pawelek-79  Dołączył: 06 Wrz 2006
jacek_placek, ja jeszcze nie uzywam, bo nie potrafię sobie podmienić w HEXedytorze. Ale chcę poszukać czegoś, co lepiej wyostrza niż RT. RT robi brzydkie wzorki na płaskich powierzchniach i to niezależnie od mocy wyostrzania, czy algorytmu demozaikującego. Pozatym RT jest ekstra.

jacek_placek  Dołączył: 06 Mar 2008
pawelek-79 kiedyś bawiłem się NeatImage - super narzędzie do usuwania szumu. Ma ono również opcje wyostrzania. Wydaje mi się, że działa nieźle. Nie mam tej wersji, poszła w krzaki z dyskiem, ale z tego co pamiętam warto spróbować. Acha - nie działa na RAWach.

cypis  Dołączył: 18 Gru 2006
komtur napisał/a:
A przekonwertuj PEF-a na DNG konwerterem Adobe. Ja z plikami pochodzącymi prosto z aparatu miałem jakieś herezje w postaci "sztucznego horyzontu" :-) . Po przerobieniu PEF-ów na DNG wszystko OK.

Działa! ale czy to znaczy, że DNG z K20D jest jakimś innym DNG od tego uzyskanego z Adobe Convertera? :-/

[ Dodano: 2008-12-18, 13:40 ]
jacek_placek napisał/a:
Proszę powiedzcie coś na ten temat, czyli co lubicie w tym programie, dlaczego go używacie? Poza ewentualną szybkością i wygodą jak pisze @komtur ?

no właśnie za szybkość. Poza tym od czasu do czasu lubię te trochę przekłamane, syntetyczne kolory z RS.

Tok'Ra  Dołączył: 11 Lip 2006
komtur napisał/a:
pawelek-79 napisał/a:
A mógłbyś gdzieś wrzucić tak zmieniony plik .exe ???

No wiesz... udostępnianie na jakimś serwerze modyfikowanych plików .exe będących elementami programów należących do Adobe (chyba oni kupili producenta RSE), to raczej słaby pomysł :-( . RSE to chyba niestety nie jest abandonware czy jak mu tam...

Ale zawsze możesz spakować tego exe do zip'a ;-) Plik nazywasz aququ.zip i zmieniasz mu rozszerzenie na np. mp3. Czyli na serwisie www.odsiebie.com leży plik muzyczny aququ.mp3,
który nikogo nie obraża ;-)

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
Tok'Ra, nie zapomnijmy o zahasłowaniu tego archiwum i gra muzyka

;-)

pawelek-79  Dołączył: 06 Wrz 2006
Zainstalowalem Notepada++ z hexeditorem. Zamienilem Pentax *ist ds2 na k110D, pozmienialem zera gdzie trzeba i nie chce mi zapisac zmian, bo twierdzi, ze mam otwarty program gdzie indziej :-/

[ Dodano: 2009-01-12, 20:04 ]
OK. Udało się obejść problem. RS odpala, ale nadal nie widzi rawów :/

Skocz do: