Marcinicus  Dołączył: 30 Gru 2006
jacekh
Ale o co właściwie chodzi? Co chcesz osiągnąć swoim działaniem? Pytam serio bez złośliwości. Bo jeżeli chcesz firmę "nastraszyć", to zrób bilans zysków i strat. Czy warto: jak sam piszesz to była jedna fotka, słaba i odnoszę wrażenie, że nie była umiłowanym zdjęciem z Twoich prywatnych zbiorów. Zastanów się jak firma na to zareaguje?

GeloPa  Dołączył: 26 Mar 2008
Samp napisał/a:
zdjęcia nie zostały wykradzione - zrobił je sam, na prośbę pracodawcy, świadomie przekazał mu materiały.

i tu jest sedno sprawy :mrgreen: przecież fotki nie były robione dla szefa na pamiątkę tylko dla firmy więc cel był przewidywalny

ja robię sporo zdjęć w pracy i wiem w jakim celu więc albo się na to zgadzam albo nie,

co do fotek w internecie umieszczonych przez innych to zazwyczaj zwracam się do osoby zamieszczającej o podanie autora i strony skąd pochodzą lub o usunięcie.
Zazwyczaj skutkuje.

p.s. moim zdaniem w takich przypadkach o kase nie ma co toczyć piany

Grendel  Dołączył: 31 Gru 2006
Re: Zamieszczemie w necie zdjęcia bez zgody autora
jacekh napisał/a:

Czy mieli prawo wykorzystać moją fotke bez mojej zgody?

Powiedzą że zrobiłeś fotki w ramach obowiązków służbowych i możesz ich potem przez 4 lata ciągać po sądach żeby udowodnić że jednak nie miałeś tego w obowiązkach. Życzę powodzenia.

cotti  Dołączyła: 20 Kwi 2006
Sytuacja zależy od układów w firmie - do pewnego momentu różne rzeczy foto i graficzne robiłam za friko. Ale nazbierało się tego, nazbierałam swoje zasługi i poszłam rozmawiać z dyrekcją - że w sumie prawa autorskie, mój czas, moja obróbka, wiedza... nie straszyłam, tylko pytałam. I się udało.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Nad rozlanym mlekiem nie ma co płakać. Na przyszłość jedynie można się zasłaniać brakiem sprzętu, zepsutym sprzętem itp. Ja się tym zasłaniałem to kupili małpkę do firmy i dali pod moją opiekę i teraz jak trzeba coś udokumentować to mnie wołają abym zrobił zdjęcia.

LDevil  Dołączył: 30 Maj 2007
jacekh napisał/a:
Czy mieli prawo wykorzystać moją fotke bez mojej zgody?
Ciężko stwierdzić, ale moim zdaniem mogą podciągnąć to pod obowiązki służbowe.
A nawet gdyby to się nie udało, to komuś nie zarabiającemu na sprzedaży zdjęć kompletnie nie opłaca się sądzić o kasę z bezprawnie wykorzystanych zdjęć. Bo można na tym stracić :)

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
... ale nazwisko autora zdjęcia powinni jednak podać.

Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
Ja bym poprosił o podpisanie zdjęcia nazwiskiem autora. Takie uznanie praw autorskich, a niczemu firmie by nie szkodziło chyba.

jacekh  Dołączył: 08 Maj 2007
Rany, ale sie dyskusja rozwinęła.
Ale: mnie nie chodzi o to żeby firma mi zapłaciła czy nie wiem dała nagrodę czy medal dla zasłużonego pracownika ;-) .
Mnie chodzi o sam fakt zamieszczena fotki zrobionej przeze mnie i moim sprzętem bez zgody, bez pytania i bez podpisu. Mogli czy nie mogli? W obowiązkach tego nie mam. Poproszono mnie o zrobienie zdjęć i nie poinformowano mnie o tym, że mają być gdzieś publikowane.

GeloPa  Dołączył: 26 Mar 2008
hmmmmm a ja poprosiłem kolege aby zrobił swoim aparatem zdjęcie, poprosiłem go o plik i zrobiłem sobie awatara.
MOGŁEM ?

[ Dodano: 2009-01-21, 10:55 ]
przecież jeżeli cię ktoś prosi o zrobienie fotki czegoś co jest jego i TY to robisz i udostępniasz plik to z drugiej strony co cię obchodzi co on z tym zrobi ? (pomijając sytuację gdyby nie daj Boże podpisał się jako autor)

gelopa napisał/a:
poprosiłem go o plik i zrobiłem sobie awatara.
MOGŁEM ?

Ja pytałem o zgode na zrobienie sobbie avatara ze zdjęcia czyjegoś autorstwa.

Marcinicus  Dołączył: 30 Gru 2006
Cytat
Mogli czy nie mogli? W obowiązkach tego nie mam. Poproszono mnie o zrobienie zdjęć i nie poinformowano mnie o tym, że mają być gdzieś publikowane.

W obowiązkach nie miałeś, a mimo to zgodziłeś się na zrobienie zdjęcia...MOGŁEŚ odmówić, skoro to nie leży w zakresie Twoich obowiązków. Takie moje zdanie.

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
jacekh napisał/a:
Ja pytałem o zgode na zrobienie sobbie avatara ze zdjęcia czyjegoś autorstwa.

Raczej o wykorzystanie zdjęcia i używanie go w funkcji avataru.

Skądinąd takie pytanie nie jest codzienną praktyką, nad czym ubolewam :-/

jacekh, :-B

Grendel  Dołączył: 31 Gru 2006
jacekh napisał/a:

Mnie chodzi o sam fakt zamieszczena fotki zrobionej przeze mnie i moim sprzętem bez zgody, bez pytania i bez podpisu.

Chłopie, ileż to razy ludzie drukują (także w gazetach!!!) zdjęcia przeze mnie zrobione i nikomu nie przyjdzie żeby nazwiskiem chociażby podpisać! Pracuję m.in. w szkole w której oczywiście automatem zostałem "nadwornym fotografem" i zajęło mi dwa lata że by się z tej fuchy wycofać bez wyzywania wszystkich na około (choć odrobinę chamskim trzeba być niestety).
Pomijając zdjęcia okolicznościowe które umieszczano w różnych periodykach (np. studniówki, matury), ostatnio były fotki z większej uroczystości (50-ciolecie szkoły, wielka feta itd...) a nie zliczę już zdjęć budynku szkoły które były wykorzystywane do promowania wiedzy o szkole w różnych gazetach i serwisach internetowych - może w 10% publikacji znalazło się moje nazwisko pod zdjęciem. Wiedząc ze nie wskóram nic w sprawie publikacji już zrobionych i upublicznionych fotek, postanowiłem zaprzestać regularnego dokumentowania życia szkoły żeby ludzie się odzwyczaili od tego, że zawsze mam przy sobie aparat ;)

Desmond  Dołączył: 07 Paź 2008
Coś czuje, że niedługo ten temat dojdzie do konkluzji, że jacekh powinien dziękować pracodawcy za łaskawie umieszczone fotografie w Internecie i jeszcze pokornie nie wiem ... wziąść nadgodziny, zapłacić za hostoswanie zdjęć i kto wie co jeszcze 8)

Ale co racja to racja, też mam wrażenie że teraz już jest pograne i nie ma co się przejmować. Pozostaje uważać na przyszłośc i walczyć o swoje ... może grzeczna rozmowa z Bossem wystarczy? Lub Exifowanie zdjęć oraz umieszczanie na nich swojego imienia i nazwiska.

Desmond napisał/a:
Lub Exifowanie zdjęć oraz umieszczanie na nich swojego imienia i nazwiska

W exifie było moje imie i zazwisko. Niestety zdjęcie na necie jest exifa pozbawione.

Kosmo  Dołączył: 11 Mar 2008
jacekh, jeśli chodzi Ci jedynie o zamieszczenie nazwiska, to chyba nie powinno być problemu, nie sądzę, żeby pracodawca miał coś przeciwko. No i jest to fajny wstęp do uświadomienia na przyszłość że twórczość ma swoją wartość. IMHO

Desmond  Dołączył: 07 Paź 2008
jacekh napisał/a:
Desmond napisał/a:
Lub Exifowanie zdjęć oraz umieszczanie na nich swojego imienia i nazwiska

W exifie było moje imie i zazwisko. Niestety zdjęcie na necie jest exifa pozbawione.
Dlatego dopisałem też by zdjecia bezpośrednio opisywać, tylko że jest ryzyko iż Twoj Szef bezwstydnie by takie zdjęcie przyciął (a walnięcie napisu na przekątnej zdjęcia jak sądze nie wchodzi w gre :D).

Skocz do: