pawelek-79  Dołączył: 06 Wrz 2006
thrackan napisał/a:
W sumie... ciekawie by było, jakby tak jakiś producent zrobił w puszce otwór o średnicy o 5mm większej od zwykłych bagnetów, i dodał do tego odpowiednie przejściówki

Przy takim rozwiązaniu to rozsądną ceną jest nawet 500zł (moim zdaniem), może nawet 1000zł, bo funkcjonalność kupionego aparatu znacznie wzrasta. A z oprogramowaniem nie byłby większego problemu, skoro tak jak piszesz - niezależni producenci szkieł sobie z tym radzą. Większy problem mógłby być z przeniesieniem mechaniki (przysłona, AF - w niektórych szkłach). Ale wszystko do zrobienia.
Ważne aby aparat z takim bagnetem wart był grzechu.

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
O 67D w cenie do 1000USD?

matteusz  Dołączył: 02 Lis 2007
Cytat
tzn. następca k20 miał wewnątrz aluminiową obudowę czyniącą go razem z uszczelnianym korpusem "pancerniakiem", choćby ceną dodatkowego 0.5-1kg.

Teraz K20D waży 0,7 kg. Dodając do tego Twoje założenia, korpus ważyłby wówczas 1,2 - 1,7 kg. Trochę ciężko jak na sam korpus. Nosząc zestaw K10D + 50 mm + lampa (czyli jakies 1,3-1,4 kg) boli nadgarstek. Pomyśleć co by było gdyby tyle ważył sam korpus.

A ja sobie marzę o szkle 85 1.8 w cenie ich Canonowskich/Nikonowskich odpowiedników.

mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
Jasiek Matacz napisał/a:
A o czym wy marzycie?

Znowuuu....

Ludzie....

Ile razy można czytać ten sam temat. I ile razy można pisać o tym samym...

:-/
Litości.

mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
Był bardzo podobny temat - na dodatek w tym miesiącu...

Scaliłam.
Zmodyfikuję temat wątku lekko.

Prosze o kontynuację w tym miejscu.

ares2k  Dołączył: 19 Lip 2008
ale cuda wyslacie...
ja maze o tym zeby obiktywy z seri m byly bardziej funkcjonalne a widzie to tak:
zakladam smc m 50/1.7 body mnie pyta o minimalna i maksymalna wartosc przyslony oraz ogniskowa, a nastepnie znajac ja traktuje obiektyw m jak a czyli nie musze przymykac przyslony przyciskiem ael zeby zmierzyc swietlo przy wartrosci przyslony innej niz pelna dziura-i oczywiscie steruje przyslona z body:) Taka mala zmiana moglaby wyeliminowac pomylki przy pomiarze swiatla w obiektywach bez stykow:)

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
ares2k, ale to jakoś skomplikowanie jest. W normalnych Pentaxach rozwiązano ten problem dużo prościej. "Normalnych", to znaczy bez obciętego bagnetu. Wkładasz obiektyw i już, normalnie mierzy światło w trybie Av.
No i po co sterować przysłoną obiektywu z body?

Skocz do: