darbat  Dołączył: 27 Kwi 2008
Sie przyczepil jeden z drugim, co robie z apartem to moja prywatna sprawa i nic Wam do tego.

tref  Dołączył: 05 Wrz 2006
Proszę o spokój!
Kilka kątów jest wolnych, można porozstawiać...

Żaba  Dołączył: 08 Cze 2006
tref, oj dziadku my się tylko przekomarzamy :mrgreen: , no a poza tym sam przyznasz, że jednak ze post darbat prowokujący był, więc sam sobie winny :evilsmile:
;-)

Mingus  Dołączył: 08 Sie 2008
Czyżby zapowiedź podwyżki ?
http://fotozakupy.pl/obie...-pentax,26k,28p
Te ceny to już dla mnie surrealizm! Przymierzałem się do DA 12-24 ale cena 2600 to dla mnie atak na granice moralności :cry:
Pentax zrobił się naprawdę drogi. No, ale w końcu to elitarny system - dla wybranych. Coraz częściej zastanawiam się czy nie lepiej zostać plebejuszem (70 - 200/4 L za 2000).

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
Pamiętam, że 2100 kosztował w tym sklepie, potem podskoczył na 2300, następnie na 2500, teraz na 2600.

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
Nikon tez podskakuje... ;-)

MacRayers  Dołączył: 07 Wrz 2008
Pentagram napisał/a:
Pamiętam, że 2100 kosztował w tym sklepie, potem podskoczył na 2300, następnie na 2500, teraz na 2600.

Wystarczy spojrzeć na kursy walut :
- o ile skoczył dolar przez ostatnie 6 miesięcy do góry ? (o 30% przeszło)
- o ile skoczyło euro ?
- o ile skoczył jen ? (sprawdzałem wczoraj patrząc na przelicznik w związku z DA* 55 1.4; niecały rok temu 100 jenów było po 2 złote - teraz 3,40...)

Mingus napisał/a:
Przymierzałem się do DA 12-24 ale cena 2600 to dla mnie atak na granice moralności

To nie Pentax drożeje, to nasza waluta słabnie :(

MacRayers napisał/a:
co wcale takie złe nie jest ;-)

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
MacRayers napisał/a:
- o ile skoczył dolar przez ostatnie 6 miesięcy do góry ? (o 30% przeszło)
a nie o 50% (w przyblieniu z 2zł na 3zł ;-) )

[ Dodano: 2009-01-23, 12:03 ]
Żaba napisał/a:

dla eksporterów ok. dla konsumentów gorzej...

opiszon napisał/a:
a nie o 50% (w przyblieniu z 2zł na 3zł ;-) )

oczywiście masz rację. 2 zł to 2/3 3 zł, ale by 2 zł wzrosło to 3 zł, musi spuchnąć  o 50% (czyli złotówkę). :-B

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
MacRayers, :-B

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Żaba napisał/a:
MacRayers napisał/a:
co wcale takie złe nie jest

Moja firma 95% wartości materiałów do produkcji kupuje ze strefy Euro - w Polsce nie są produkowane.

CLE  Dołączył: 24 Paź 2007
Żaba napisał/a:
co wcale takie złe nie jest

TO ZŁOOOOO, TO ZŁOOOOOO..!!!!

Stały kurs jest OK dla gospodarki, silna waluta dla dobra dla konsumentów.
Na słabej Wszyscy tracą!

MacRayers, nie tylko. Środki, które otrzymuje Polska z UE w ramach różnych programów są w euro, więc w tej perspektywie słaby kurs złotego jest korzystny dla nas. ;-)

Apazar  Dołączył: 10 Gru 2008
A jakie to ma znaczenie, jak my wykorzystujemy jakieś promile tych środków? :-P

Żaba napisał/a:
MacRayers napisał/a:

Oj dla mnie jest w każdej praktycznie kwestii - począwszy od ceny obiektywów, na racie kredytu kończąc :-/ A moje firmy nic nie eksportują.

plwk na zmianie kursu waluty zawsze ktoś zyskuje i ktoś traci - to banał ale cóż poradzić. Krótkookresowo dla konsumentów mocna polska waluta jest super - wiadomo tańsze zakupy zwłaszcza towarów luksusowych, ale dla gospodarki, jako całości i jej rozwoju lepiej dla nas, gdy złoty jest słabszy.

CLE, chyba nie bardzo wiesz o czym piszesz :-/

[ Dodano: 2009-01-23, 12:23 ]
Tak w ramach uzupełnienia, dane GUS za 2007 rok:
Średni kurs euro w złotych 3,7829
Średni kurs dolara USA w złotych 2,7667

Żaba napisał/a:
MacRayers, nie tylko. Środki, które otrzymuje Polska z UE w ramach różnych programów są w euro, więc w tej perspektywie słaby kurs złotego jest korzystny dla nas. ;-)

na papierze złotówek więcej. Tylko, że czasami zakupić np. sprzęt z zagranicy (a ten drożeje). Po drugie, koszty kredytów dla społeczeństwa (wiele osób wzięło we frankach lub euro) powoduje, że osoby te mogę przeznaczyć mniej pieniążków na konsumpcję (a ta znowu stymuluje sprzedaż...)

Apazar  Dołączył: 10 Gru 2008
Dzięki za link. Mam nadzieję, że odczuję ten spadek stóp. Na razie odczułem negatywnie wzrost kursu waluty, mimo że libor 3m dla CHF spadł na łeb, na szyję. Ale mój bank jakoś nie kwapi się z aktualizacją oprocentowania i ostatnio moje raty się zwiększyły.

xrog  Dołączył: 07 Lut 2008
Zamówiłem wczoraj obiektyw Pentaxa w sklepie internetowym. Dziś telefon, że obiektywu nie ma, dostawa będzie w przyszłym tygodniu, ale cena nie wiadomo jaka będzie. Raczej będzie wyższa. Nie zapłaciłem jeszcze, bo wybrałem płatność przy odbiorze.

Czy mam prawo obstawać przy cenie oferowanej przez sklep w momencie składanie przeze mnie zamówienia?

Skocz do: