Markus  Dołączył: 21 Mar 2007
Picasa a XnView
Pewnie jest tak u każdego.

Nowa wersja Picasy 3.0 wyświetla jpg w bardzo wygładzony sposób.

Zdjęcia na których widoczny był szum w XnView wyglądają 2 x lepiej w Picasa 3.

Jako przeglądarka nowa Picasa 3 jest świetna.

Przeźroczyste tło, łatwa nawigacja, duża szybkość, zoomowanie kółkiem od myszki itp.

Niestety trudno w niej ocenić czy zdjęcie jest doskonałe technicznie czy tylko tak wygląda w Picasa 3 :-)

pawelek-79  Dołączył: 06 Wrz 2006
Markus napisał/a:
Niestety trudno w niej ocenić czy zdjęcie jest doskonałe technicznie czy tylko tak wygląda w Picasa 3

To nie ma znaczenia, póki prezentujesz zdjęcia w Picasie :-P

Przecież jak dyskutujemy o szumie i ktoś marudzi, że widać wyraźnie, to proponujemy zrobić odbitki i sprawdzić. Wszystko zależy od medium.
Na mnie Picasa 3 zrobiła pozytywne wrażenie w stosunku do 2, ale nie na tyle, żeby zrezygnować z FastStona :-D

qorel  Dołączył: 09 Lis 2008
Pawelek-79 masz rację! :-B
Jak chcę pokazać zdjęcia znajomym to wybieram picase3 i wszystko jest piękne, jeśli chodzi o nagą prawdę ;) to faststone.

komtur  Dołączył: 04 Cze 2008
Markus napisał/a:
Nowa wersja Picasy 3.0 wyświetla jpg w bardzo wygładzony sposób.
Zdjęcia na których widoczny był szum w XnView wyglądają 2 x lepiej w Picasa 3.

To fakt, że Picasa pokazuje obrazki jakieś takie bardzo wygładzone. Jak dla mie, to aż za bardzo. Dlatego nie mogę się przekonać do Picasy :-( Zresztą XnView też potrafi "gładzić" zarówno podgląd, jak i widok pełnoekranowy (można to wybrać jakoś; ja mam to włączone na stałe). Na szybkim komputerze jest to widoczne w postaci "wygładzenia" maleńki ułamek sekundy po wyświetleniu obrazka. Wydaje mi się, że XnView stosuje jakiś łagodniejszy algorytm niż Picasa. Tak sobie przy okazji pomyślałem, że fajnie by było, gdyby programiści umożliwili wybór poziomu tego "gładzenia".

pawelek-79  Dołączył: 06 Wrz 2006
FastStone ma opcję włączania wygładzania przy podglądzie pełnoekranowym. Z zastrzeżeniem, że spowalnia wyświetlanie obrazka na słabszych komputerach. To może o to chodzi ?

JackDeJack  Dołączył: 21 Gru 2007
W Picasie podoba mi się że wszystkie korekcje nie dotykają oryginału.
Nawet funkcja SAVE zapisuje kopię oryginału i można wszystko odzyskać.
W faststonie nie można obrócić RAWów, w Picasie to fajna opcja pomocna przy przeglądaniu przed obróbką.

Skocz do: