bombadilla  Dołączył: 16 Gru 2007
mex napisał/a:
pleśniak to inaczej anal
dokładnie takie pieszczotliwe określenie naszych superków, MX-ów itd. Im mniej elektroniki, tym więcej pleśni. Niekiedy dosłownie ;-)

rudi  Dołączył: 10 Wrz 2008
mex napisał/a:
Pytanie: Co oznacza jak mi czasami mruga dioda EF w drabince na czerwono? Czy to bateria słaba czy jak?

- EF miga jak masz przekręconą korektę ekspozycji . Jak bateria słaba to raczej wszystkie migają.

papcio  Dołączył: 20 Kwi 2006
mex napisał/a:
Czy dobrze rozumię?

!!! rozumiem !!!
Zostawcie już te sprawy analne, robi się niesmacznie ;)

Mex, czułosc to tylko jeden z parametrów filmu, inne to kontrast, ziarno, oddanie kolorów (szarości). Te parametry tylko częściowo zależą od czułości.

Nie można jednoznacznie klasyfikować też filmów według kryteriów czułość --> warunki oświetleniowe.
W pełnym słońcu na ślubie wybiorę HPH 400, a nie Realę 100 ;)
Porób na kilku filmach, to sam będziesz widział różnicę. Nauka na negatywach Rossmann i podobnych według mnie mija się z celem, trudno przewidzieć efekt.

Arti  Dołączył: 20 Kwi 2006
papcio napisał/a:

Aż się spytam, czemu?

Arti napisał/a:
papcio napisał/a:

Aż się spytam, czemu?

NPH bardzo ładnie oddaje kolor skóry i jest filmem ze zmniejszonym kontrastem, czyli portretowo-ślubny, Reala jest bardzo ostra i nasycona, czasem zbyt nasycona jak na portret.

eeee... Reala, jest przecież też portretówką, mi tam genialnie do tego pasuje. Co nie znaczy, że nie uwielbiam NPH (teraz to PRO-H z tego co kojarzę).

jorge.martinez  Dołączył: 16 Maj 2007
A ja do portretu lubiłem taniego Kodaka Profoto 100. Do fotografowania mojej 2 letniej siostrzenicy perfect, a i w góry też go brałem i wcale gorzej od Reali się nie spisał.

jorge.martinez napisał/a:
A ja do portretu lubiłem taniego Kodaka Profoto 100.

a bo to też zacny negatyw, z tego co słyszałem i widziałem, bo nie pamiętam, żebym na nim robił..

Arti napisał/a:
eeee... Reala, jest przecież też portretówką, mi tam genialnie do tego pasuje. Co nie znaczy, że nie uwielbiam NPH (teraz to PRO-H z tego co kojarzę).

I to jest częściowo odpowiedź na pierwszego posta. Każdy ma swoje preferencje. Dla mne Reala na ślub jest zbyt nasycona trochę (na klasyczny portre plenerowy jak najbardziej ;)

Choć ostatnio to prawie tylko cyfra została...

Skocz do: