gin z tonikiem  Dołączył: 17 Paź 2007
Mnie za to chyba spitoliło się zabezpieczenie przed zrobieniem zdjęcia, bez potwierdzenia ostrości :-( . Jak używam manualnego szkła z moim K10d, to w trybie AF-S robi mi zdjęcia nawet jak nie mam potwierdzenia ostrości (czyli jak w AF-C). Spsuło się, czy może coś sobie przestawiłem w menu (jakoś nic mi się nie przypomina, że coś takiego można zrobić z poziomu menu). Czy ktoś miał podobny problem??

Kosior  Dołączył: 26 Cze 2008
gin z tonikiem, wymień się aparatami z JSF35 i będzie po problemie.

Wilk syty i owca zadowolona :mrgreen:

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
JSF35 napisał/a:
Czyli nie da się tego zrobić jak widzę :)

W DS-ie wystarczy przełączyć na MF (w KaDyszcze to chyba przełącznik jest AF.S/AF.C/MF), wtedy zawsze wyzwoli migawkę, niezależnie od tego czy wyostrzył, czy nie. Chyba, że nie złapałem, o czym mowa ;-)

mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
zorzyk napisał/a:
W DS-ie wystarczy przełączyć na MF

Dokładnie.
Ale kolega by chciał chyba żeby sie dało bez przełączenia... Tylko nie wiem skąd wtedy aparat miałby wiedzieć co uzytkownik ma na myśli... że raz na AF chce żeby mu aparat ostrzył, a innym razem, zeby nie ostrzył...

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Chce automagicznie siłą woli ;-)

JSF35  Dołączył: 09 Kwi 2008
Chce tak że jak już zacznie migać ta dioda (o czym już pisałem) to zrobił to zdjęcie... tak samo jak chce robić szybkie zdjęcie... Przeciez widze kiedy ostrość jest ustawiona i wtedy dociskam spust do konca tak? Chodzi o to zeby pstykał też po natychmiastowym wcśnięciu spustu do końca nawet jeśli nie zdązy z ostrościa... Co w tym jst takiego dziwnego że piszecie o jakiejś magi? :|

A skąd aparat ma to wiedzieć kiedy ma zrobić zdjęcie.... A stad że jak wciskam przycisk do końca tzn że właśnie chce zeby zrobił zdjęcie niezaleznie czy już sobie poradził z ostrością...

mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
JSF35 napisał/a:
Chodzi o to zeby pstykał też po natychmiastowym wcśnięciu spustu do końca nawet jeśli nie zdązy z ostrościa...

Koledzy juz podali rozwiązanie:
AF-C

Jacek S  Dołączył: 28 Kwi 2008
mygosia napisał/a:
AF-C

Tu chyba nie chodzi o to aby złapać zajączka tylko aby go gonić ;-)

janek_wu  Dołączył: 26 Maj 2008
JSF35 napisał/a:
Chce tak że jak już zacznie migać ta dioda (o czym już pisałem) to zrobił to zdjęcie... tak samo jak chce robić szybkie zdjęcie... Przeciez widze kiedy ostrość jest ustawiona i wtedy dociskam spust do konca tak? Chodzi o to zeby pstykał też po natychmiastowym wcśnięciu spustu do końca nawet jeśli nie zdązy z ostrościa... Co w tym jst takiego dziwnego że piszecie o jakiejś magi?

To chyba nie jest takie proste. Gdy aparat ma problem z ustawieniem ostrości w trybie AF to jeździ szybko po całym zakresie w obie strony. Gdyby się dało wyzwolić migawkę w takim momencie to bardzo prawdopodobne, że będzie daleko poza głębią ostrości. Nie rozumiem JSF35 w jakim celu miałaby istnieć podana przez Ciebie opcja? Chyba tylko po to żeby robić nieostre zdjęcia. Ale to samo można osiągnąć na MF. Wystarczy przestawić przełącznik na korpusie i nie musisz nawet wspominać nikomu o konieczności kręcenia pierścieniem ostrości. No bo przecież nie o ostrość tu chodzi tylko o dźwięk migawki. ;-)

mygosia napisał/a:
JSF35 napisał/a:
Chodzi o to zeby pstykał też po natychmiastowym wcśnięciu spustu do końca nawet jeśli nie zdązy z ostrościa...

AF-C

No tak ja już dostałem odpowiedź na początku że nie da się tak ustawić spustu migawki... Teraz odpowiadam na pytania po co mi to a czasami jescze o co mi chodzi.... dla mnie temat jest już zamknięty od kilku postów wyżej :) Dziekuje za odpowiedż z tego miejsca :)

Jacek S napisał/a:
Tu chyba nie chodzi o to aby złapać zajączka tylko aby go gonić ;-)

Tutaj chodzi o to że jeśli ktoś o coś pyta to staram się wyjaśnić o co mi chodzi... Ja wiem że na forum jest wielu znawców ktorzy tak opanowali juz sprzęt że moje pytanie uznają za bzdurne... Ja niestety nie mam narazie takich umiejętności a zarazem nikogo na siłe nie zaciągam przed klawiature i nie zmuszam do odpowiedzi prawda?

janek_wu napisał/a:
Gdyby się dało wyzwolić migawkę w takim momencie to bardzo prawdopodobne, że będzie daleko poza głębią ostrości. Nie rozumiem JSF35 w jakim celu miałaby istnieć podana przez Ciebie opcja? Chyba tylko po to żeby robić nieostre zdjęcia.

Nie... po to żeby wogóle zdążyć zrobić zdjęcie... Bardzo możlwe że będzie tak nieostre że do niczego się nie nada ale skąd wiesz że nie będzie ostre lub na tyle ostre żeby na normalnej odbitce wyszło dobrze?

janek_wu napisał/a:
Wystarczy przestawić przełącznik na korpusie

Tak wiem co należy zrobić, wiem że sie nie da wyzwolić tego tak jak bym chciał ale jak już pisałem wyżej czasami liczy się czas i nie ma czasu na kręcenie opcjami ostrości itd.... Nie jestem tak szybki.

janek_wu napisał/a:
No bo przecież nie o ostrość tu chodzi tylko o dźwięk migawki. ;-)

Czemu wy tą ostrość macie za taką najważniejszą wartość? nikt nawet nie wie do jakiego rodzaju zdjęć bym tego użył ani nic a od razu ma być ostro i koniec... :-| Czasami nieostra fotka ma bardzo fajny klimat (i powtorze jescze raz: lepiej mieć czasami nieostrą niż wcale... Może to wyjść nawet na dobre budując ciekawy klimat. A jak by obiektyw był ustawiony szczęśliwie z ostrością akurat na obiekt fotografowany to jescze lepiej... pozniej w razie jakbym chciał sobie rozmyć to bym sobie rozmył a jak nie to nie)

Jacek S  Dołączył: 28 Kwi 2008
JSF35 napisał/a:
moje pytanie uznają za bzdurne...

pytanie nie było bzdurne - przynajmniej na samym początku... ;-)

Ale teraz to pozostaje Ci pogodzić się z faktami i/lub napisać maila do pentaxa aby przy produkcji następnej puszki uwzględnili Twój problem :evilsmile:

janek_wu  Dołączył: 26 Maj 2008
JSF35 napisał/a:
Nie... po to żeby wogóle zdążyć zrobić zdjęcie... Bardzo możlwe że będzie tak nieostre że do niczego się nie nada ale skąd wiesz że nie będzie ostre lub na tyle ostre żeby na normalnej odbitce wyszło dobrze?
Czasami nieostra fotka ma bardzo fajny klimat (i powtorze jescze raz: lepiej mieć czasami nieostrą niż wcale... Może to wyjść nawet na dobre budując ciekawy klimat. A jak by obiektyw był ustawiony szczęśliwie z ostrością akurat na obiekt fotografowany to jescze lepiej

Skoro tak byłoby dla Ciebie wygodniej to nie ma sprawy. :-B
Ale osobiście radzę poćwiczyć ostrzenie w trybie MF. To nie jest nic trudnego. Kontrolujesz obraz na matówce, lewą ręką kręcisz pierścieniem ostrości i wyzwalasz migawkę kiedy chcesz a nie wtedy kiedy aparat Ci na to pozwoli. Przy odrobinie wprawy można to wszystko robić naprawdę szybko. :-D

negocjatorek  Dołączył: 12 Kwi 2007
JSF35, zawsze można użyc wezyka spustowego i wtedy nawet w AF-S wyzwala od razu po nacisnieciu przysisku do wyzwolenia.

janek_wu napisał/a:
Ale osobiście radzę poćwiczyć ostrzenie w trybie MF

Ostrze dość często np na heliosach ;)

Jacek S napisał/a:
Ale teraz to pozostaje Ci pogodzić się z faktami i/lub napisać maila do pentaxa aby przy produkcji następnej puszki uwzględnili Twój problem :evilsmile:

Hehe nie- obejdzie się :) nie da się to nie trudno... Chciałem tylko wiedzieć czy się naprawde nie da czy ja nie wiem jak to zrobić ;)

negocjatorek napisał/a:
JSF35, zawsze można użyc wezyka spustowego i wtedy nawet w AF-S wyzwala od razu po nacisnieciu przysisku do wyzwolenia.

O tego nie wiedziałem... Dzięki :)

Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
negocjatorek napisał/a:
Mi tam z wężykiem nadal ustawia ostrość, za to z pilotem IR można ustawić inaczej.
Oczywiście są wężyki mające osobne guziki do AF i migawki.

Kfan  Dołączył: 02 Mar 2007
Po cholerę robić nieostre zdjęcie? Rozmyć kontury można na komputerze ile się chce a odzyskać ostrość to nie bardzo.

skiba  Dołączył: 04 Lis 2008
Witam,

W kwestii upewnienia się:

Czy w K200d można ustawic piorytet migawki przy właczonym AF ? tzn sytuacja: włączony AF, przycisk wciskamy do połowy - AF działa/szuka/ostrzy, przycisk do końca - zdjęcie (nieważne w jakim stanie był AF).

Druga sprawa, czy AF w K200d może być wspomagany zewnętrzną lampą poprzez błyski, a nie tylko czerwone światło (dokładniej Metz 48 af-1) ?

djack  Dołączył: 22 Kwi 2006
skiba napisał/a:
Czy w K200d można ustawic piorytet migawki przy właczonym AF ? tzn sytuacja: włączony AF, przycisk wciskamy do połowy - AF działa/szuka/ostrzy, przycisk do końca - zdjęcie (nieważne w jakim stanie był AF).
Po prostu ustaw AF-C.

rafal76  Dołączył: 22 Lis 2008
Mysle że to tylko kwestja przyzwyczjenia żeby pod AF łapać ostrość, a przycikem migawki tylko cykać fotki. Jak się przyzwyczaisz to nieważne czy bedzie sie w AF.S czy MF ... i jaki obiektyw. Ostrzysz ręcznie lub przyciksiem AF z miejsca. Warte zastanowienia. Fakt fak że jest tak czasami ze chcesz coś cyknąć bo liczy sie to co widzisz a wtedy nie ostrzy .... i co przepada to co chcialeś uchwycić ...

kndr  Dołączył: 04 Lip 2007
rafal76 napisał/a:
Mysle że to tylko kwestja przyzwyczjenia żeby pod AF łapać ostrość, a przycikem migawki tylko cykać fotki.

Przez pewien czas używałem i działało to bardzo dobrze. Do tego stopnia przyzwyczaiłem się, że trudno mi było z powrotem przejść na tradycyjne ostrzenie pod spustem migawki. Zainspirowało mnie zachowanie AF.C w K20 bo w gorszym świetle autofocus w trybie AF.C jest lepszy od AF.S. Jednak znalazłem kilka mankamentów i wróciłem do tradycyjnego ostrzenia pod spustem migawki, natomiast na przycisku AF mam anulowanie ostrzenia. Pierwszy mankament to obecność gripa. Nie da rady ostrzyć w ten sposób bo paluchy musiałbym mieć długie i z gumy, żeby w pozycji pionowej nacisnąć jednocześnie AF i spust migawki. Drugi mankament to banalna sytuacja, gdy przekazuję aparat obcej osobie, żeby cyknęła zdjęcie.

Skocz do: