rafal76  Dołączył: 22 Lis 2008
kndr, Racja co piszesz ale jest to rozwiązania co czasami może ulatwić życie... jeżeli jsteś jedynym użytkownikiem aparatu.... Ja narazie tak przestawiłem i potestuję w taki sposób...

kndr  Dołączył: 04 Lip 2007
Przypomniał mi się jeszcze jeden problem. W trybie AF.C nie działa wspomaganie autofocusa przez zewnętrzną lampę (we wbudowanej też chyba nie włącza się spawarka) i musiałem przełączać na AF.S. Koniec końców, w gorszym świetle przełączam się z AF.S na AF.C i używam przycisku AF do anulowania ostrzenia.

rafal76  Dołączył: 22 Lis 2008
kndr, Stestowałem twoje ustawienie wydaje sie być bardziej słuszne. A napewno jak da sie aparat w obce ręce

dagio  Dołączył: 29 Lis 2006
AF.C ma jedną wielką wadę.. jest C dopóki trzymasz spust.. dlaczego to wada? Jeśli chcę wyostrzyć na coś z brzegu kadru i przekadrować, to trzymając wciśnięty spust do połowy po przekadrowaniu ustawi mi ostrość i tak na srodek. Oczywiscie mozna zmieniac punkt AF, ale centralny i tak jest najbardziej precyzyjny.. szybko wiec musialem zrezygnowac z AF.C

kndr  Dołączył: 04 Lip 2007
dagio napisał/a:
AF.C ma jedną wielką wadę.. jest C dopóki trzymasz spust..

Ja też mam ustawione ostrzenie centralne i używam AF.C przy przekadrowaniu. W korpusie K20D jest dodatkowy przycisk AF, do którego można przypisać "anuluj ostrzenie" w menu. W K200D i K100D (o ile się nie mylę) można to ustawić na przycisku OK. Jak to się odbywa w praktyce? Gdy AF.S kiepsko sobie radzi to przestawiam na AF.C i ostrzę na środek. Potem wciskam dodatkowy przycisk AF (w ten sposób przestaje działać ciągłe ostrzenie), przekadrowuję i naciskam spust migawki. Ostrość została zablokowana na pierwotnym celu.

dagio  Dołączył: 29 Lis 2006
kndr, ja mam pod OK anulowanie AFa.. ale uzywam go jak chce szybko zrobic zdjecie a aparat za dlugo mysli.. tak jak piszesz pewnie mozna, ale za duzo kombinacji klawiszowych do kazdorazowego pstrykania

Karol Popik  Dołączył: 29 Sie 2008
Jak już ktoś wcześniej napisał wystarczy:
1.Wejść w menu niestandardowe.
2.W 12 punkcie dać opcję 4.
3.Gdy będziesz miał/a problem z migającą diodą przytrzymaj OK i wyzwól migawkę.
To chyba żaden problem ;-) (w innym modelu niż k200d może być trochę inaczej, ale chyba podobnie)

Krasio1  Dołączył: 06 Lip 2008
dagio napisał/a:
Oczywiscie mozna zmieniac punkt AF, ale centralny i tak jest najbardziej precyzyjny..

Słyszałem że skrajne punkty AF są najbardziej precyzyjne bo są mniejsze.

Skocz do: