hitman1986  Dołączył: 17 Mar 2008
MateuszG napisał/a:
a jak myślicie ... warto ściągać Winde 7 na mojego PC

Przeczytaj wszystkie 5 stron wątku, a sam sobie odpowiesz na to pytanie...

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
MateuszG, a nie możesz sobie dołożyć ramu ;-)
parę groszy dołożysz, a będzie miodniej od razu

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
To ja mam inny pomysł - flash disk co najmniej 1GB, opcja "użyj tego urządzenia do przyśpieszenia systemu" i Vista na 1GB działa tak jak z 1.5GB, innymi słowy - duuużo lepiej. To działa, sam sprawdziłem (nawet dołożenie 512 flasha na 2GB ramu dało zauważalnie lepszą pracę przy przełączaniu programów), na sieci jest dużo porównań, jeśli ktoś nie wierzy.

MateuszG  Dołączył: 29 Paź 2008
wszedłem teraz na allegro i doznałem szoku :shock:
nie wiedziałem że 1GB ramu można kupić za 30zł !
ledwo ponad rok temu za 1GB 800MHz dałem 180zł ...

więc faktycznie koszty dość małe ...
ale czy np. ta kość vram/goodram

http://www.allegro.pl/ite..._gwarancja.html

nie będzie się gryzła z moim Patriotem 1GB 800Mhz ?

no i jeszcze sprawa tych bitów ...
32vs64 ? będzie jakaś widoczna różnica ?

KrzysztofGud  Dołączył: 21 Gru 2008
MateuszG napisał/a:
a jak myślicie ... warto ściągać Winde 7 na mojego PC

Co o tym sądzicie ?

Instaluj 64 bity. Ja ze sterami problemów nie miałem... oprócz tego, że nie mogłem znaleźć kodeków RAW na 64 bity, które pozwalałyby na podgląd w eksploratorze miniaturek. Ale przeżyję.

Co do photoshopa - CS3 nie wykorzysta w pełni możliwości Twojego procka. Dopiero CS4 ma osobną wersję na 64 bity.

Edit: Wiadomo, że różnica będzie odczuwalna. Ale z 64 bitami jest tak, że musisz sam dokonać wyboru, porównać plusy i minusy.

bossini  Dołączył: 23 Sty 2007
bEEf, a mógłbys rozwinąc temat lub podrzucić linka? Czy na XP tez jest takie przełozenie?

LDevil  Dołączył: 30 Maj 2007
bEEf napisał/a:
Bo w pierwszym przypadku masz cały czas produkt, możesz wypuszczać nowe wersje, w drugim - jesteś w dupie przez lata i z resztkami włosów na głowie (reszta wyrwana) obserwujesz, jak ucieka ci konkurencja.
Głęboki refaktor również może spowodować, że przez długi czas nie masz za bardzo jak zbudować produktu. Można oczywiście temu zaradzić, ale to też kosztuje.
bEEf napisał/a:
A na koniec, ponieważ startowałeś od zera, a nie od sprawdzonego kodu, masz więcej bugów i wszystko działa wolniej niż przed tym radosnym przedsięwzięciem.
Kod po refaktorze jest tak samo bezbłędny jak kod napisany od zera.

LDevil napisał/a:

w teorii tak

tzn jeżeli zrobimy idealny refaktoring, ale mając na karbie xml-hell i tony frameworków, trzeba nieźle się nadygać przy refaktoringu, a i tak może się okazać że nie wszystko poszło dobrze, i coś się nie buduje, ew sypie błędami dopiero na uruchomionej aplikacji

LDevil  Dołączył: 30 Maj 2007
opiszon, przeczytaj jeszcze raz to co napisałem :)

LDevil, tak wiem, czytałem pierwszą część posta

tylko że druga temu przeczy ;-)

LDevil napisał/a:

A a co z tymi wszystkimi skumulowanymi poprawkami błędów, które zgłaszali klienci przez cały dotychczasowy czas życia programu? :-> Ech, panowie teoretycy... :-P

dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006
A co to jest xml-hell?

Cytat
A co to jest xml-hell?

Pewnie coś takiego, jak dll-hell, tylko w xmlu ;)

konfiguracja wszystkiego co możliwe w xml'ach

na szczęście trochę z tego na barki wzięły adnotacje, ale i tak stado xmli konfiguracyjnych przeraża :-|

dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006
a co zlego w konfiguracji w XML?

nic, ale ciężko się refaktoruje :-P

pawelek-79  Dołączył: 06 Wrz 2006
bEEf napisał/a:
To ja mam inny pomysł - flash disk co najmniej 1GB, opcja "użyj tego urządzenia do przyśpieszenia systemu" i Vista na 1GB działa tak jak z 1.5GB, innymi słowy - duuużo lepiej.

Nie wierzyłem, że to coś pomaga, więc nie próbowałem wcześniej. Teraz wrzuciłem 1GB flasha i zastanawiam się, jak to sprawdzić. Chyba GIMPa odpalę, ale nie wiem, czy to pomoże. Flash jest co prawda USB 2.0 ale i tak niezbyt szybki. Na razie nie widzę różnicy, a Vistę mam na komputerze z 1 GB Ramu, więc powinienem odczuć znaczną poprawę.

pawelek-79, wystarczy, że Winda pokazuje opcję "przyśpiesz" - to oznacza, że flash jest wystarczająco szybki. Przyśpiesza to głównie odpalanie i przełączanie między odpalonymi programami, ograniczając "mielenie". Samej pracy procesora, czyli np wołania RAW-ów oczywiście nie przyśpieszy.

pawelek-79  Dołączył: 06 Wrz 2006
bEEf, a czy taki flash będzie szybszy/wydajniejszy od HDD ???

pawelek-79, tak, do tych celów tak. Poczytaj:
http://pl.wikipedia.org/wiki/ReadyBoost

Skocz do: