wyrzykus  Dołączył: 28 Lis 2008
Rikenon 50mm 1,7 i Soligor 24mm 2,8 - jakie opinie?
Cześć

Właśnie okazyjnie upolowałem dwa szkiełka, szukałem po forum ale nie znalazłem, a może ktoś ma jakieś doświadczenia z takimi obiektywami:
Rikenon 50mm f1,7
Soligor MC C/D 24mm f2,8

Oba szkła mają styki i powinny pracować z programami.

Ciekawy jestem czy Rikenon będzie porównywalny z Pentaksem 50mm A 1,7

Marek  Dołączył: 21 Kwi 2006
Porób zdjęcia obydwoma szkłami, zawieś je gdzieś w sieci, podaj link.... Sam też możesz pokusic się o opinię ;-)

Jak tylko przyjdą będę pstrykał aż do znudzenia, póki co próbuję się dowiedzieć czy nie wtopiłem :-D

Jeśli nie dałeś za szkła więcej niż za odpowiedniki SMC to nie wtopiłeś :mrgreen:

Ciężko znaleźć info o tych szkłach, jeszcze ciężej o wersjach SMC, nie wiem czy takie występują w ogóle.

Ale metoda określenia poziomu wtopy całkiem słuszna :lol:

rbucz  Dołączył: 01 Gru 2006
Miałem takiego rikenona chyba jeszcze z analogową Milnoltą - super ostry, b. przyjemny obiektyw. Pod słońce był gorszy niż P 50/1,7 ale w normalnych warunkach porównywalny jak nie lepszy.

Powłoki SMC są tylko na oryginalnych szkłach Pentaxa (i to nie wszystkich).

dżejpi  Dołączył: 04 Paź 2007
Jeżeli ten Rikenon ma jeden styk i pierścień przysłon z literką A to może pracować z Pentaksem jak zwykły manual. Styk Rikonena jest w innym miejscu.
Szkła CHINON'a z A na pierścieniu przysłon można sterować z aparatu.

Rikenon jest z serii P, wydaje mi się że styki będą na swoich miejscach

dżejpi  Dołączył: 04 Paź 2007
wyrzykus napisał/a:
Rikenon jest z serii P

przepraszam; mój błąd - teraz dopiero sprawdziłem - ma literkę P na pierścieniu przysłon. Mój ma jeden styk i niestety z Pentaksem działa tylko kiedy przysłonę nastawiam manualnie. Styk niestety w innym miejscu.

opit  Dołączył: 27 Gru 2008
Witam.
Również jestem w posiadaniu Rikenona 50mm 1,7 i jestem bardzo zadowolony. Jasne szkiełko, a od 2,8 bardzo ostre. W życiu nie zrobił bym tak ostrych fotek kitowym 18-55mm. Mój jest w wersji P więc przesłona działa tylko manaulanie, ale mi to wogóle nie przeszkadza. Bardzo ładnie rozmywa tło przy małej głębi ostrości.
Naprawdę szkiełko warte polecenia.

Skocz do: