jaczes  Dołączył: 19 Lut 2008
[jaczes] małymi kroczkami...
Słowem wstępu: Nazywam się Piotrek foty cykam przy pomocy K20D, a szklarnie sukcesywnie uzupełniam.
Na forum jestem jakis czas i w między czasie przerobiłem pare galerii urzytkowników. Sam uważam, że należy się uczyć na błędach (najlepiej cudzych ;)).

Mam galerie na digarcie i deviantarcie do których zapraszam.

http://jaczes.deviantart.com/
http://jaczes.digart.pl/

Pewnego słonecznego dnia z Pauliną:

1. K20 + 50/1.4

2. K20 + 50/1.4

3. K20 + 50/1.4

4. K20 + 50/1.4

5. K20 + 50/1.4

6. K20 + 50/1.4

kristofo  Dołączył: 28 Lut 2007
3 mi się podoba, pozostałe też nie są najgorsze ale jakoś nie porwały mnie.

GeloPa  Dołączył: 26 Mar 2008
4 jest świetna

Dzięki za opinie.
Gelopa, miło mi słyszeć opinię od kogoś dzięki komu zapragnąłem pojechać do Lublina ;) hehe

Właśnie zauważyłem, że IE nieładnie zmniejsza fotki... więc uprasza się o oblądanie w innej przeglądarce. Opera rzadzi ! :D

[ Dodano: 2008-12-20, 13:15 ]
7. k20+kit I+filtr "gwiazdkowy" (gdzies w lipcu nad morzem)

afuszejk  Dołączył: 28 Maj 2008
światło na 2 baardzo mi odpowiada, najlepsze z tej serii moim zdaniem. filtra gwiazdkowego jeszcze nie próbowałem, może masz jakieś nocne zdjęcie z nim?

peterkki  Dołączył: 08 Lip 2008
portrecik 1 i 4 widzą mi się, ale 7 za ten efekt to mi nie podchodzi z żadnej strony

mirekw11  Dołączył: 09 Lis 2008
Bardzo fajna 5, co do 7 to troszkę za dużo tych gwiazdek jak dla mnie, chyba że tak właśnie chciałeś.

afuszejk napisał/a:
światło na 2 baardzo mi odpowiada, najlepsze z tej serii moim zdaniem. filtra gwiazdkowego jeszcze nie próbowałem, może masz jakieś nocne zdjęcie z nim?

szczerze powiedziawszy nie cykałem za dużo nim w nocy (zazwyczaj zapomninałem, a pozatym średnica filtra 52 powodowała, ze mogłem zakładać go tylko na 50/1.4 i to z przejściówką... ). Tu taka sobie (nie ma sie czym chalić ;) ) próbka strzelana z reki http://img218.imageshack....ota5277mwd6.jpg

8. K20D + kit I

kulten  Dołączył: 19 Lip 2007
3jka jako foto do rodzinnego albumu jest ok, choć ochłodziłbym nieco bo jest za żółto. Reszta nie bardzo. Widoczek pstrykany na zbyt krótkim czasie + brak przynajmniej polara lub szarej połówki psuje zdjęcie. Kadr też nie bardzo.

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
kulten, chyba Ci się bardzo nudzi, skoro żeś się zabrał za hurtowe komentowanie każdego wątku w dziale "do oceny" :-)

matb napisał/a:
kulten, chyba Ci się bardzo nudzi, skoro żeś się zabrał za hurtowe komentowanie każdego wątku w dziale "do oceny" :-)

To nie kwestia nudy ale w tym dziale jest jak w kostnicy. Ludzie wrzucają zdjęcia i czekają na opinię a tu co? Nic, cisza albo szczątkowe komentarze nad wyraz rzadkie. Swego czasu też tak tkwiłem i byłem świecie przekonany, że moje zdjęcia były przynajmniej całkiem niezłe. Dopiero sporo później uświadomiłem sobie, że były do d...py ale jakoś nikt nie potrafił mi porządnie wytknąć co źle robię. Więc wziąłem się za prasę jaką mogę kupić w uk i zacząłem zeń się uczyć. I to co na tym forum mnie wkurza to, że ludzie tkwią ze swoimi lustrzankami przed ekranem forum, rozpętują mega dyskusje na temat czy full frame czy też nie, co lepsze a co gorsze, dlaczego canon i nikon jest taki drogi, że AF w Pentaxie wcale nie jest taki powolny jak mu się to zarzuca etc etc. Teraz już wiem, że nawet moim k100d mogłem coś niezłego pstryknąć, choć do niedawna myślałem, że porządne zdjęcia wychodzą z innych stajni konkurencyjnych, co jest zupełnie mylne. Ludzie na tym forum w 95% zupełnie nie wykorzystują swojego sprzętu i dlatego pomyślałem sobie by ich zmusić jakoś do postępu. Korzystam też z forum nikona i muszę powiedzieć, że tam jest życie, tutaj zaś, kostnica. Zaraz ktoś powie bym tam spadał jak mi się nie podoba etc. Ale nie o to w tym chodzi by się na siebie obruszać tylko by zacząć działać i udoskonalać swoje umiejętności w pasji fotografowania. Bo chyba o to chodzi prawda? Więc jednym z kroków jest krytyka + sugestia co należy poprawić. Choć niestety często tu widzę jest tak, że nie ma czego korygować tylko na nowo podejść do zagadnienia i nie spoczywać na laurach :-B :-B :-B :-B

Sorry za ot.

9. K20D + 18-250 @85mm "Borowikowej cz. I"

10. K20D + 18-250 @200mm "Imperator"

Buczo  Dołączył: 14 Lis 2008
Z ostatnich dwóch wybieram 9, podoba mi się bokeh i kolory

Pozdrawiam
Buczo

Ja na ostatnich dwóch widzę tylko bałagan. Sorry, że tak brutalnie ale aż oczopląsu się dostaje od tak nierówno rozłożonej ostrości. Popatrz jakie foty makro robi Gonia65. Tam panuje porządek i klarowność czego na Twoich zdjęciach brakuje. Spróbuj jeszcze raz. (to moja ocena by nie było wątpliwości :mrgreen: )

mlmar  Dołączył: 03 Lip 2008
to prawda, nieostrości na przedzie zdjęcia raczej się unika. to jak glowa przypadkowego przechodnia wchodząca w kadr.

mlmar napisał/a:
to prawda, nieostrości na przedzie zdjęcia raczej się unika. to jak glowa przypadkowego przechodnia wchodząca w kadr.

chciałem dać taką perspektywę z takiego mrówczego punktu widzenia ;)
Czyli powiadacie, że lepiej "borowika" przyciąć od dołu gdzieś w okolicy końca gałęzi ?

Generalnie jestem zadziwiony, że tak ładnie mi to wyszło na tym gołym spacer zoomie ;)

Borowik musi być na pierwszym planie, nie może sobie ot tak ginąć w gęstwinie chaszczy :mrgreen: .

Wajcha  Dołączył: 09 Sty 2008
7 mi się podoba, choć, żeby się czegoś czepić to szkoda tego ... czegoś nad piktogramem po prawej na ścieżce, odwraca uwagę (przynajmnije moją)

kulten napisał/a:
a na ostatnich dwóch widzę tylko bałagan.

w sumie ściółka leśna ma to do siebie, że jest troche bałaganiarska , a fota 10 nawet fajna

za foto portretowym nie przepadam szczególnie, a 8 strasznie wyprana z kolorów

dzięki za odpowiedzi chłopaki. W sumie Wajcha ma rację, ze las to wielkie składowisko porozrzucanych igiełek itd. ale z drugiej strony fotki Gioni sa świetne... choć ona fotografowała głównie owady na gałęziach i w przeciwieństwie do niej nie uda się grzybka cknac bez śmietnika ;) No, ale Kulten, postaram się coś zmienić w tej materii, zeby kadry były lepiej skonstrułowane.

11. K20D + kit II (Tu taka przed-sylwestrowa fotka -10st. ciemno, strasznie kojarzy mi się z podpisem Meggido "Skądkolwiek wieje wiatr, zawsze ma zapach Tatr")

AvantaR  Dołączył: 06 Sty 2009
11 bardzo mi sie podoba. Drzewa wspaniale kadruja Giewont :) Fotka wywolala u mnie znowu tesknote za Tatrami, mimo, ze nie tak dawno tam bylem :)

Skocz do: