zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Lightroom eksportuje do sRGB / Adobe RGB / Pro Photo.... czyli ściana :-|

kenzo  Dołączył: 23 Gru 2007
zorzyk, exportuje do każdego profilu, ktory masz zainstalowany w systemie. Musisz najpierw sobie zainstalowac, go.

Efekt prawidłowych kolorów podstawowych ze zdjecia testowego widać też na ekranie w Photoshopie po wybraniu Próby kolorów/Roboczy CMYK.

kenzo, mam CMYK FOGRA27 w systemie, ale Windows nie chce go podpiąć (w zarządzaniu kolorem) bo to jest (niby) profil drukarki, a nie ekranu. Z drugiej strony w Lightroomie nie widzę listy profili icc z systemu, tylko 3 pozycje wyboru (sRGB, Adobe RGB, ProPhoto RGB) podczas eksportu.

zorzyk, to dziwne. U mnie w Lightroomie oprocz 3 o ktorych mowisz, jest opcja "Inne" i tam sie wyswietla lista wszystkich w sytemie.

Alternatywnie możesz spróbować z panelu "print", tam wybrac "print to file" i też możesz określić profil.

No, byc może to właśnie kwestia wersji, ja mam 2.1.

Jeszcze może być to, że mam Lightroom 1.4.

No - nie ma pozycji "inne".

"Print to file" - nic z tego, nie mam kolorowej drukarki w systemie i lista dostepnych profili jest pusta.

Kenzo, mówisz o Lightroom 2?

O wersji 2.1. A przy print zobacz czy masz opcję "print to file" Czyli pseudo-drukowanie do pliku.

Moje wnioski na tą chwilę:

- w Windows muszę mieć roboczo ustawioną przestrzeń sRGB (to ochłodzenie kolorów na ekranie, o którym pisałe wxześniej, mam po przełączeniu do Adobe RGB <-- ale o tym nie wspomniałem)

- korekcja i eksport z LR w przestrzeni sRGB

- podgląd w PS w trybie color-proof CMYK - wtedy zobaczę, jak mi zrobią zdjęcie.

Dobrze mówię, nie? :-)

[ Dodano: 2009-01-15, 14:00 ]
kenzo napisał/a:
O wersji 2.1. A

No to wszystko jasne, niestety.

zorzyk, No, a z PS-a nie mozesz wyeksportować z tym profilem? Nie widzi go?

W PS-ie widzę profil, mogę wyeksportować, ale odnoszę wrażenie, ze to nie będzie konieczne (znaczy - eksport w p profilu CMYK), bo w PS to mi pokazuje, jak będzie wyglądała fotka na papierze (symulacja).

Ale co innego teraz mnie zastopowało - wziąłem gotowe jpg w sRGB, które już było w labie (nazwijmy je: w poprzedniej kalibracji) i w PS-ie przełaczanie color-proof nic nie daje :shock: kolory są niezmienne. A plik testowy (bez znacznika RGB) reaguje na CMYK/monitor/itd....

Holender, jak to diabelstwo ustawić, żeby PS dobrze reagował na color-proof?
teoria: sRGB - kolory ekranowe jaskrawe
Adobe RGB - kolory jakby przygaszone
CMYK - kolory totalnie zgaszone

Kiedyś mi to działało :evil:

[ Dodano: 2009-01-15, 22:58 ]
Dobra... no to tak :-) wszystko działa, tylko widoczność efektu przełączenia color-proof na CMYK zależy od kolorów na zdjęciu - najlepiej widać na niebie, czasem na lwiatkach.... często wcale nie widac róznicy.

JuiCe  Dołączył: 07 Sie 2007
Re: Automatyczna konwersja do profilu kolorystycznego labu
kenzo napisał/a:
Da się to zrobić w Lightroomie (używając opcji print) półautomatycznie w Photoshopie, ale czy zna ktoś może jakiś mały programik, ktory hurtowo i szybko przerobi z 1000 fotek na podany profil ICC?

Bardzo ciekawa dyskusja, ale chciałbym nawiązać do pierwotnie postawionego pytania.

Można użyć exiftool. Oczywiście jako input ustawić *.jpg, a output do jakiegoś innego katalogu lub użyć opcji nadpisywania oryginałów.

Co do szybkości działania - embedowałem profil ICC z Ankary do jednego zdjęcia i zajęło to z minutkę lub dwie. Pewno przy silniejszym procesorze trwałoby to krócej ale pewno embedowanie 1000 plików zajmie kilkadziesiąt minut.

Tylko nie zdziw się proszę, gdy po tym procesie zniknie Ci 3 GB wolnej przestrzeni (tak orientacyjnie). Mój plik źródłowy urósł o 3 mb po dodaniu profilu.

Co nawiasem mówiąc nic nie dało. Po dodaniu ICC, włączeniu interpretacji profilu kolorów w irfanie i porównaniu z oryginałem trochę się przestraszyłem. Mimo nieskalibrowanego kiepskiego laptopowego LCD różnica była kolosalne. Ogólnie zdjęcie wydawało się jaśniejsze ale kolory były wyblakłe - szczególnie czerwony.

Oba zdjęcia oddałem do labu. Wersję z ICC przerobiłem na lustrzane odbicie by móc je odróżnić po wydrukowaniu. Ja widziałem różnicę ale chyba tylko dlatego, ze wiedziałem, który plik jest bez profilu. Pokazywałem odbitki jeszcze 3 osobom (w tym dwum fotoamatorom) i nie widziały one żadnej różnicy.

Alternatywą dla exiftool jest ICC Batch converter.

Skocz do: