zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Mógłbym tu zacytować cały post JackDeJacka, to powiem tylko, że mam tak samo 8-)

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
zorzyk napisał/a:
dobrać monitor CRT ... zwykła 19" amatorska

Jakoś nie mogę sobie wyobrazić czegoś takiego w moim kąciku komputerowym :mrgreen:

xrog  Dołączył: 07 Lut 2008
plwk, latorośl? Widać podobieństwo do Twojego avatara... ;-)

xrog napisał/a:
latorośl?

Tak, w swoim pokoju o imponującej powierzchni 7,2 m2.

Na szczęście moje jeszcze w przedszkolu, ale przeprowadzka na większy metraż jest nieuchronna... za jakiś czas... :roll:

[ Dodano: 2009-01-20, 20:51 ]
zorzyk, Twoja wersja kolorów jak zwykle gites.

JackDeJack  Dołączył: 21 Gru 2007
plwk napisał/a:
Jakoś nie mogę sobie wyobrazić czegoś takiego w moim kąciku komputerowym
Czy to na czym leży telefon to skaner ? Jeśli tak to jak często go używasz ?
Jesli odpowiedzi brzmią:
- tak
- raz na miesiąc

to już masz miejsce na CRT

zorzyk, poczekam co powie Benek :-P

renko  Dołączył: 25 Maj 2008
To jak jest w końcu z matrycami TN? Da toto radę w wariancie ekonomicznym? Bo akurat rozważam odkupienie takiego praktycznie nieużywanego wcześniej monitora za niewielkie pieniądze. Nadają się takie matryce do czegokolwiek? (W zasadzie tylko i wyłącznie wywoływanie RAWów + przeglądanie zdjęć)

Tak, to skaner ale używany częściej a oprócz tego szerokość blatu to tylko 60 cm a głębokość monitora 19", to ponad 40 cm, a musi mieć z tyłu trochę luzu więc brudziłbym ekran czołem. Miałem bańkę 15" i ledwo się mieściła.

renko napisał/a:
Bo akurat rozważam odkupienie takiego praktycznie nieużywanego

Cytat
Monitor LCD Sony SDM-HS75 - Naszym zdaniem monitorem nie warto się interesować
źródło: http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=1348-4

plwk napisał/a:
szerokość blatu to tylko 60 cm a głębokość monitora 19", to ponad 40 cm,
...odsuwasz biurko od ściany i masz trochę miejsca na dupkę monitora 8-)

Fajny teścik

To może jakaś półeczka na monitorze by umieścić tam skaner - tak dywaguję ;-)

A tak poważnie to przy dzisiejszej jakości LCD i cenach to CRT raczej tylko dla tych z dużymi mieszkaniami.

To jest blat wbudowany pod samym oknem. Musiałbym chyba zamieścić zdjęcie całości aby pokazało, że tam naprawdę nie ma miejsca.

renko  Dołączył: 25 Maj 2008
Czy takie Eizo są lepszym wyborem?

http://www.allegro.pl/ite...t_idealnee.html

http://www.allegro.pl/ite...vat_krakow.html

Nie jest łatwo bez miejsca na CRT i małym budżetem... Świetnie rozumiem autora wątku...

gietrzy 30-09-2004, 04:24 napisał/a:

BTW. Jaki monitor wybrać dla osoby z chorymi oczami? Taki, żeby jak najmniej męczył wzrok?

Hehe, Nec 1980SX LCD niestety lub starszy model 1880SX. Ja też postawiłem ostatecznie na oczy i zakupiłem Eizo L557. Troszeczkę gorszy jeśli chodzi o kolory (od Neca). Od CRT Mitsubishi dużo gorszy szczególnie w cieniach. Osoba która siedzi "cały dzień" przy 19" CRT a potem siądzie do LCD poczuje różnicę (zmęczenie oczu) odrazu.
źródło: http://canon-board.info/a...php/t-1039.html

Benek  Dołączył: 18 Wrz 2008
JackDeJack napisał/a:
Benek napisał/a:
Oczywiście nie ma sensu fotografować w RAW-ie 145 zdjęć na urodzinach cioci Wioletty
Mógłbyś jakoś zaargumentować. Bo ja po jakichś 350 fotkach jak włączyłem RAW to go nie dotykam :mrgreen: (nie licząc jakichś 450 fotek zabawy i pstrykania dla poznania sprzętu, to od nr 800 wyłącznie RAW)

Nie wysuwam jakiś globalnych twierdzeń ani nie uzurpuję sobie prawa do wypowiadania prawideł ogólnopowszechnoobowiazujących. Dlatego też specjalnie nie 'uargumentowywałem' swojej wypowiedzi dotyczącej RAW-ów. Jeżeli jednak JackDeJack tak odczuwasz brak tej argumentacji :lol: - proszę bardzo. Nie zapisuję każdego zrobionego zdjęcia w RAW-ie bo mi się po prostu nie chce potem bawić z cyklem 350 RAW-ów typu "wujek Radek je smacznego kotleta na urodzinach babci Jadzi", albo "bratanek Tomek bawi się nową kolejką przyniesioną przez gwiazdkę", "szwagier Henryk wspaniale grilluje kiełbaski na nowo kupionej działce pod miastem".
Po prostu wolę ten czas, który musiałbym poświęcić na obróbkę RAW-ów z wujkiem Radkiem, przeznaczyć na nieco ważniejsze i ciekawsze sprawy. Np. na łażenie po podlegnickich wsiach i polach i cykanie mniej lub bardziej udanych landszafcików :-D

Ale oczywiście: co kto lubi! Bo jeden lubi szachy, a drugi dziewczynki. Jeżeli więc ktoś lubi bawić się RAW-ami i ma na to czas, czemu nie :lol:

xrog napisał/a:
zorzyk, Twoja wersja kolorów jak zwykle gites.

Popieram. Jeśli chodzi o technikę kalibracji monitora na podstawie oceny "szaroburych paseczków", sięgnąłeś zorzyk wyżyn :lol:

Wracając do tematu:
Na czymś te foty trza oglądać - choćby po to, by wiedzieć co mamy odbić na papier.
Na czym oglądamy to już tylko sprawa zasobności portfela i wielkości włości.

Odskakując od tematu ;-)
Było kilka wątków:
"W jakim formacie robisz zdjęcia i dlaczego w RAW ?!"

Mundek  Dołączył: 12 Cze 2006
Witam

W temacie LCD, mialem podobny problem z wyborem sensownej matrycy. Stwierdzilem, ze zaryzykuje i kupie uzywana matryce pva. Poniewaz budzet dosc ograniczony mialem szukalem 17-tek Samsunga 173P+. Przy okazji trafilem na aukcje poleasingowych monitorow Fujitsu-S P17-2 (350PLN). Zakupilem, matryca przyszla na adres firmy wiec mialem porownanie do innych matryc tn w pracy. Dopiero nowe, ale te drozsze matryce tn dawaly rade. W domciu fotki na tym siemensie oglada sie swietnie, polecam taki zakup. Tyle, ze istnieje ryzyko bo wiadomo uzywka. Ja mialem 6-miesieczna gwarancje.
Grafika to stara karta matroxa.

Pozdrawiam

Kuzyn Mygosi  Dołączył: 08 Wrz 2008
Jeśli chodzi o wklejane wcześniej zdjęcia liści ... przydał by się punkt odniesienia (mógłby stwierdzić które jest najbliżej prawdy np. ten kto widział je na żywo).

renko napisał/a:
Czy takie Eizo są lepszym wyborem?

http://www.allegro.pl/ite...t_idealnee.html

http://www.allegro.pl/ite...vat_krakow.html

Nie jest łatwo bez miejsca na CRT i małym budżetem... Świetnie rozumiem autora wątku...

Jeden ma DVI a drugi nie ? (a model niby ten sam). ... tak czy inaczej nie kupuj bez DVI-D

JackDeJack napisał/a:
"W jakim formacie robisz zdjęcia i dlaczego w RAW ?!"

Nie ma sensu negować formatu RAW, pytanie jest co jest w miarę dopuszczalne przy edycji, jeśli ma się laptopa. Korekta ekspozycji - tak. Balans bieli - tak, jeśli w kadrze jest coś a'la "szara karta". Gamma, linearity, krzywe i nasycenie kolorów - tu może pojawić się problem z niepożądanym kolorem u innych...

Skocz do: