xrog  Dołączył: 07 Lut 2008
Super otworki
Witam,

Zgłaszam się z pytaniem, czy macie sposób na zrobienie bardzo dokładnego otworka?
Czytałem gdzieś o naświetlaniu klisz w naświetlarni, np. otworek 0,2 mm naświetlony w 4800 dpi to kółko o średnicy kilkudziesięciu pikseli, co daje już dobre przybliżenie koła. Tyle, że zastanawiam się, czy taki otworek nie będzie dawał innych efektów, bo nie będzie "dziury" tylko klisza...
Podobno można też laserowo... Czy ktoś wie coś na ten temat?

PS. Chciałem "odkopać" stary wątek o pinhole:
Szeroki cyfrowy pinhole
ale na tym forum się nie da... Odkopywać musi osoba, która nie jest autorem ostatniego posta ... czyli nie ja.

pozdrawiam!

Michał K  Dołączył: 22 Lut 2007
chyba odkopałem :-)

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
xrog napisał/a:
PS. Chciałem "odkopać" stary wątek o pinhole:
Szeroki cyfrowy pinhole
ale na tym forum się nie da... Odkopywać musi osoba, która nie jest autorem ostatniego posta ... czyli nie ja.

Jasne, że się da

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
Folia aluminiowa, cieeenka igla (delikatne "nawiercanie") i mikroskop, moze byc tani jak barszcz, albo skaner. Powodzenia z obliczeniem skali skanu wobec fizycznej wielkosci otworka - nie jest to trudne, ale mi sie kielbasilo dosc dlugo... :-)

Zbyszek W.  Dołączył: 04 Cze 2008
alkos napisał/a:
Folia aluminiowa, cieeenka igla (delikatne "nawiercanie") i mikroskop, moze byc tani jak barszcz, albo skaner. Powodzenia z obliczeniem skali skanu wobec fizycznej wielkosci otworka - nie jest to trudne, ale mi sie kielbasilo dosc dlugo... :-)

Jeszcze trzeba oszlifować folie z obu stron bardzo drobniutkim papierem ściernym i będzie OK. Ziwi

[ Dodano: 2008-09-08, 20:16 ]
Pin Hole.
Na stronie www.ponhole.art.pl jest adres do producenta otworków, który oferuje różne średnice wypalone laserem w płytce mosiężnej. Ceny bardzo przystępne.
Tam też można znaleźć tabele przeliczania czasu naświetlania jeżeli ktoś użyje otworka do własnoręcznie zbudowanej camery obscury.
Ziwi

Najlepiej mieć laser do metali. Z domowych metod najlepszą zdaje się trawienie. Folia aluminiowa jest podatna na wodorotlenek sodu obecny w środkach chemicznych AGD, np. Kret w granulkach do udrażniania rur.
Folia aluminiowa napięta np. na pudełku od zapałek. Wykałaczką nakładamy malutką kropelkę nasyconego wodnego roztworu Kreta. Już po kwadransie widać efekt trawienia.
Jeśli po przepłukaniu wodą nie widać pod światło otworka, zabieg należy powtórzyć.

Uwaga, wodorotlenek sodu NAOH to bardzo silna zasada i jest ona szkodliwa dla zdrowia!!! Należy zachować dużą ostrożność.

xrog napisał/a:
Wykałaczką nakładamy malutką kropelkę nasyconego wodnego roztworu Kreta. Już po kwadransie widać efekt trawienia.

O, ciekawe :-)

Stachu  Dołączył: 27 Kwi 2007
Jeżeli na folię aluminiową działa chlorek, to można też spróbować zrobić otworek jak płytki drukowane. Wydrukować sobie otworek (biała kropka na czarnym tle), przenieść to na folię i wytrawić. Dokładność byłaby chyba większa.

Niestety, nie jest tak różowo jak napisałem... następnego dnia otworek się zrobił większy. Wygląda na to, że trzeba kontrolować trawienie... co jakiś czas oczyszczać sprawdzać i znowu nakładać ług sodowy. Trzeba więc robić tak jak Stachu napisał - metodą do obwodów drukowanych.

Myślę jeszcze o przepalaniu folii prądem... :roll:

Cytat
Myślę jeszcze o przepalaniu folii prądem...

O! taka na przyklad iskra z kondensatora od lampy... :evilsmile:

Stachu  Dołączył: 27 Kwi 2007
Nie wiem, czy dobrze pamiętam, ale potraktowana iskrami z transformatora Tesli czy tam czegoś innego zmienia się w sitko. Może to jest jakaś metoda... :roll:

darenwspak  Dołączył: 23 Lip 2012
sam zrobiłem tak:
denko od puszki po piwku [najpierw trzeba wypić a to dodatkowa korzyść]
1) z jednej (wklęsłej) coś podłożyć, ja miałem zaokrąglony młotek, z drugiej przypie*lić kilaka razy drugim, normalnym, w celu zmniejszenia grubości denka w centralnej części.
2) wziąć punktak i już delikatniej na samym środku wybić dziurę
3) powtórzyć punkt pierwszy tym razem celem zmniejszenia średnicy otworu
4) najcieńszą metalową struną do gitary przebić ślad po otworze i delikatnymi 9wiercącymi) ruchami rozwiercić.

taką oto metoda otrzymujemy otworek w cienkiej (bo sklepanej) blaszce, o równych brzegach (wywiercone struną) małej średnicy (najcieńsza struna) w stabilnej konstrukcji (bo reszta blachy jest normalnej grubości)

takie rozwiązanie ma jeszcze jedną zaletę - w zależności od tego czy zamontujemy ją do aparatu wklęsłą czy wypukłą strona możemy uzyskać dwie ogniskowe układu. Montowałem wklęśle w starych smenach i elkionie - działało wyśmienicie.

technik219  Dołączył: 25 Sty 2009
A ja po prostu poszedłem do zegarmistrza i mi wywiercił w blaszcze otworek 0,3mm.

Skocz do: