alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
Marek Wyszomirski napisał/a:
Alkos - Niestety Pentaxa 12-24 w ręku nie miałem, więc nie mam skali porównawczej:-(

No dobra - spytam tak (załóżmy, ze nie widzialem wlasnych sampli) : czy w sigmie przeszkadza ci / uwidacznia sie jakos ta 'testowa' miekkosc w rogach?

Bo znowu naczytalem sie o masakrycznej CA w pentaxie/tokinie, popratrzylem na sample i jakos jej nie widze. A 'testowo' to szkla ostrzejsze od sigmy...

(kurde, zaczynam miec dylematy jak żółtodziób... oto co z czlowieka cyfra robi ;-) )

tref  Dołączył: 05 Wrz 2006
alkos napisał/a:
kurde, zaczynam miec dylematy jak żółtodziób... oto co z czlowieka cyfra robi
z avatara wynika, że masz żółtą skórę, ale czy i dziób?

niech bedzie, ze żółtopysk ;-)

Spinner  Dołączył: 22 Mar 2006
alkos napisał/a:
No dobra - spytam tak (załóżmy, ze nie widzialem wlasnych sampli) : czy w sigmie przeszkadza ci / uwidacznia się jakos ta 'testowa' miekkosc w rogach?

Bo znowu naczytalem się o masakrycznej CA w pentaxie/tokinie, popratrzylem na sample i jakos jej nie widze. A 'testowo' to szkla ostrzejsze od sigmy...

Kim Ty jestes i co zrobiles z Alkosem :?: :evil: :roll: :shock:

Pzdr
Spinner :mrgreen:

Spinner napisał/a:
Kim Ty jestes i co zrobiles z Alkosem

Muahahahaahhahh!!!!!

Podziwiam twoją przebiegłość - wydało się, ale i tak nie uratuje to świata przed ostateczną anihilacją! Mój misterny plan któ

[pok! prąd wysiadł]

l_uka  Dołączył: 20 Kwi 2006
alkos napisał/a:
[pok! prąd wysiadł]

phi, Dublin. U nas jeszcze jest :-P 8-)

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
alkos, Jarek wrzucał sample z 12-24 Pentaxa.

Stanislaw Boryn  Dołączył: 10 Lis 2006
l_uka napisał/a:
phi, Dublin. U nas jeszcze jest :-P

Nie boj, nie boj... wylacza Ci...

Czy ktos porownywal w normalnym uzytkowaniu Sigme 12-24 do PentaxoTokiny 12-24?
Jakos jesli mialbym kupowac takie szklo to (oczywiscie jesli jakosc jego badz fotek nie jest drastycznie niska) wolalbym cos kryjace FF.

Andee  Dołączył: 19 Gru 2006
Chyba juz wiem jakie szkielko kupie :)

Dzieki za fotki...

Marek Wyszomirski  Dołączył: 18 Kwi 2006
Andee - masz wersję K10D z matryca Full Frame???? To... jakie Ty masz układy u Pentaxa że Ci taki cymes gratis załatwili?!?!?

Bronek  Dołączył: 04 Wrz 2006
phi, tez mi cos. Moja K10D tez ma pelen rozmiar (ang. full frame, dla celow marketingowych wielkie literki czyli: Full Frame) klatki APS-C. A Twoja nie ma?

Andee  Dołączył: 19 Gru 2006
Marek Wyszomirski napisał/a:
Andee - masz wersję K10D z matryca Full Frame???? To... jakie Ty masz układy u Pentaxa że Ci taki cymes gratis załatwili?!?!?

Momento...

Przeciez sample z Sigmy 10-20 ktore pokazales, nie pochodza z malego obrazka, lecz z matrycy APS-C, chyba sie nie myle :)?

Te sample mi odpowiadaja, dlatego tez napisalem o zakupie, gdzie lezy moj blad?

P.S. No tak, sie zorienowalem ze faktycznie w podpisie mam darmowy FF ;). Zapomialem ze ten FF znika kiedy naladuje sie baterie , wiec o kant dupy go potluc... :mrgreen:

Andee napisał/a:
dlatego tez napisalem o zakupie, gdzie lezy moj blad?

w twojej stopce i dwuznacznosci skrótu "FF" ;-)

Andee - słusznie się domyślasz, że te obrazki pochodzą z matrycy APSC. Na full frame ta Sigma strasznie by winietowała.

A teraz obiecane obrazki ukazujące dystorsję. Wykonałem 4 zdjęcia ekranu monitora z zapuszczonym testem monitorów Nokii. Monitor LCD, więc ekran płaski i dystorsję ekranu można uznać za pomijalną. Zdjecia ze statywu, z tej samej pozycji aparatu przy nastawach pierścienia ogniskowych kolejno na 10,11,12 i 13mm. Pzry okazji można porównac różnice kąta widzenia. Zachowałem dane z EXIF-a, także można je sobie podejrzeć. Zwróćcie uwagę na ciekawostkę - dla zdjęć przy pozycjach pierścienia przysłon 12 i 13mm w EXIF-ie jest ta sama ogniskowa - 13mm - podczas gdy ze zdjęć widać, że ogniskowa jednak istotnie się różniła. nie wiem, czy tak się ułożyły błędy zaokrąglenia, czy może są jakieś niedokładności w przekazywaniu pzrez obiektyw do korpusu danych o ogniskowej.

10mm:

11mm:

12mm:

13mm:

Marek Wyszomirski, fajny test :mrgreen: Jakby ktos mial watpliwosci, czy 3mm na szerokim koncu, to duza roznica - moim zdaniem wielka.

Przyokazji właśnie to też chciałem pokazać. Jednak między 10mm Sigmy a 12mm Pentaxa w kącie widzenia różnicę powinno dać się zauważyć.

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
l_uka, - o jakim koncu gadasz ? 8-)

Fafniak napisał/a:
o jakim koncu gadasz ?

chodzi o szerokosc rozwarcia, przeciez wiesz 8-)

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
l_uka napisał/a:
chodzi o szerokosc rozwarcia

Jeszcze lepiej :mrgreen:

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
zrenicy? :roll:

Skocz do: