Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
Ja bym prosił o jakieś sample nie-makro, bo w testach narzekają na kiepski bokeh, który dopiero w trybie makro jest fajny i miękki a przy normalnych zdjęciach szczegółowy i "nerwowy". I jak to bywa z obiektywami które mają makro, sample na stronach z samplami są właśnie głównie "makrowe". :roll:

Crow  Dołączył: 08 Paź 2008
Tak właśnie jest - naprawdę kiepski bokeh. Kiedy błąkałem się z myślami miedzy 35 a 40 miałem trochę sampli i nie wyglądało to za ciekawie. Ten obiektyw pokazuje bokehowe pazury tylko w macro niestety... Zdjęć już nie posiadam.

A reszta tu: http://www.photozone.de/p...x_35_28?start=2

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Zdecydowanie nie makro z DA 35 przy f2.8

Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
plwk napisał/a:
Zdecydowanie nie makro z DA 35
Moim zdaniem wcale nie jest tak źle, patrząc na szczegóły rozmycia, Ja to nawet wolę takie rozdwojone niż całkowicie rozmyte plamy :->

BartekKw  Dołączył: 12 Gru 2008
Widziałem te sample z photozone.....natomiast powyższe zdjęcie Kol. plwk to całkiem nieźle wyszło...można o jakiś plenerek poprosić ??

denvi  Dołączył: 09 Lis 2008
Noszsz... żeszsz... k..., myślałem, że te sample z photozone to siakiś niedorobiony egzemplarz był im się trafił. Jednak skubany rozdwaja... idę szlochać!(chciałem zamienić fa35 na tego ltd, bo piękny jest!!!)
Eldred napisał/a:
Ja to nawet wolę takie rozdwojone niż całkowicie rozmyte plamy
, to polecam M28/2,8, pięknie rozmnaża wszelkie krzaki w kadrze, mniut normalnie.

a_czacha  Dołączył: 04 Wrz 2007
Mi osobiście również nie przeszkadza taki właśnie sposób rozmywania. Zresztą ten obiektyw raczej chyba ma to do siebie, że jest głównie do zdjęć makro (co za odkrywcze zdanie!) czyli jest w portrecie ostry, a w krajobrazie chyba najlepiej wychodzi, jak głębia ostrości "zjada" bokeh:
http://www.pentaxphotogal...178&language=EN
Ale może to tylko takie moje dywagacje zasępionego kruka :-P :lol:

a_czacha napisał/a:
czyli jest w portrecie ostry, a w krajobrazie chyba najlepiej wychodzi, jak głębia ostrości "zjada" bokeh:
http://www.pentaxphotogal...178&language=EN
Ale może to tylko takie moje dywagacje zasępionego kruka :-P :lol:

Zdjęcia robią wrażenie...tam gdzie GO jest płytka fotki też są fajne (liść za prętem, kłódka), no chyba ze te fotki już zaliczają sie do skali makro. Ponownie apeluje o sample poruszające kwestię tego "nieszczesnego" bokehu....

[ Dodano: 2009-01-27, 20:46 ]
No i jak tam ??? Nikt nie ma juz żadnych sampli ??? DA35 za chwile przyjedzie a ja nadal nie wiem czy brać ??

[ Dodano: 2009-01-29, 09:33 ]
Dzięki uprzejmości jednego z Kolegów z forum zamieszczam kilka fotek z DA35 w warunkach plenerowo-domowych :-)

Bokeh bardzo przyjemny - nie rozumiem afery wokół niego ?? Dajcie znać co o tym myślicie :-)

MarcinS  Dołączył: 30 Gru 2008
mi pasuje
Ja zanabyłem DA35mm we wrześniu i nie narzekam. Wręcz przeciwnie, stało się ono moim szkłem standardowym, bo lubię ten sposób patrzenia na świat przez 35mm.

Być może czasami bokeh jest trochę specyficzne, nie do końca kremowe rozmycie, ale naprawdę mi wystarcza. No i fajnie to to trzyma się w ręku, i quick-shift focus, i makro, i dekielek wyściełany pluszem (czy czymś takim), no i osłona przeciwsłoneczna wbudowana, i ... (tak można by wymieniać). Lubię to szkło :)

Moje sample na flickerze

A tu bezpośrednio, mała nieostrość:

No i dodam, że jeśli chodzi o aberracje to dużo lepiej kontrolowane niż np. w FA 50/1.4, gdzie czasami mnie to denerwuje.

rjan  Dołączył: 18 Mar 2008
paweł p napisał/a:
Ja czekam w euro na 70-tkę już prawie 3 tygodnie i cisza...
OMG - też zamówiłem - w zeszłym tygodniu... Jest jeszcze nadzieja w Czesiu, który może będzie miał te szkiełka w tym tygodniu.

Euro RTV na razie milczy na temat DA35 - zamówiłem 10 dni temu i cisza...... Ale decyzje już podjąłem i biore to szkiełko!! :-D

rjan  Dołączył: 18 Mar 2008
BartekKw napisał/a:
Ale decyzje już podjąłem i biore to szkiełko!! :-D
I prawidłowo! Należy pamiętać, że obiektyw, to nie żona - można zawsze łatwo i bezboleśnie zmienić, sprzedać itp. ;-)

kalifornia7777  Dołączył: 17 Lis 2008
rjan napisał/a:
I prawidłowo! Należy pamiętać, że obiektyw, to nie żona - można zawsze łatwo i bezboleśnie zmienić, sprzedać itp.

Moze i latwo, a ja i tak nie wiem czy brac DA 35 f2,8 czy FA 35 F2. DA niby lepiej wykonany, ale FA jasniejszy. I badz tu madry :cry:

paweł p  Dołączył: 20 Lis 2008
BartekKw napisał/a:
Euro RTV na razie milczy na temat DA35 - zamówiłem 10 dni temu i cisza......

ja już czekam miesiąc, ale podobno ladaq chwila ma się coś ruszyć, oczywiście po starej cenie

No i już mam - oczywiscie po starej cenie. Prawie 2 miesiace czekalem ale sie oplacalo. Obiektyw jest super !! Wykonanie pierwsza klasa!

ebelbeb  Dołączył: 04 Lip 2007
Czy ktoś ma możliwość sprawdzenia czy DA 35 kryje mały obrazek, czy tylko aps-c ?

piotrecius  Dołączył: 31 Gru 2006
Gdzieś już były sample i wyszło, że spośród DA-limitedów kryje go najgorzej :-/ (czerń w rogach)

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
piotrecius, gorzej niż 21?

andrusz  Dołączył: 27 Lip 2007
ebelbeb napisał/a:
Czy ktoś ma możliwość sprawdzenia czy DA 35 kryje mały obrazek, czy tylko aps-c ?

Nie kryje. Tutaj jest test (post #38): DA lens on Full Frame

piotrecius  Dołączył: 31 Gru 2006
Pentagram, faktycznie może trochę lepiej niż 21. :oops:

Skocz do: