladnie ten net?

Kocurek  Dołączył: 16 Maj 2008
Ja mam z Miecznetu. Jest to loklany dostawca inter. bezprzewodowo. Nie wiem czy do ciebie doleci sygnał, bo anteny powinny sie widzieć. Ale mam nadzieje, że w twojej okolicy jest ktoś kto oferuje takie usługi.

ggdh  Dołączył: 06 Sty 2008
MLP ma na mieszkaniu UPC (w pakiecie z TV) i wiecej narzeka niz z niego korzysta. Uzeranie, telefony, maile nic nie daja. Net czasem znika na dzien, dwa. Zero reakcji. Niby 2Mb, a ciezko wyciagnac wiecej niz 100kBs.

perl, moi rodzice maja w Sandomierzu net "osiedlowy" - mieszkaja za miastem, a net wysylany z osiedla oddalonego o ok 2km. Antena kierunkowa na dachu i wszystko pieknie od ponad roku. Cos nie tak, jeden telefon, godzinka i jest fachura od napraw.

Upewnij sie, ze mozesz:
- zamontowac antene na dachu,
- na balkonie, ktory jest skierowany na nadajnik

Ale to oczywiste oczywistosci ;-)

Marcin_G  Dołączył: 01 Maj 2008
Korzystam z usług UPC już ponad 8 lat i jak na razie jestem zadowolony. Mam od nich TV cyfrową i internet 10 Mbs. Jak ściągam pliki ze stron WWW to download mam ponad 1MB/s. Generalnie to nie narzekam, ale znam osoby które mają problemy z internetem z UPC i nic nikt na to nie może poradzić. Aha, jedyne na czym się przejechałem to telefon od nich. To była jakaś masakra :evil:

LDevil  Dołączył: 30 Maj 2007
A może by tak neostrada lub dialog? Używam tego od dłuższego czasu i generalnie jestem zadowolony. Awarie występują gdzieś tak 1 na rok i trwają krócej niż 1 dzień.

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
Cóż, ja używam Neostrady od paru lat i net znika raz na rok na 20min, a na słuchawach siedzą kompetentni ludzie i jeszcze się nie zdarzyło, żeby zbyli mnie bez rozwiązania problemu (jakieś 1.5 roku temu były problemy z serwerem w podstacji, coś takiego). Wiem, że brzmi to, jak reklama, ale tak jest :-) Z tym, że chyba drogo. Ale przecież to i tak parę groszy...

Mariusz.R  Dołączył: 09 Lis 2008
Też od kilku lat używam Neostrady i mam nadzieję,że tak pozostanie :mrgreen:

JackDeJack  Dołączył: 21 Gru 2007
Koteki napisał/a:
przy pomyślnych wiatrach osiągam download na poziomie 3Mbps, ale często spada do... 256Kbps.
To sprawdź może łącze przy pomocy http://www.speedtest.net/ - przeca prędkość twojego ściągania nie zależy wyłącznie od twojego łącza.
Ja z UPC 10megowym łączem do ebaja mam 1,5 mega a do jakichś erozrywek jadę 9,5.
Działa i nie narzekam na 4 lata brak netu miałem przez kilka godzin - o czym UPC poinformowało mnie telefonicznie :-P

Grendel  Dołączył: 31 Gru 2006
bEEf napisał/a:
Cóż, ja używam Neostrady od paru lat i net znika raz na rok na 20min,

Wypada się cieszyć że Orange w Polsce to TPSA... Nie wiem skąd się wziął Orange w UK ale tam to totalna porażka... Pewna starsza pani miała pecha zamówić sobie internet z orange z liveboxem... Średnio raz dziennie laptop traci łączość z liveboxem albo livebox z półką. Trzeba znieść laptopa, podpiąć się przez kabelek, zalogować - wtedy magicznie wszystko wraca. Byłoby ok, gdyby użytkownikiem nie była >70-letnia pani, dla której komputer to diabeł wcielony ;)

Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
Net z Play

Tyle obiecywali, może upload trochę słabo, ale do www nic więcej nie trzeba.

JackDeJack  Dołączył: 21 Gru 2007
U mnie jest nieźle :mrgreen:

ggdh  Dołączył: 06 Sty 2008
U mnie tez.

Skocz do: