rjan  Dołączył: 18 Mar 2008
Pytanie o p. 7 regulaminu
Witam.

Chyba mam problem z interpretacją punktu 7 regulaminu:

7. Wszelka reklama sklepów, serwisów, usług itp. bez zgody Administracji jest zabroniona. Dla forowiczów przeznaczony jest Dział Giełda, w którym można prezentować oferty.

Dostałem upomnienie związane z umieszczeniem w stopce linku do strony BibblePro. Wg moich założeń stopka ma służyć jako pomoc w kontakcie osobom, które zainteresowane są wykorzystaniem tego sprzętu i oprogramowania, którego ja używam. Stąd w stopce info o aparatach, szkłach, systemie operacyjnym i oprogramowaniu, które wykorzystuję. Czy w tej sytuacji zamieszczenie linku może być traktowane jako reklama "sklepu, serwisu, usługi itp."? Czy zamieszczenie samej nazwy programu, bez linku, reklamą już nie będzie?

Proszę uprzejmie o wyjaśnienie bym nie popełnił podobnego błędu w przyszłości.

pozdrawiam

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Bibble jest oprogramowaniem komercyjnym i nie należy podawać w związku z tym linku do strony tego programu w stopce. Z drugiej strony o tym programie jest sporo na naszym Forum, a dotarcie do strony firmowej Bibble nie stanowi problemu. Ten link powinieneś usunąć.

Generalnie dopuszczalne są linki do zewnętrznej galerii/strony www użytkownika zwiazanej z tematem naszego forum - fotografia i użytkowanie sprzętu Pentax, ale nie do własnej strony komercyjnej.

Rozumiem. Czy w tej sytuacji sama nazwa programu może zostać, czy też powinienem ją usunąć? Jak wygląda sprawa linków do stron darmowego oprogramowania, np. Ubuntu?

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
rjan napisał/a:
Czy w tej sytuacji sama nazwa programu może zostać, czy też powinienem ją usunąć?
Ja bym na Twoim miejscu na wszelki wypadek usunął. Przy okazji usuń też to Ubutu Linux i Slika. Z K10S, MES czy SMC sprawa nie jest taka jednoznaczna (na szczęście nie napisałeś Pentax), ale może, na wszelki wypadek też? Zresztą to raczej nazwy zastrzeżone są i nie wiem, czy można ich tak swobodnie używać. ;-)

emigrant  Dołączył: 20 Wrz 2006
zorzyk napisał/a:
Generalnie dopuszczalne są linki do zewnętrznej galerii/strony www użytkownika zwiazanej z tematem naszego forum
Jak widać w stopce wyżej podpisanego :evilsmile:

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
emigrant, to jest wyjątek. Mam Ci to tłumaczyć? :-/

Zostało przyjęte, ze w stopce kto chce, to podaje swoje graty pentaksowe, inne ewnentualnie też. Albo jakiś ulubiony cytat. I tego się trzymajmy.

A co do nazw (Ubuntu, Bibble) - nie powinno ich być.
Jak znam zycie zaraz ktoś sobie wstawi Mercedes albo Skoda (bo niby dlaczego nie?)

Dziećmi nie jesteście - decydujcie sami.
Argument już podrzucam - w Regulaminie nie ma zakazu.

Ech...

zorzyk napisał/a:
Jak znam zycie zaraz ktoś sobie wstawi Mercedes albo Skoda (bo niby dlaczego nie?)

zorzyk, wiesz o tym, że przesadzasz, prawda? ;-)

W tej sytuacji zastanawia mnie sens wpisywania gratów w stopki w celu innym, niż szpan :-( Wpisałem Ubuntu, by ktoś czytający moje wypowiedzi wiedział, że da się na tym wynalazku ze zdjęciami pracować. Czym to się różni od takiego, np. obiektywu? Też narzędzie, tak samo potrzebne mi do uzyskania obrazu jak i szkło. A że innej natury, to chyba nie jest takie istotne?

tref  Dołączył: 05 Wrz 2006
1. Nie jest to forum o sprzęcie komputerowym.
2. Nie jest to forum o oprogramowaniu.
3. Nie jest to forum o programowaniu.
4. Nie wydaje mi się niezbędne informowanie, kto jakiego legalnego oprogramowania używa. Zakładam, że Twój BibblePro jest legalny, bo inaczej nie byłoby się czym chwalić.

Nie stwarzajmy sztucznych problemów. Czy ktoś poczuje się lepiej/gorzej pokazując zrzut swojego rejestru?

:-B

tref napisał/a:
Czy ktoś poczuje się lepiej/gorzej pokazując zrzut swojego rejestru?

tref, również przesadzasz.

Jest to forum o fotografowaniu, co wiąże się także z oprogramowaniem. Idąc dalej Twoim rozumowaniem cały dział Lightroom należały by wyciąć.

A o legalność mojego BibblePro się nie lękaj - mogę przesłać Ci kopię faktury.

tref  Dołączył: 05 Wrz 2006
rjan napisał/a:
tref, również przesadzasz.
Zimą? Przecież mówią, że się nie przyjmie :-P

rjan napisał/a:
Jest to forum o fotografowaniu
O właśnie. Czyli sprzęt niezbędny do obróbki cyfrowego foto w postaci komputera, (wróć, szczegóły), płyty głównej, ramu, kabelka do transformatora ufundowanego przez lokalną stację zasilania energią, listwuy zasilającej z filterkiem, super-hiper myszki, tabletu, zgodnego z normą XYZ monitora, kalibratora, drukarki i profili do tego szpeja, itd. , a także oprogramowania jest jakby nieco zbędna.
]Jeśli chcesz sobie wpisać ten soft, bo chcesz, to ok, wpisz, tylko nie podawaj linka do ich strony. Uważam jednak, że akurat oprogramowanie jest tu mało ważne.

Stopkę już zmieniłem - tak, by żadnego kolorowego nic w oko nie kłuło :-P Przyznam jednak, że poirytowała mnie taka, dość mocno naciągana, interpretacja 7 punktu regulaminu (Wszelka reklama...).

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
rjan napisał/a:
Przyznam jednak, że poirytowała mnie taka, dość mocno naciągana, interpretacja 7 punktu regulaminu

Istnieje wątek Linkownia i tam są wstawiane wszelkie przydatne linki, jest również wątek z linkami do darmowego oprogramowania do wywoływania RAWów i obróbki zdjęć.

plwk, nie w tym rzecz, ale dzięki za info.

Dobra - nie będę darł szat o takie p.ie.rdoły.

:-B dla wszytkich kolorowych :-)

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
rjan, już trochę na forum jesteś, to chyba mógłbyś się przyzwyczaić, że regulamin to taki zapis, który czasem obowiązuje, a czasem nie - i nie do końca wiadomo od czego to zależy, i nie do końca wiadomo, jak on w sumie działa.
Ja na przykład wczoraj w jednym wątku zwróciłem jego autorowi uwagę, że nie powinien powielać istniejących wątków, tylko jak ma pytanie takie samo, jak już zadane zostało, to należałoby kontynuować dyskusję w wątku już założonym. Wydawałoby się, że normalna sprawa i bardzo często spotykana - wszak nie raz, nie dwa różnym osobom zwracano na to uwagę, wątki przenoszono, scalano itd. Ale tym razem nie - mój post został ocenzuroway i wykaowany, jako "nie wnoszący nic do tematu". A wątek ewidentnie naruszający zapisu regulaminy żyje sobie dalej swoim życiem.
Zresztą usuwanie postów z racji tego, że "nie wnoszą nic do tematu" to osobny temat. Nawet podejrzewam, że ten post wyleci, bo nie wnosi nic do tematu. W każdym razie dziennie pojawiają się tu dziesiątki jeśli nie setki postów nie wnoszących nic do tematu, ale ich nikt nie usuwa. A mnie kiedyś usunięto posty, które były (w moim najgłębszym przekonaniu) na temat. Tylko się komuś nie spodobały najwyraźniej, to postanowił ocenzurować. Cóż... W regulaminie jest zapis, żeby nie komentować działań "kolorowych". Bardzo fajny, działa jak paragraf 22. Bo jak masz uwagi, to pisz na PW. Tylko do kogo? Ja kiedyś napisałem do jednego admina, to mi odpowiedział, że sprawy nie zna, to nie on i może się czegoś dowie. Widać na razie się nic nie dowiedział, bo już póki co wyjaśnienia sprawy nie doczekałem. Więc pisać można - na Berdyczów. Cyba, że to trzeba do każdego kolorowego z osobna - wtedy się na właściwego trafi, nie?

Tak więc nie pozostaje nic innego jak przyjąć do wiadomości, że forum działa według nieokreślonych reguł i aktualnego widzimisię administracji i się z tym pogodzić, traktując jako p*****, o które nie warto drzeć szat. Albo się wypisać.

Samp  Dołączył: 23 Kwi 2006
:roll:

Cóż - myślę, że temat reklam w stopce został już wyczerpany i nie ma powodu, by rozwijać go na wszelkie inne zastrzeżenia co do moderacji forum.

Zamykam.

Skocz do: