srryba  Dołączył: 10 Gru 2008
kiev-15 a Pentax k100d super
Posiadam Kieva-15 wraz z trzema obiektywami (mocowanie na bagnet ),czy jest jakiś adaptor,który pozwoli na podpięcie ich do k100d super ?

tref  Dołączył: 05 Wrz 2006
Hmm, nawet nie wiem jak duży jest ten bagnet 15-ki.

źródło: photohistory.ru

To nie jest pewna informacja, ale raczej nie ma takiego adaptera. :roll:

pawel1967 Dołączył: 03 Maj 2006
Nie ma takiego adaptera produkowano adaptery do Kieva 10,15 aby móc do niego dopinać optykę na gwinty . To martwy system w dodatku awaryjność tego modelu była wielka . Kosztowało to 700 rubli . Obiektywy Helios 81 w wersji do tego aparatu odpowiadały jakością jedynie Pancolarowi i to dobrze zjustowanemu . Nie naprawiano go tylko wymieniano na praktikę vlc 2 lub plc2 co świadczy o jego cenie . Aparat wytrzymywał 70 stopniowe mrozy . Widziałem zdjęcia robione nim pod kołem podbiegunowym . Posiada migawkę tzw wachlarzową - ewenement . Lepiej sprawdzał się Kiev 10 mniejsza awaryjność mimo selenowego pomiaru światła - ta sama optyka poza standardem w niektórych modelach . Optyka wymienna to modele zenitowskie dobrze zjustowane . Osobiście zajeździłem dwa takie aparaty za komuny a 10tkę sprzedałem czego zresztą nie mogę przeboleć . Jeśli działa proszę odłączyć automatykę i pozostać na manualu będzię działał

srryba  Dołączył: 10 Gru 2008
pawel1967, Dzięki bardzo za informacje,pozdrawiam !

[ Dodano: 2009-01-15, 13:53 ]
tref, Dzięki,słyszałem coś o kombinacji 2 czy 3 przejściówek ale to chyba nie ma sensu,pozdrawiam.

Skocz do: