cerfes  Dołączył: 03 Kwi 2008
zorzyk, Twoje najlepsze, ale to też kwestia gustu. poza tym udowodniono, że różni ludzie różnie widzą kolory

Kuzyn Mygosi  Dołączył: 08 Wrz 2008
cerfes napisał/a:
zorzyk, Twoje najlepsze, ale to też kwestia gustu. poza tym udowodniono, że różni ludzie różnie widzą kolory

Tylko dla czego oceniacie zdjęcia w stylu "które ładniejsze ma barwy a które brzydsze" ? Jak ktoś zrobi zdjęcie w zimową rozmakającą ciapę to chcielibyście piękną perfekcyjnie czystą biel z zerowym rozmakaniem ? Jeśli te zdjęcia były robione w jesień to najbardziej naturalnie wygląda pierwsze a reszta to sztuczny syf :] - ale jak powiedziałem ... które jest najbliższe prawdy może stwierdzić tylko ten kto widział te liście na żywo.

cotti  Dołączyła: 20 Kwi 2006
Ale nie zawsze to, co widzimy na żywo, ma być również na zdjęciach - po to stosujemy różne filtry, polary, żeby kreować własną rzeczywistość, podkreślać chmury, kolory, pokazywać to, jak widzimy w głowie i robić użytek z zastanych sytuacji, światła i posiadanego sprzętu :-)

cerfes  Dołączył: 03 Kwi 2008
Dokładnie, fotografia to impresja - ja jak czytam, że "kolory nienaturalne" albo coś w tym stylu, to mnie wkurza trochę. zdjęcie jest takie, jakie autor widział i chciał zrobić. albo mi się podoba, albo nie, a nie, że ja wiem lepiej.

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Zgoda. U mnie albo najpierw zdjecie budzi odruch "o, tu poprawiłbym jasnośc i WB...", albo nie. Jeżeli nie, to znaczy że w subiektywnym odbiorze uznałem zdjęcie za poprawne technicznie. Problem niestety polega na tym , ze na przykład w tej drugiej grupie jest mało moich własnych ;-)

Canin  Dołączył: 19 Kwi 2006
Panowie - mam ten nowoczesny panel della w lapku e6400 i kolory ma lepsze, balans bieli ale nadal rozpiętość tonalna zależy od konta patrzenia - jak to w lcdku.
Wkurza mnie oglądanie każdego zdjęcia napierw z góry aby obejrzeć światła, a potem z dołu aby obejrzeć cienie. LCD jest po prostu do dupy.
Na CRT nie mam miejsca.
Pojawiły sie monitory plazmowe (w ofercie eizo, chyba też philips) miał ktoś z tym do czynienia? Nie mają tej przywary?
Kupił bym jakąś 15-tkę do podglądu zdjęcia.

Canin napisał/a:
Panowie - mam ten nowoczesny panel della w lapku e6400 i kolory ma lepsze, balans bieli ale nadal rozpiętość tonalna zależy od konta patrzenia - jak to w lcdku.
Wkurza mnie oglądanie każdego zdjęcia napierw z góry aby obejrzeć światła, a potem z dołu aby obejrzeć cienie. LCD jest po prostu do dupy.
Na CRT nie mam miejsca.
Pojawiły sie monitory plazmowe (w ofercie eizo, chyba też philips) miał ktoś z tym do czynienia? Nie mają tej przywary?
Kupił bym jakąś 15-tkę do podglądu zdjęcia.

Kiepskie LCD jest do pupy. Jeśli masz taki efekt góra/dół to znaczy że wyświetlacz jest na badziewnym TN (i z paletą 262 tys. barw - reszta symulowana sąsiednimi pikselami tak by wypadkowo obraz przypominał pełne 16 mln.)

nie - nazywa się to:
14.1" Premium, UltraSharpTM WXGA+ (1440x900) LED Display
i do normalnej pracy jest świetny, bije na głowę dotychczasowe LCDki
ale do fotografii też jest do dupy

Merlinek  Dołączył: 29 Paź 2008
Canin I dalej jest to matryca typu Twisted Nematic z podświetlaniem diodami zamiast lamp katodowych, a monitorów(komputerowych) plazmowych nie produkuje się bo to nie ma sensu ;-)

A co do samej obróbki to po to stosuje się standardy jeżeli chodzi o kolory żeby efekty naszej pracy wyglądały tak samo u kumpla/klient jak i na papierze :-)

Pozdrawiam

lRem  Dołączył: 07 Lip 2007
Canin napisał/a:
ale nadal rozpiętość tonalna zależy od konta patrzenia - jak to w lcdku.

Kup po prostu porządny LCD. Cokolwiek nie-TN będzie nieporównywalnie lepsze. Niestety porządnych matryc nigdy nie montowali w laptopach poniżej siedmiu czy tam ośmiu tysięcy złotych. Ale w wątku już były linki do PVA za grosze...

Żeby nie było, że nie wiem o czym pisze - mam Samsunga P173+ (czy jakoś tak, nie ma na obudowie oznaczenia) jak i laptopa z LED-owym TN. Pomierzyłem różnicę:

Dla PVA:
Wychodząc od pozycji na wprost = 0EV, jak wstanę osiągam 1EV ciemniej, zaś dla ekstremalnego kąta 1.5EV ciemniej niż na wprost. Przez ekstremalny kąt rozumiem max z góry tak, by jeszcze widok wypełniał mi pole pomiaru centralnego.

Dla TN-LED:
Wychodząc od pozycji na wprost = 0EV, jak wstanę osiągam 2EV ciemniej, zaś dla ekstremalnego kąta 5.5EV ciemniej niż na wprost. Co gorsza, nie leci tutaj równomiernie - w miarę podnoszenia się mamy 2EV, 4EV, 3EV, 2EV, 5.5EV różnicy. Odzwyczaiłem się już od tego widoku.

A więc mamy dość równomierny spadek o co najwyżej 1.5EV versus dyskoteka aż do 5.5EV...

OK
Są jakieś CRT 15 cali z krótką dupką (odchylanie 110stopni)?

Canin napisał/a:
nie - nazywa się to:
14.1" Premium, UltraSharpTM WXGA+ (1440x900) LED Display
i do normalnej pracy jest świetny, bije na głowę dotychczasowe LCDki
ale do fotografii też jest do dupy

Przeczysz sam sobie - ten monitor jest do d... i LED nic praktycznie nie zmienia. Ta zabawka nawet nie dotyka pięt starym dobrym ciekłokrystalicznym monitorom jak EIZO CG220

Canin napisał/a:
OK
Są jakieś CRT 15 cali z krótką dupką (odchylanie 110stopni)?

Dobre CRT 15" nie istnieją ... w ogóle obecne CRT są już rozjechane.

Czyli co? Mam kupić monitor PVA i będzie OK?
Jaki? Szukam 15'' (max 17'') jako drugi monitor.

PVA, MVA, IPS... W praktyce wszystkie będą znacznie lepsze od dowolnego TN. Oczywiście między nimi też są poważne różnice. Jednak sam fakt zastosowania matrycy TN dyskwalifikuje monitor już na wejściu. No i od różnic między nie-TN monitorami raczej jest ważniejsze to, czy użyjesz kalibratora.

Canin napisał/a:
Czyli co? Mam kupić monitor PVA i będzie OK?
Jaki? Szukam 15'' (max 17'') jako drugi monitor.

Chyba jeszcze najtaniej będzie kupić jakiś używany EIZO 17-19" z DVI na PVA za kilka stówek (czasem są na allegro)

Teraz znalazłem jedynie :
http://www.allegro.pl/ite...t_idealnee.html
http://www.eizo.com/suppo...ed/lcd/l557.asp - ale czasem pojawiają się modele za ~500 PLN 19" z lepszym kontrastem.

renko  Dołączył: 25 Maj 2008
Przekonałem się na własne oczy. Podłączyłem do kompa 2 monitory- z matrycą TN i Premium MVA. Rezultat jest taki, że nad TN nawet już się nie zastanawiam. Ale korzystając z okazji, podpytam jeszcze. Chciałbym kupić coś nowego (nowego, bo na raty). Poszukałem trochę i w moim budżecie mieszczą się takie dwa monitory:

Belinea 1980 S2

Samsung Syncmaster 943T

Mam teraz mętlik w głowie. Jestem laikiem i nie wiem na co się zdecydować. W internecie ciężko o jakieś lepsze informacje o tych monitorach. Czy są między nimi jakieś różnice, które powinny rozwiązać mój problem? Czy w tej kwocie (do 900 zł) można wybrać lepiej?

zenza  Dołączył: 22 Kwi 2006
Czy obrabiając zdjęcia raz obrabiacie z pozycji blatu stołu a za chwilę na stojąco z krzesła?LCD mają taka przypadłość, że pod innym kątem inaczej widać, ale jak się w odpowiednio usadzić i ustawić LCD, to można pracować? Ja obrabiam na zwykłym delu i kolory jakie uzyskuje po wydrukowaniu w labie są w 97% takie same. Zapewne sprzęt za grube tysiące ma swoje niezaprzeczalne plusy, tylko trzeba mieć te tysiące. Zastanawiam sie nad monitorem, ale jak szukam PVA-cos tam, to panoram nie widzę w sprzedarzy same TN +film , TFT .Za 2tys. nie kupię monitora nie mówiąc o większej sumie(chyba, że lotto). Co do RAW, to wiadomo, że szwagra i kiełbaski na grylu nie robię w RAW, tylko w jpg. Ale jak udaję się na jakiś plener, gdzie zamierzam ustrzelić jakiś widok, lub zdjęcia będę chciał wykorzystać bardziej twórczo, to robię w RAW, bo mam większą możliwość zrobić z tego HDR, lub poprawić jakiej błędy np. zły WB.
A poza tym zgadzam się z cotti
Cytat
Ale nie zawsze to, co widzimy na żywo, ma być również na zdjęciach - po to stosujemy różne filtry, polary, żeby kreować własną rzeczywistość, podkreślać chmury, kolory, pokazywać to, jak widzimy w głowie i robić użytek z zastanych sytuacji, światła i posiadanego sprzętu

I właśnie tu jest moje pozostałe 3% w różnicy kolorów. :)

edit
Tego mógłbym kupić ale jaka cena i gdzie jest dostępny???
SAMSUNG_21_215TW
http://www.proline.pl/skl...AMSUNG+21+215TW

galant  Dołączył: 12 Cze 2008
zenza napisał/a:
Tego mógłbym kupić ale jaka cena i gdzie jest dostępny???
SAMSUNG_21_215TW

Ja kupiłem model bliźniaczy, tzn. Gateway 2185W. Naczytałem się o nim co nie miara, opinii na różnych forach internetowych jest multum. Świadom ryzyka zakupiłem. Za 999 zł z odbiorem osobistym, na miejscu możliwość przetestowania pod kątem badpixeli. Gwarancja 3-letnia door-to-door. Za tą cenę uważam że to bardzo dobry wybór. Matryca PVA 21 cali, mnóstwo przydatnych gniazd. Jedyna wada to delikatnie krzywy 'pivot', ale z tej funkcji i tak nie będę korzystał.
Nie zdążyłem jeszcze monitora skalibrować, ale i tak jakość matrycy mnie powala. Znów zacząłem wszystkie swoje zdjęcia przeglądać, ponieważ teraz są ładniejsze :-D

Gdybyś potrzebował namiarów na sklep to zapraszam na PW.

zenza  Dołączył: 22 Kwi 2006
Jak będziesz kalibrował, swoim sumptem, czy jakaś usługa firmowa?

Taka odrobina informacji przydatnych przy ocenie jakości monitora:

Cytat

From: Janko Muzykant <jankomuzykant@wp.pl>
Newsgroups: pl.rec.foto.cyfrowa
Subject: Re: Dynamika sceny>matrycy>odbitki

lrem pisze:
>> http://www.ckmedia.pl/~jankomuzykant/temp/test.png
> Na moim ekranie nie udało mi się dobrać takich parametrów, by zobaczyć
> wszystkie cyferki na raz. Za to bez problemu mogę zrobić tak,
> by nie widzieć nic na różowym pasku ;)
>
> Tu da się zobaczyć wszystko?

Powinno być wszędzie 345678. No, może 3 na niebieskim znikać w czeluściach.

Cytat

From: "Jakub Jewuła" <biuro@skanowanie.com.pl>

Wszystkie kolory od 2 do 8.
No ale ja mam monitor za trzysta, wiec pewnie zepsuty ;)

Jedynki widze (oczywiscie slabo) gdy otworze na czarnym tle w PS.
W przegladarce biele otoczenia za bardzo oslepiaja.

Cytat

From: Janko Muzykant <jankomuzykant@wp.pl>

Bo jak będzie 12345678 to będzie zbyt jasno (w sensie niekomfortowo).
To zresztą zależy silnie od oświetlenia tła, ale ja mam
dwudziestowatowego halogena trzy metry nad głową w pokoju bez okien z
ciemnoszarymi ścianami.

Co nie zmienia faktu, że znalazły się też osoby z profesjonalnym sprzętem, widzące bez problemu wszystkie cyfry.

Skocz do: