CLE  Dołączył: 24 Paź 2007
sigma 70/2,8 macro DG i pentax 77/1,8 limited
Jako, że chwilowo dysponuję 2 stałoogniskowymi obiektywami o podobnym kącie widzenia postanowiłem wykonać kilka zdjęć ze statywu.
Zdjęcia zostały wykonane w z jednej pozycji aparatu. Baran znajdował się w odległości około 80 cm od płaszczyzny matrycy. Sam baran ma 11,5cm wzrostu.
Starałem się za każdym razem ustawić ostrość na drugie nozdrze pierwszego barana.
JPEG prosto z aparatu, bez dodatkowych kombinacji, AWB, ISO 100, stabilizator OFF, samowyzwalacz 2s.
Pierwsze zdjęcie pod oznaczeniem wartości przysłony zostało wykonane pentaxem 77/1,8 limited a drugie sigmą 70/2,8 makro.
Bez zbędnego pitolenia, zdjęcia:

f/1,8

f/2,4

f/2,8

f/4,0

f/5,6

f/8,0

f/16

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
Wielkie brawa dla Sigmy, bo już od największego otworu jest ostra.

Przydałby się w tym zestawieniu jeszcze DA70 :roll:

tref  Dołączył: 05 Wrz 2006
No właśnie dziwnie nieostre są foty z 77 :roll: Lecę na photozone poczytać o rozdzielczości Sigmy :roll: , bo ostrość wyszła bardzo ładnie. Ta z 77 jest mało ostra.

EDIT. Poczytałem. FA77 badane na K10D, Sigma badana na Canonie 350D.

Dla Pentaksa 77

Dla Sigmy 70/2.8 Macro

No to skąd ta nieostrość?

tomekz  Dołączył: 10 Kwi 2007
Kurczę, nie wiem co wy tam widzicie. Zdjęcia są dość małe i mocno kompresowane (przy dużych powiększeniach widać artefakty z jpg-a).

Ja bym chętnie zobaczył serię zdjęć zrobionych na pstrokatym, jasnym tle.
Tak żeby widać było bokeh i kolory.

CLE napisał/a:
JPEG prosto z aparatu, bez dodatkowych kombinacji,
A jednak. Picassa. Tomekz ma rację. Pokaż duże zdjęcia, bez zmniejszania.

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
tomekz, skopiuj adres obrazka, usuń /s800 z adresu i ciesz się wyższą rodzielczością ;-)

opiszon, ale wówczas jest 1600x1071px :roll:

asklop  Dołączył: 22 Kwi 2006
fotki z limiteda na przeslonach 1,8-2,8 sa niezbyt ostre bo ostrosc nie trafiona, poszla na nogi barana. A Sigma w punkt.

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
tref, no ja nie mówię że to są ogromne zdjęcia, ale większe od tych które możn w tej chwili oglądać :-P

:-D
To ja wiem, tylko nie wiemy jak były robione, a stwierdzenie
CLE napisał/a:
JPEG prosto z aparatu
nie wyjaśnia zastosowanych ustawień.

asklop, też racja.
Dobra, kończę oglądanie tych zdjęć. Przecież testy nie są ważne ;-)

Zrobiłem jak opiszon radził.
1600 na cośtam to standardowy wymiar przy wrzucaniu z Picasy 3. Więc nie dziwne,
że foty mają taki wymiar.

Z tym, że nadal widać artefakty kompresji. Więc raczej Picasa nie była ustawiona na "wysoką jakość". Chyba, że ona zawsze tak kaszani, co też jest możliwe.

Ja nie widzę różnic w ostrości pomiędzy tymi szkłami. I patrząc na pomiar z photozone
to nie powinienem :-) Normalny człowiek (bez założonej szarej połówki) nie odróżni
2300 od 2150 linii.

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
A mnie to nie dziwi, Sigma jest ostrzejsza, widać to zarówno na tak małych rozmiarem zdjęciach, jaki i na wykresie photozonowym. Zresztą, jak testowali dwa lata temu tę Sigmę na różnych portalach, to pamiętam opinię, że zachowywała się lepiej niż Sigma 105

PS. Porównując wykresy trzeba pamiętać, że ze względu na różnice w ilości pixeli pentaxowe 2350 = canonowe 2150 (oczywiście w przybliżeniu). Czyli zamiast kierować się cyferkami na osi Y, lepiej wysokością słupków w stosunku do całej wysokości wykresu.

jacekkar1  Dołączył: 12 Sty 2008
a nie jest tak że SIGMA jest specjalnie dedykowana do macro? a pentax raczej do portretów?
moim zdaniem porównanie zdjęć baraniny ma mały sens,
CLE może mógłbyś wykonać test portretowy z fajnym bokehem?

prawda, zdjęcia są za małe, by coś było widać; tu są większe:

http://picasaweb.google.p...feat=directlink

z moich spostrzeżeń.
1/Pentax nie jest mniej ostry od sigmy, ale ma inny charakter obrazu, tylko jak to opisać? Obraz z pentaxa wygląda na bardziej miękki ze względu na silniejsze, takie jakby lekko rozświetlone, rozmycie nieostrości. Pod tym względem pentax lekko trąci ruskim jupiterem 85/2 :mrgreen: . Być może jakąś rolę odgrywa tu też minimalnie większa ogniskowa. Sigma to rzeźnik. Chyba niemożliwe, by miała większą głębię ostrości, przy tej samej przysłonie co pentax, ale trochę tak to wygląda.

2/ przy maksymalnych otworach względnych zdjęcia z obu obiektywów są lekko niedoświetlone. Tak jakby rzeczywiste dziury były mniejsze, od tych komunikowanych do korpusu. w przypadku 77 podobnie jest przy przysłonie 16

3/płaszczyzna ostrości rzeczywiście nie jest identyczna :oops:

4/zdjęcia z Sigmy są nieco chłodniejsze

PS mała errata. porównanie jest ..... zapomniałem zdjąć filterek z Pentaxa. Hoya HMC. wstyd mi :oops:

rbucz  Dołączył: 01 Gru 2006
CLE napisał/a:

1/Pentax nie jest mniej ostry od sigmy, ale ma inny charakter obrazu, tylko jak to opisać? Obraz z pentaxa wygląda na bardziej miękki ze względu na silniejsze, takie jakby lekko rozświetlone, rozmycie nieostrości.

o to to... Zerknijcie na fotki na 2,8: Sigma jakby ciut ostrzejsza, ale bokeh Pentaxa zdecydowanie ładniejszy (niebieski wzorek na ścianie). Ale bez przesady - oba to świetne szkła.

CLE napisał/a:
zapomniałem zdjąć filterek z Pentaxa. Hoya HMC. wstyd mi :oops:

No, dałeś miecz w ręce wiernych. Już wiadomo dlaczego zdjęcia z Pentaxa takie nieostre :evilsmile:

lucky  Dołączył: 10 Wrz 2008
Jest niewiele obiektywow, ktore sa od tej wlasnie Sigmy ostrzejsze... mialem bardzo chwale.

tomekz napisał/a:
No, dałeś miecz w ręce wiernych. Już wiadomo dlaczego zdjęcia z Pentaxa takie nieostre

No co ty. Przecież są ostre. Zobacz na zdjęciach z linka do albumu.

Skocz do: