mex  Dołączył: 07 Sty 2009
Inaczej zadane pytanie "jaki film"?
Ten do portretu i krajobrazu, tamten do komunii itp. Ja chciałbym się dowiedzieć jaką czułość do jakich warunków oświetleniowych wybrać. Czy dobrze rozumię? 100 i niżej do słońca, wakacji w Egipcie itp? 200 jest takim standardem, 400 już np. pogoda pochmurna, 800 i w zwyż - noc. Czy jest to okey? Czy zdjęcia na czasie B robić na małych czy wysokich czułościach, na jakich? Chciałbym spróbować się w zdjęciach bw robionych w nocy z ręki, jaki waszym zdaniem film powinienem tutaj zastosować?

sunshine  Dołączył: 25 Paź 2007
mex napisał/a:
Chciałbym spróbować się w zdjęciach bw robionych w nocy z ręki, jaki waszym zdaniem film powinienem tutaj zastosować?

http://www.fotonegatyw.co...n,168138,0.html

Myślę że wystarczy ;-)

[ Dodano: 2009-01-21, 11:24 ]
Szkopuł w tym że czarno biały ;-)

3200 powiadasz. Tyle, że ja mam ME Super a tam 1600 jest maksymalnie.
Cytat
Możliwość ekspozycji w zakresie ISO 400 do ISO 6400

Co powyższe zdanie tak właściwie oznacza? Mogę ustawić iso ręcznie w podanym zakresie i film będzie się tak zachowywał czy jak?

Pietras  Dołączył: 30 Kwi 2007
mex napisał/a:
Czy dobrze rozumię? 100 i niżej do słońca, wakacji w Egipcie itp?

Późna wiosna, lato, jesień - robię na filmach ISO 25 / 50 / 64 / 100 przy naszym mało Egipskim słońcu. Najlepiej filmów o niskiej czułości używa się jesienią przy ostrym popołudniowym słońcu. I tak większość rozbija się o obiektyw jakiego będziesz używał.

Wieczorkiem przy obiektywie f1.4 spokojnie zrobisz zdjęcia z ISO 400 / 800.

Mam SMC 135/3,5. Da radę przy tych czułościach? ISO 400 albo ISO 800?

dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006
mex, od dupy strony sie zabierasz.
- Po pierwsze zapomnij w ogole o filmach 200 ASA - wszystkie wady 100 i 400, zadnych zalet.
- Po drugie, kup sobie filmy i zacznij robic zdjecia. Sam do tego dojdziesz. Na poczatek ogranicz sie do 100 i 400. Zrobisz kilkanascie rolek i dowiesz sie wiecej niz ktokolwiek moglby Ci powiedziec.

mex napisał/a:
3200 powiadasz. Tyle, że ja mam ME Super a tam 1600 jest maksymalnie.
Ten film tak naprawde to EI ok 1000 ASA. Naswietlajac go na 3200 juz go forsujesz - stad literka P jak Push w nazwie. Na poczatek zdecydowanie nie polecam tego filmu.
[EDIT] - nie kliknalem w linka i myslalem, ze rozchodzi sie o Kodaka P3200 :oops: Ale generalnie rzecz biorac, sprawa z Delta 3200 ma sie podobnie.

Pamietaj tez, ze czulosc to takze inne zaleznosci. Im mniejsza czulosc tym mniejsze ziarno, ale wiekszy kontrast. I na odwrot.

PiotrR  Dołączył: 03 Maj 2006
mex, weź sobie aparat i nawet bez pakowania do środka filmu sprawdź przy jakim ISO w danych warunkach oświetleniowych możesz ze swoim obiektywem (obiektywami) uzyskać czasy migawki, które Cię interesują / pozwolą Ci zrobić nieporuszone zdjęcie. I tyle. Nikt rozsądny Ci raczej nic więcej nie odpowie, bo jest za dużo zmiennych, których nie podałeś. Krajobraz na ten przykład, jeśli robisz ze statywu, to wcale nie musisz czułego filmu zakładać, nawet pod wieczór, bo możesz robić na niskich czasach.

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
dzerry napisał/a:
mex, od dupy strony sie zabierasz.
Właśnie. Weź sobie film ASA100 (albo 160, jak od Kodaka) i porób zdjęcia - zobaczysz, kiedy jest OK, kiedy światła brakuje i co w tym bangla. Weź ASA 400 i tak samo. Porób odbitki i porównaj. A potem już sam będziesz wiedział.
I zaiste filmy ASA200 lepiej omijać. No i pamiętaj jeszcze, że sama czułość filmu to nie wszystko.

Iza  Dołączyła: 01 Paź 2007
dzerry, matb, napiszcie proszę o co chodzi z tymi 200-kami.

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
Iza, że 200 to zazwyczaj forsowane 100 na ten przykład. Generalnie nie są tak czułe jak 400 (więc lepiej używać 400) przy czym ziarno mają na porównywalnym poziomie jak 400, a przynajmniej "brzydsze" niż 100. No i czułość 200 się okazuje taka ni przypiął, ni wypiął.

200 ma ziarno i kolory jak 400, tylko, ze jest o dzialke ciemniejsze. Naprawde lepiej kupowac 100'ki.

Dzięki chłopaki :-D

Niech kupi 200 i przetestuje bo tak to się skończy tym że nigdy nie strzeli zdjęć na tym filmie a będzie mówił że 200 jest be :P

Lepiej nauczyć się robić zdjęcia na analogu wydając niecałe 1.50zł za rolkę jak 13zł kupując np Reale.

Pietras napisał/a:
Niech kupi 200 i przetestuje bo tak to się skończy tym że nigdy nie strzeli zdjęć na tym filmie a będzie mówił że 200 jest be
Ja zrobiłam większość zdjęć na 200-kach i z moimi wymaganiami zawsze byłam zadowolona, a tu proszę.
Podejrzewam, że te niedogodności to można zauważyć na większych odbitkach, które ja bardzo rzadko robię.

Iza napisał/a:
Podejrzewam, że te niedogodności to można zauważyć na większych odbitkach, które ja bardzo rzadko robię.

Na większych odbitkach też wyglądają bardzo ładnie, chociaż nie wiem jak jest z innymi filmami ISO200. Ja robię od czasu do czasu ale zawsze na Fuji C200.

A myślę że dla mex, taki film do nauki analoga będzie lepszy jak filmy za 10/15zł. Oczywiście prędzej czy później pasuje żeby sprawdził inne filmy i wybrał ten który bardziej będzie mu odpowiadał.

Iza, zrob sobie kiedys porownanie. Moim zdaniem widac roznice. Tu nie chodzi o rozdzielczosc i wrazenia na duzej odbitce, tylko o kontrast i kolory.

A Pietras, dobrze mowi. Na poczatek, 200 ze swoja rossmanwa cena bedzie jak znalazl. Powiem wiecej. W ramach testow, polecam naswietlac ja na 100 i bez mrugniecia okiem oddawac do labu. Powinno byc lepiej :-)

dzerry napisał/a:
Iza, zrob sobie kiedys porownanie.
Ok, dzięki. Poczekam tylko na bardziej sprzyjające okoliczności.

Robiłem kiedyś zdjęcia Zenitem na 200. Ale robiłem to tylko na 200 i nie mam porównania z innymi czułościami. Kupię dzisaj Ilforda HP 5 400. Jest sklep w Sosnowcu na Dęblińskiej (niedaleko mnie).
Teraz pytanie z innej beczki, nie chcę zaczynać nowego wątku.
Jaki jest średni koszt odczynników (utrwalacze, wywoływacze itp) bo z czasem chciałbym sam wywoływać, mam powiekszalnik i te wszystkie zabawki, za dziecka z ojcem wywoływałem filmy więc kojarzę o co chodzi. Pytam po to by określić jaki jest koszt wykonania odbitki w domu, czy to wyjdzie mnie tak naprawdę taniej, czy może raczej zdecydować się na korzystanie z laboratorium, i jeżeli tak to czy znacie jakieś porządne na Śląsku?

tref  Dołączył: 05 Wrz 2006
mex napisał/a:
Jaki jest średni koszt odczynników (utrwalacze, wywoływacze itp)

http://pentax.org.pl/view...t=17002&start=0
Proszę. :-D

To są koszty dla B&W.

Nie wiem czy wołałeś coś samemu. Jeśli nie, to nie polecam zaczynania ciemniactwa od koloru. Choć może się mylę.

Polećcie dobry lab na Śląsku na początek.

Skocz do: