Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
Ja podpinałem w Media markcie, i też uważam że jest super, ale mimo wszystko trochę nieopłacalne jest w stosunku do FA35/2. :roll:

BartekKw  Dołączył: 12 Gru 2008
Jak mam płacić 50 pln miesięcznie przez 30 miechów to jest to dla mnie bardziej opłacalne niż zakup FA35 którego nigdzie nie ma a z ebaya wyjdzie niewiele taniej niż DA :) Ot taka filozofia. właśnie zamówiłem DA35 w Euro RTV, ale zawsze mogę zrezygnować....Niestety DA40 nie mają..:(

asklop  Dołączył: 22 Kwi 2006
BartekKw napisał/a:
.Niestety DA40 nie mają..:(

nie ma co zalowac. 35 da ci to samo + macro. Roznica w ogniskowej niewielka.

Żaba  Dołączył: 08 Cze 2006
asklop nie to nie to samo, naleśnik to naleśnik. 40 jest niezwykłym szkłem. Bardzo specyficznym ze względu na swoje gabaryty 35 macro to zdecydowanie nie jest to samo.

[ Dodano: 2009-01-24, 22:38 ]
Markus napisał/a:
Zwykła FA 35 jest lepsza optycznie, jaśniejsza, tylko nieco gorzej wykonana niż wersja DA limited.Wiec 90 % wybiera ją a nie limited.
to jest uogólnienie i raczej nie jest ono prawdziwe. :-/

Żaba napisał/a:
nie to nie to samo, naleśnik to naleśnik. 40 jest niezwykłym szkłem. Bardzo specyficznym ze względu na swoje gabaryty 35 macro to zdecydowanie nie jest to samo.

pozwole sobie nie zgodzic sie z toba. Co prawda 40 rozni sie gabarytami od 35, nie moge powiedziec, ze na +, bo dla mnie jest za mala, no ale to kwestia gustu. Raczej nie kupuje sie lustrzanki do tego, zeby w malej kieszeni spodni ja nosic. A jakosc zdjec mysle, ze porownywalna w tych dwoch szklach, plus zaleta 35 to dodatkowe macro. Miniaturyzacja nie zawsze jest zaleta. Jezeli ktys mysli o mini body i mini szkielkach to raczej lustro nie jest tu dobrym wyborem. No ale to moje zdanie.

Żaba napisał/a:
naleśnik to naleśnik
, najlepszy na patelni :mrgreen:

[ Dodano: 2009-01-24, 22:51 ]
Żaba napisał/a:
40 jest niezwykłym szkłem.

nie jestes chyba fanatykiem :!:

Żaba  Dołączył: 08 Cze 2006
asklop jak napisałem 40 jest specyficzna, pokochaj albo rzuć ;-)

Żaba napisał/a:
jak napisałem 40 jest specyficzna, pokochaj albo rzuć

znam duzo specyficznych szkiel, np. Helios 85/1,5. tez ma specyficzny rysunek. Co nie oznacza , ze pojde za niego w ogien albo na wyprawe krzyzowa. To tylko szklo i nie zapominajmy o tym. Sa cenniejsze wartosci.

paweł p  Dołączył: 20 Lis 2008
BartekKw napisał/a:
właśnie zamówiłem DA35 w Euro RTV

a długo już czekasz :?: Ja czekam w euro na 70-tkę już prawie 3 tygodnie i cisza...

zamowilem wczoraj ( sobota) ale podobno z da35 idzie im szybciej - tak mnie poinformowano. Ale nie jest dobrze - zaczyna mnie trapic sigma 70 macro - a zaczelo sie od licytacji na allegro gdzie rzeczone szklo poszlo kilkanascie dni temu za 870 pln.....;) Ale chyba jednak ogniskowa za duza...

[ Dodano: 2009-01-25, 20:36 ]
Pytania do posiadaczy DA35:

1. Czy AF w poszukiwaniu ostrosci biega po calym zakresie wlaczajac przedzial makro?

2. Jak w praktyce wypada makro - ile wynosi odleglosc od obiektu przy odwzorowaniu 1:1? Czy czesto pojawia sie problem wlasnego cienia? Martwi mnie troche te 139 mm minimalnej odleglosci....

Bede wdzieczny za informacje

Pozdr

baryja  Dołączył: 08 Mar 2007
BartekKw odnośnie 1. Tak. Odnośnie 2. jeden - dwa cm, bardzo mało

Jeśli chodzi o porównanie DA35 do FA35 to przez przypadek mam oba i nie mogę się zdecydować który zostawić a który sprzedać. Który kupić? Obojętne, oba super. Ale którego się pozbyć? Oto jest pytanie!!

sylwiusz  Dołączył: 19 Kwi 2006
Eldred napisał/a:
Ja podpinałem w Media markcie, i też uważam że jest super, ale mimo wszystko trochę nieopłacalne jest w stosunku do FA35/2. :roll:

Zalezy co dla kogo wazne. Za 100 zl wiecej dostajesz szklo duzo lepiej wykonane i z prawdziwym macro, za to 1 dzialke ciemniejsze i (nie wiem czy ktos sprawdzal jak na FF dziala toto?) niby tylko do cropa 1,5x. Wszystko zalezy co komu potrzebniejsze.

a_czacha  Dołączył: 04 Wrz 2007
baryja napisał/a:
BartekKw Jeśli chodzi o porównanie DA35 do FA35 to przez przypadek mam oba i nie mogę się zdecydować który zostawić a który sprzedać. Który kupić? Obojętne, oba super. Ale którego się pozbyć? Oto jest pytanie!!

Jak zdecydowałbyś się za dobrą cenę sprzedać 35 macro, to rozwiążemy obaj swoje problemy: Ty będziesz wiedział którego się pozbyć, ja będę wiedział gdzie je kupię :mrgreen:

dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
baryja, ja też się piszę na 35 Ltd. :-)

Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
baryja, a jeśli zdecydował byś się sprzedać FA35/2 to ja go zaklepuję, oczywiście jeśli cena będzie niższa niż sklepowa. ;-)

He, he, he, choć raz z moim refleksem udało mi się zrobić coś jako pierwszemu :lol:

Crow  Dołączył: 08 Paź 2008
Normalnie jak sępy :mrgreen: :-B

mcgyver  Dołączył: 08 Lis 2006
Crow napisał/a:
Normalnie jak sępy
a podobno dostępność szkieł taka dobra... :-P

Zaraz, zaraz, co oznacza słowo "crow" ? :mrgreen:

Crow  Dołączył: 08 Paź 2008
Nie ma to na pewno nic wspólnego z sępem :-P

No Panowie...

Wróćmy do konstruktywnej dyskusji na temat DA35 :)
Czy ktoś jeszcze dorzuci 3 grosze na jego temat ?

Skocz do: