Robert29  Dołączył: 27 Sie 2008
Jaki filtr szary NDx4 czy NDx8 oraz IR do K200D
Witam proszę o pomoc w wyborze filtrów , mianowicie chce kupić filtr szaty i filtr IR i tu mam dylemat jaki wybrać:
szary NDx4 czy NDx8 - HOYA
drugi filtr który mnie interesuje to IR HOYA IR72 tu mam pytanie czy mój K200D poradzi , bo gdzieś przeczytałem że czas naświetlnia będzie bardzo duży.
Proszę o wskazówki i rady.

Gesso  Dołączył: 19 Lip 2008
Jeżeli chodzi o szary to ja bym wziął x4 ponieważ lustrzanki już i tak mają z reguły długi czas naświetlania a filtr x4 skraca go o 4 wartości.Uważam że ten będzie najbardziej odpowiedni ale to też zależy jakie zdjęcia chcesz nim robić co do IR to ja nie wiem.

Inżynier  Dołączył: 13 Lis 2006
Cytat
filtr x4 skraca go o 4 wartości
:?: raczej wydłuża

Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
No właśnie poszukaj jeszcze czegoś na temat filtra IR i k10d (k200d ma tą samą matrycę) bo ponoć mogą być spore trudności.

sylwiusz  Dołączył: 19 Kwi 2006
Jesli ND to minimum 8x! ND 4x czesto za dnia nie da wystarczajaco dlugich czasow. Zwlaszcza jesli bedziemy chcieli miec sekundy, zeby np. pieknie rozmyc ruch wody. Osobiscie kupilbym nawet mocniejszy. Kolega kupil 1000x, mozna w wakacje w sloneczny dzien rozmywac fale na morzu :-)

eNIKa  Dołączył: 27 Maj 2008
Też uważam ze szary im ciemniejszy tym lepszy. Osobiście mam 8X i czasami jest za jasny ale cóż ..finanse.

Pozdrawiam
eNIKa

Skocz do: