Grendel  Dołączył: 31 Gru 2006
piotrecius napisał/a:

WOSP jest nieoceniona ale z drugiej strony to przygnębiający widok... Niby "3-cia RP", "4-ta RP", teraz "druga Irlandia", a gdyby nie Owsiak i darczyńcy to w szpitalach leczonoby aspiryną/lewatywą :-/

Ja generalnie doznałem szoku, bo oddział na którym leżała moja żona, to oddział patologii ciąży, gdzie generalnie leżą "ciężarówki" z zagrożoną ciążą. Dwa bloki dalej była zwykła porodówka - kiedy tam wszedłem, prawie dostałem odruchów wymiotnych - "na kompanii" w wojsku było czyściej niż na porodówce... Na patologii czyściutko, sporo pielęgniarek do pomocy, sprzęt - dlaczego? - placówka naukowa Śląskiej Akademii Medycznej, parę projektów międzynarodowych dających dostęp do technologii i wiedzy... Do tego pomoc WOŚP... i nagle okazuje się, że można 3x na dzień mierzyć tętno płodu, drożność pępowiny i reagować natychmiast w sytuacji zagrożenia - byłem świadkiem dwóch takich ekspresowych akcji. I wtedy pomyślałem ze łzami w oczach - co by było, gdyby moja żona była "zdrowa" ? Nie przyszłoby nam do głowy, by co 3 tygodnie prywatnie jeździć do ginekologa, nie wylądowalibyśmy na patologii ciąży, gdzie z każdą ciężarówką obchodzono się jak z jajkiem... W Zabrzu znane były (teraz już na całą Polskę) przypadki zabijania dzieci przy porodzie (z urwaniem głowy kleszczami i wypychaniem dziecka przez skakanie po brzuchu matki włącznie)...

Można więc powiedzieć, że mieliśmy szczęście w nieszczęściu.

Aspius  Dołączył: 18 Wrz 2006
Odkąd było to możliwe, zawsze przekazywałem ten 1%. Na początek dla organizacji, której celem jest ochrona jednej z najpiękniejszych polskich rzek, ale ostatnie dwa lata, oddaję ten 1% dla synka koleżanki Boryska, którego rodzice nie mieli tyle szczęścia co Grendel

Blog Boryska

Grzesiek

Misiek  Dołączył: 05 Lip 2007
Ja wspieram TOPR. Pośrednio, bo bezpośrednie się ponoć nie da. Szczegóły: http://www.smiglodlatatr.pl/index.php

Kiwak  Dołączył: 28 Paź 2007
TAK. I od zawsze na konkretne dziecko, ale w tym roku odebrano mi tę możliwość: teraz idzie na organizację i nie ma możliwości wskazania konkretnej osoby... chyba szkoda.
Ale i tak odpowiedź brzmi TAK.

dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006
Kiwak napisał/a:
i nie ma możliwości wskazania konkretnej osoby...
Trzeba to sprawdzic. Wg bloga Boryska Światłowskiego, do ktorego link zamiescil Aspisu, sluzy do tego pole "Inne informacje...", która znajduje się pod koniec deklaracji.

dz.

Messer  Dołączył: 15 Sty 2008
Warszawskie Hospicjum dla dzieci

Nie mogę powstrzymać łez za każdym razem, jak odwiedzam tą stronę :-(

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
OT, ale na temat:

NFZ nie refunduje hospicjom kosztów tzw. "ostatniego dnia pobytu".
(wiadomość tę usłyszałem dziasiaj w wiadomościach na Polsacie).

h2o  Dołączył: 13 Paź 2008
  1% podatku
Witam!
Jak nie macie pomysłów na przekazanie 1% ze swojego podatku, to zachęcam do wparcia dzieci chorych na Mukowiscydoze.
Tutaj strona Mateusza http://www.mateusz.egm.pl...ial=dzialy&id=4
i innych Mukolinek http://www.mateusz.egm.pl...dzial=mukolinki

marecki43  Dołączył: 17 Sty 2009
Dziękuję
Dziękuję za umieszczenie apelu na forum. To bardzo szlachetne i nieczęsto się zdarza.
W imieniu chorego Mateuszka i naszej rodziny, jeszcze raz pięknie dziękuję

Bardzo chętnie wymienię się banerkami z chętnymi.
Pozdrawiam, dziadek Mateuszka i admin strony.

diplodok  Dołączył: 13 Cze 2006
prosba o 1%
w wyniku ruchow kadrowych w naszej firmie prace stracil kolega - jedyny zywiciel rodziny z trojgiem dzieci
niestety sredni trzylatek jest chory na autyzm wczesnodzieciecy
w jego imieniu zwracam sie z prosba o przekazanie 1% na jego rzecz
pieniadze beda wykorzystane na rechabilitacje i zakup lekow nierefundowanych przez (ftu!) panstwowa sluzbe zdrowia
w polu "nazwa OPP" wpisz fundacja dzieciom "zdazyc z pomoca"
ul. łomiańska 5, 01-685 warszawa
w polu "KRS" wpisz: 0000037904
w polu "informacje uzupełniajace" wpisz: Dawid Bandura cel 1%

w imieniu kolegi i jego dziecka z gory serdecznie wszystkim dziekuje!

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
mozesz podac jakies konto - bo zanim sie rozlicze - moze minac jeszcze sporo czasu i zapomne

andrusz  Dołączył: 27 Lip 2007
diplodok będę się rozliczał pewnie dopiero w marcu, ale numer konta by się przydał ;-)

numer konta
Bank Pekao S.A.
I/Warszawa
41124010371111001013219362
z dopiskiem: darowizna n aleczenie i rehabilitacje Dawid Bandura

Mathis  Dołączył: 26 Mar 2008
Sporo znajomych na nic nie przekazuje tego 1% ale Twoim poście i moich namowach, wszyscy wesprą Dawida :)

Draca  Dołączyła: 12 Cze 2008
diplodok, konto zapisane, 1% pójdzie. Jak będę rozliczać PITy znajomym, też zaproponuję im to konto.

diplodok napisał/a:
w wyniku ruchow kadrowych w naszej firmie prace stracil kolega

Czy Twój kolega jest informatykiem?
Co prawda szukamy informatyka w Warszawie, ale nie powinno być problemu z zatrudnieniem go w naszym oddziale w Krakowie, jakby znał MAPSa.

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
Założyłem przelew stały - nie jest to astronomiczna suma , ale w rocznymzestawieniu troche tego będzie

Przypomnij jeszcze o tej sprawie na miesiąc przed konćem okresu rozliczeń?

serdecznie wam wszystkim dziekuje!
Draca napisał/a:
Czy Twój kolega jest informatykiem?

nie wiem...
chyba jakies informatyczne szkoly skonczyl - dowiem sie

Maciek  Dołączył: 20 Kwi 2006
Udało mi się wygrać bitwę z PIT-em! Zgodnie z prośbą dorzucam swój skromny wkład.

Mariusz_CH  Dołączył: 30 Gru 2008
Nu, chyba sie udało. 1% poszedł na w/w cel :-D

sylwesto  Dołączył: 16 Sie 2008
Przy rozliczeniu naszego (mojego i zony) PIT 1% pójdzie na rehabilitację Dawida.

Skocz do: