Mariusz.R  Dołączył: 09 Lis 2008
Nie wiem czy to dobry pomysł.Dioda mojego pena i dysku twardego cały czas dają po oczach ,a komputer nie jest obciążony.Zastanawiam się co szybciej padnie :mrgreen:
Temperatura proca poszła do góry o 3 stopnie.
edit:
Po kilkunastu minutach uspokoiło się,temp.też spadła.

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
Mariusz.R, zbieg okoliczności. Nic nie padnie, poczytajcie na sieci porównania, sprawdźcie sami i tyle. Już zaczynają powstawać kompy, które mają wbudowaną pamięć flash tylko do tego celu. Widzę to w helpie do mojego Samsungowego laptopa (mój model raczej akurat tego nie ma). Więc coś musi być na rzeczy. Ale obowiązku używania oczywiście nie ma :)

LDevil  Dołączył: 30 Maj 2007
bEEf napisał/a:
A a co z tymi wszystkimi skumulowanymi poprawkami błędów, które zgłaszali klienci przez cały dotychczasowy czas życia programu? :-> Ech, panowie teoretycy... :-P
Te poprawki były naniesione i sprawdzone na kodzie przed refaktorem. Po refaktoringu trzeba będzie i tak to wszystko jeszcze raz przetestować. Pod tym względem sytuacja jest taka sama jak przy pisaniu od zera.

LDevil, sory, nie masz racji, ale nie ma sensu tego kontynuować, a nie chcę się teraz licytować na nasze doświadczenie w temacie. To jest po prostu mój zawód i niektóre rzeczy po prostu mam wiedzieć, bo za to mi płacą.

Na koniec pouczająca lektura. Klasyka tematu. Ten facet naprawdę wie, o czym pisze, dodatkowo pisze bardzo dobrze i błyskotliwie:
http://www.joelonsoftware...0000000069.html

Co ciekawe, praktycznie każdy autor książki o prowadzeniu projektu porusza ten temat - z takimi samymi wnioskami. Może dlatego, że książki piszą ludzie, którym projekty się udały. A że takich projektów jest mniejszość, być może nie ma nic dziwnego w tym, że powszechna opinia jest inna :)

Pisząc jakiś zamknięty system na potrzeby uzależnionego od nas odbiorcy, być może można popełnić dowolną ilość błędów, które nasz "sponsor" i tak będzie musiał sfinansować. Na rynku aplikacji "customowych" w Polsce i tak panuje amatorka i jednoosobowe projekty w Delphi (też taki robiłem, to wiem :p). Soft, który chcesz normalnie sprzedawać w obliczu silnej konkurencji nie wybaczy ci takiego potknięcia.

bEEf, wytłumacz mi tylko dlaczego zakładasz, że kod po refaktoringu będzie nadal w takim samym stopniu przetestowany jak oryginał.
Co do artykułu to generalnie koleś dobrze pisze, ale niewygodne fakty sprytnie pomija :)

LDevil, nie, nie będzie, ale testy przecież przeprowadza się cały czas, wg procedury. O co innego tu chodzi. Nie będę powtarzał siebie ani tego artykułu :) Koleś nie pomija żadnych niewygodnych faktów, koleś jest bossem i przeprowadził parę udanych projektów. Więc jeśli on pomija jakieś fakty, to oznacza, że pomijanie tych a nie innych faktów prowadzi do sukcesu, a skupianie się nad nimi - do porażki :p Taka prawda czasem boli, sam wiem, ale trzeba to brać na klatę. Nie da się przejść nad jego argumentami do porządku dziennego. Polecam jego książki.

A ten artykuł jest tylko przykładem. Ja piszę na podstawie swojego doświadczenia, tylko nie potrafię wyrazić tego tak ładnie jak Joel :)

Ze studiów lub pomniejszych projektów wychodzi się z całą masą nawyków, które w dużych projektach potrafią być gwoździem do trumny (o dużych projektach cały czas mówimy! o dużych! Nie jakieś tam popierdółki na 10 tys linii). Nasze teamowe niegdysiejsze "żelazne" przekonania co do słuszności niektórych działań są dzisiaj jedynie dobrym tematem do śmiechawy przy piwie :-B

bEEf, Tutaj świetnie wszystko wyjaśnione http://www.microsoft.com/...cle/art025.mspx
Dla słabszych sprzętów jest to ciekawa funkcja.

OK, dla mnie EOT, idę refaktorować FreeDOSa, może ze tego Windows 7 powstanie :)

Spoko, zagrocie Ms, to was wykupią i jesteś ustawiony :-P
Aha, i cały czas miałeś na myśli darmowy produkt rozwijany po godzinach przez grupkę pasjonatów? To chyba dlatego nie mogliśmy się dogadać ;-)

Czy mi się wydaje,że w wersji beta nie ma klienta poczty?

^mmm^  Dołączył: 04 Paź 2006
Mariusz.R napisał/a:
Czy mi się wydaje,że w wersji beta nie ma klienta poczty?

Nie ma :-(

cerfes  Dołączył: 03 Kwi 2008
a co tam jest w ogóle poza pulpitem, dupnym IE, kalkulatorem, WMP i notatnikiem? czy jest tak samo pusty jak XP? Czym to się tak naprawdę różni od XP poza ładniejszym wyglądem?

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
cerfes napisał/a:
czy jest tak samo pusty jak XP

oby.

alkos napisał/a:
oby.

to jaki tego sens? z Linuksem dostaję program do grafiki, pakiet biurowy, pakiet multimedialny, wiele innych pożytecznych rzeczy, oczywiście można ich nie instalować, ale w dobie dysków po 200 GB tych kilkaset MB nie szkodzi, i tak mniej miejsca niż Win zajmuje. Photoshop CS4 działa i wirusów system nie łapie.

To jakby kupować samochód w postaci -rama, koła, silnik i kierownica. Nie lepiej dostać za darmo z poduszkami potwietrznymi, radiem, skórzaną tapicerką, ABS, kontrolą trakcji, lakierem metalic itd. itp.

http://appdb.winehq.org/appimage.php?iId=21074

cerfes napisał/a:
to jaki tego sens? z Linuksem dostaję program do grafiki, pakiet biurowy, pakiet multimedialny, wiele innych pożytecznych rzeczy, oczywiście można ich nie instalować, ale w dobie dysków po 200 GB tych kilkaset MB nie szkodzi,

No tak, to pomysl jeszcze ile taki microsoft kazalby za to wszystko zaplacic. Ja dziekuje bardzo: wole gola rame i samemu dobrane akcesoria. Dokladnie to, co potrzebuje, takie, jakie potrzebuje - a nie skompilowane przez jakiegos geeka pakiety-do-wszystkiego-i-do-niczego-naraz.

[ Dodano: 2009-01-20, 00:35 ]
cerfes napisał/a:
To jakby kupować samochód w postaci -rama, koła, silnik i kierownica. Nie lepiej dostać za darmo z poduszkami potwietrznymi, radiem, skórzaną tapicerką, ABS, kontrolą trakcji, lakierem metalic itd. itp.

To nie jest najszczesliwsze porownanie.

cerfes napisał/a:
Photoshop CS4 działa

Mi tez dziala.

cerfes napisał/a:
wirusów system nie łapie.

Mi tez nie lapie.

cerfes napisał/a:
to jaki tego sens? z Linuksem dostaję program do grafiki, pakiet biurowy, pakiet multimedialny, wiele innych pożytecznych rzeczy, oczywiście można ich nie instalować, ale w dobie dysków po 200 GB tych kilkaset MB nie szkodzi
Poproś ładnie kogoś, żeby Ci zrobił zrobi pakiet zawierający Windows+wiele pożytecznych programów.
cerfes napisał/a:
i tak mniej miejsca niż Win zajmuje.
Kto by się tam tym przejmował w dobie dysków po 200GB :)
cerfes napisał/a:
Photoshop CS4 działa i wirusów system nie łapie.
Czyli tak jak moja instalacja Windowsa. Z tą tylko różnicą, że ja mogę liczyć na support Adoba, a Ty nie :>
cerfes napisał/a:
Twierdzisz, że Linuks to taki nie dość, że lepszy to jeszcze tańszy odpowiednik Windowsa?

alkos napisał/a:
skompilowane przez jakiegos geeka pakiety

fakt, pod windowsem można ze źródeł wszystko skompilować :) hehe

jak bym jeszcze miał te kilka zbędnych tysięcy PLN, to jeszcze bym myślał co by kupić windows + photoshop + jakiś lajtroom + dobry antywirus, czy co tam teraz jeszcze mają ciekawego. ale po prostu szkoda mi pieniędzy.

ale dobrze, żeby nie było że marudzę o linuksie - powiedzcie mi co ma takiego fajnego ten nowy windows?

cerfes napisał/a:
Photoshop CS4 działa

cerfes napisał/a:
jak bym jeszcze miał te kilka zbędnych tysięcy PLN, to jeszcze bym myślał co by kupić [...] photoshop

No i po klopocie. Dziala czy nie dziala - i tak cie nie stac.

A wybuliwszy juz na PS CS4 co to za rozica doplacic kilkadziesiat euro za wersje oem XP / 7? Cala niezbedna reszte moge miec open source na win.

mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
Uwielbiam bitwy Linux vs. Windows na naszym forum
:mrgreen:

ok, ok, juz sobie ide.... :->

Skocz do: