Kiwak  Dołączył: 28 Paź 2007
Wajcha napisał/a:
niedługo lustro bedzie miało w sobie telefon komórkowy
tak trochę z zemsty na producentach telefonów, czy z braku innych pomysłów? :-P

FraZa  Dołączył: 25 Kwi 2006
Myślę że bardziej pójdzie to w stronę oprogramowania - aparat będzie robił surowy obraz, a potem można będzie z nim robić właściwie wszystko - zmieniać jakość, punkt ostrości, głębię ostrości, bokeh, symulacja analogu, rodzaj obiektywu itp.
Bo w aparatach to co się dodaje to gadżety

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
FraZa napisał/a:
Myślę że bardziej pójdzie to w stronę oprogramowania - aparat będzie robił surowy obraz, a potem można będzie z nim robić właściwie wszystko - zmieniać jakość, punkt ostrości, głębię ostrości, bokeh, symulacja analogu, rodzaj obiektywu itp.
Bo w aparatach to co się dodaje to gadżety

Ta, szczególnie te wyróżnione przeze mnie rzeczy da się akurat software'owo zrobić, że hej :-P Tak to, panie, tylko w Blade Runnerze ;-) Pewnie dodadzą też przy okazji cofanie się w czasie (jak wyglądało dane miejsce 5 minut / lat temu) i ukryty w menu serwisowym ficzer zdejmowania ubrań z modeli (w wersji dla pań i panów) ;-)

Pytanie, czy zgadujemy, co tam wstawią w najbliższej (lub dającej się przewidzieć) przyszłości, czy puszczamy wodze fantazji i lecimy z SF.

dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006
A ja myslalem nad takim ficzerem jak notatki glosowe, ktory mozna w jakis sposob przypisac do konkretnych zdjec, serii.

dzerry, no było by spoko. Fajne (nie to, że super przydatne: fajne) by było też zejście pod strzechy z GPS-ami. Robisz rundkę po jakiś zapupiach, wrzucasz w google maps, takie coś. No i te, no wymienne matryce, ale o tym już było... ;-)

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
W niektórych kompaktach już jest takie coś, a Pentax Optio 750Z miał także funkcję notatnika głosowego kilka lat temu.

W ogóle to cieszę się, że nie pracuję przy wymyślaniu, co też takiego zbytecznego znowu tam wcisnąć, bo chyba łeb by mnie bolał 24h/dobę. Ja się zastanawiam, czy w ogóle będę zmieniał puszkę przez najbliższe 2 lata i wychodzi mi, że chyba nie... Totalnie odpuściłem z zakupami sprzętu foto, jakoś dobrze mi z tym.

bEEf napisał/a:
Ta, szczególnie te wyróżnione przeze mnie rzeczy da się akurat software'owo zrobić, że hej :-P Tak to, panie, tylko w Blade Runnerze
Sam software nic nie zrobi, ale jak software dostanie brakujacy hardware, to juz tak. Przeciez adobe robil juz nawet prezentacje tego cuda. Nie moge teraz nic znalezc oprocz patentu.

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
dzerry napisał/a:
A ja myslalem nad takim ficzerem jak notatki glosowe, ktory mozna w jakis sposob przypisac do konkretnych zdjec, serii.

D2, D3.

:-P

pawelek-79  Dołączył: 06 Wrz 2006
dzerry napisał/a:

W sumie nigdy z nich nie korzystałem, bo nie lubię słuchać swojego głosu :mrgreen: ale uważam, że bardzo przydatna rzecz, nawet jeśli się z niej nie korzysta. Postawiłbym ją gdzieś na poziomie 11 pól autofokusa, gdzie i tak przeważnie korzysta się z centralnego, ale każdy sobie chwali, że ma więcej niż mniej. :-D

(A, żeby nie było niedomówień - notatkę głosową miałem w Fuji S602Z i niestety tylko w trybie AUTO :-/ . Jakby w innych trybach nie było czasami potrzeby dodania jakiejś notatki głosowej).

Dada napisał/a:
Pentax Optio 750Z miał także funkcję notatnika głosowego kilka lat temu.
Notatnik glosowy to ja mam w komorce. CHodzi o to, ze na przyklad robie zdjecie, wciskam jakis guzik i nagrywam notatke. Potem wracam do domu i nie musze sie zastanawiac, ktore nagranie jest do ktorego zdjecia, bo jest to w jakis tam sposob powiazane.

[ Dodano: 2009-01-12, 12:04 ]
alkos napisał/a:
D2, D3.
Bawiles sie tym? Jak to dziala?

dzerry, nie przeczę, odnosiłem się do całości FraZy, a on mówił o softwarze.

Poza tym, zdecydowana większość patentów zalega póły uczelni. Może uda się to wprowadzić za 10 lat, może za 50, może wcale. Dla mnie to nie jest na razie żaden widoczny na horyzoncie kierunek.

Cytat
Bawiles sie tym? Jak to dziala?

Ot, naciskasz przycisk i nagrywasz po zrobieniu zdjęcia. Podeslac ci sampla? :-)

alkos napisał/a:
Ot, naciskasz przycisk i nagrywasz po zrobieniu zdjęcia. Podeslac ci sampla?
No dobra, ale on to po prostu zapisuje na karcie jako jakis tam plik, tak? Mozna w jakikolwiek sposob przypisac to potem do zdjecia?

Zaraz sprawdze :-)

[ Dodano: 2009-01-12, 11:20 ]
O, szybki tescik, 10,5mm fiszaj na D3x ;-)

zdjecie:

http://varia.alkos.info/_PIP0525.JPG

zaraz po zdjeciu nacisniety przycisk audio:

http://varia.alkos.info/_PIP0525.WAV

pliki prosto z karty.

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
Mnie się wydaje, że sprawy idą w dwóch kierunkach. Pierwszy to innowacje "rewolucyjne", które stanowią w jakiś sposób o fundamentalnych zmianach, otwierają nowe możliwości i perspektywy fotograficzne. Dawno temu był to pryzmat, pomiar światła "przez obiektyw", potem pewnie autofokus, aparat cyfrowy, ostatnio chyba byłaby to stabilizacja obrazu. Nie jestem do końca pewny, czy do takiej małej rewolucji nie zaliczyć możliwości kręcenia filmów.
Z drugiej strony zaś mamy do czynienia z "gadżetami", które są może i fajne, ale niekoniecznie rewolucyjne. I takich innowacji pojawia się chyba dość dużo. Może byłyby to programy automatyczne i tematyczne, pewnie EXIF, możliwości przetwarzania zdjęć w aparacie czy drukowania prosto z aparatu, odbiorniki GPS, zdalne sterowanie, wspomniane notatki głosowe itd. Może rejestracja dźwięku przy zdjęciu...
Mnie by najbardziej interesowało na jaką "rewolucję" możemy czekać? Możliwość ustawiania punktu ostrości i GO po zrobieniu zdjęcia to byłaby chyba taka rewolucja. Ale coś jeszcze?

Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
bEEf, gdyby nie
bEEf napisał/a:
odnosiłem się do całości FraZy, a on mówił o softwarze.
to polecił bym coś takiego do poczytania. To nie jedyny przykład, ale innych nie mogę teraz znaleźć.

[ Dodano: 2009-01-12, 14:12 ]
http://graphics.stanford.edu/papers/lfcamera/ :-D

afuszejk  Dołączył: 28 Maj 2008
a ja bym sie nie obrazil na bagnet uniwersalny (znam ograniczenia) ale piszemy o tym czego bysmy sobie zyczyli : ) no i wymienne matryce ale to juz bylo : )

FraZa  Dołączył: 25 Kwi 2006
Trochę popuściłem wodze przyszłościowo, tez miałem pisząc to skojarzenia z Blade Runnerem :-) . Takie zmiany by coś dały zamiast niepotrzebnych gadżetów. To pewnie kwestia czasu

thrackan  Dołączył: 08 Lut 2007
afuszejk napisał/a:
a ja bym sie nie obrazil na bagnet uniwersalny

W sumie... ciekawie by było, jakby tak jakiś producent zrobił w puszce otwór o średnicy o 5mm większej od zwykłych bagnetów, i dodał do tego odpowiednie przejściówki w rozsądnej cenie (coś jak Tamron z adaptallem, tyle, że odwrotnie - to puszka mogła by pasować do wielu systemów; w cenie, powiedzmy 100zł/przejściówka). Taką przejściówkę zakładałoby się albo na bagnet obiektywu i taki zestaw wczepiałoby się w korpus (gdyby chciało się móc szybko zmieniać obiektywy różnych producentów). A z drugiej strony można by założyć przejściówkę na bagnet jednego producenta, jeżeli w planach byłoby używanie różnych obiektywów tego samego systemu. Największy ból byłby pewnie z pisaniem oprogramowania, które "dogadało by się" z obiektywami różnych producentów. Ale skoro Sigma, Tamron i Tokina jakoś dają radę... :mrgreen: Wyobraźcie to sobie. Możliwość podpięcia każdego szkła. Jeżeli by ten system miał jeszcze puszkę na poziomie np D300/D700/5D, to byłoby to narzędzie mocno uniwersalne. Np. do fotografii przyrodniczej podpinałoby się szkła Kwanona albo Najkona, do bliższych obiektów 31/1.8LTD... i tak daaaaaleeej :mrgreen: :mrgreen: :-P

Skocz do: