Diamond32  Dołączył: 20 Sie 2007
dtox napisał/a:
ta sigma to jak do tej pory porazka calkowita.
na forum C juz testuja od kilku tygodni i wszystkie egzemplarze wracaja do sklepow.
af dziala poprawnie tylko z bliskich odleglosci, powyzej paru metrow nie trafia wcale

To ciekawe.. Wg testów walory optycznie ma znakomite.. Lepsze od FA-50.., pewnie to zasługa większej srednicy szkiełek i ma 9 listków przysłony.. Mniam, smaczny kąsek :-D

dtox  Dołączył: 20 Maj 2007
to prosze, zapraszam do lektury...
owszem optycznie jest swietna...
http://canon-board.info/showthread.php?t=31838

czy smaczny kasek? dla mnie trucizna jak do tej pory...

muciaq  Dołączył: 01 Wrz 2007
af to nie wszystko :roll:
osobiscie nie uzywam...

asklop  Dołączył: 22 Kwi 2006
Cytat
af to nie wszystko
osobiscie nie uzywam...

mozesz nie uzywac, ale przeciez po to sie projektuje obiektyw af aby on dzialal. Dla maniakow mf sa obiektywy czysto manualne oferujace nieporownywalnie wiekszy komfort pracy.
Wiekszosc woli jednak aby to za co zaplacila funkcjonowalo na cale 100%

Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
muciaq napisał/a:
af to nie wszystko :roll:
osobiscie nie uzywam...

To dlaczego w ogóle cię interesuje taki obiektyw? jakbym nie używał AF to bym miał same super ostre manualne z serii M albo K, przecież zamiast kupować takiego szkła można zapolować np. na jakąś pięćdziesiątkę z 1.2 :roll:

Effendi  Dołączył: 20 Kwi 2006
Eldred napisał/a:
jakbym nie używał AF to bym miał same super ostre manualne z serii M albo K

Z tego co wyczytałem to ten obiektyw bije na głowę wszystkie systemowe 50-tki właśnie ostrością i kontrastem już od pełnej dziury, a tu właśnie moja M-ka ma spore problemy...

Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
No jeśli tak rzeczywiście będzie to super, bo na razie wolałbym poczekać z ocenianiem tego szkła, bo opinie są zbyt rozbieżne, jeśli rzeczywiście będzie tak rewelacyjne to dojdzie konkurencja szkiełkom które biorę po uwagę przy przyszłej wymianie portretówki.
Na razie biorę pod uwagę DA55mm 1.4, Sigmę 70mm 2.8 macro i Pentax SMC P DA 70 f/2.4, każdy ma coś fajnego w sobie, pierwszy światło i bardziej użytkową ogniskową, drugi macro i lepszą portretową ogniskową, a trzeci małe rozmiary i lepsze światło od drugiego (no i że to Pentax ;-) )

[ Dodano: 2008-08-18, 20:32 ]
Po za tym myślę, że w przyszłości mogą mocno stanieć szkła niepełnoklatkowe, i to może też nieźle namieszać w sytuacji.

Samp  Dołączył: 23 Kwi 2006
No i do kompletu test na dpreview:
http://www.dpreview.com/l...gma_50_1p4_c16/

Swoją drogą to porównanie robi wrażenie:
http://a.img-dpreview.com...ges/four50s.jpg

perl  Dołączył: 24 Wrz 2006
Samp napisał/a:
:shock:

( :-D ale konkret.... co jakis czas potrzebuje takiego eee 'czynnika budujacego').

TomaSzSz  Dołączył: 04 Lip 2007
perl napisał/a:
Samp napisał/a:
:shock:

( :-D ale konkret.... co jakis czas potrzebuje takiego eee 'czynnika budujacego').

No no, inżynierowie z sigmy dużo tego czynnika mają skoro takie bydle wyhodowali :lol: :-B .

Samp  Dołączył: 23 Kwi 2006
Żeby było uczciwie - do Pentaka nie umieli zrobić silniczka.

perl  Dołączył: 24 Wrz 2006
w Nikkorze tez chyba nie ma?

Promocja111  Dołączył: 04 Lis 2008
Chcę się upewnić na 100% - czy koleżanki/koledzy wiedzą:
Czy Pentax K10D będzie obsługiwał AF tej Sigmy? (Chodzi oczywiście o Sigmę 50 F1.4 EX DG HSM). W jednym ze sklepów powiedzieli mi, że nie. To do czego w takim razie była wersja 1.30 firmware?

Promocja111, powinien działać ;-) weź puszkę do sklepu najlepiej i sprawdź

Diamond32 napisał/a:
[/b], powinien działać ;-) weź puszkę do sklepu najlepiej i sprawdź

Trzeba będzie, tylko w pewniakach (Foto-Net i cyfrowe.pl)moich sprowadzają go na zamówienie ... :-/

Promocja111, a jestes pewien, ze ta sigma jest ci potrzebna. Ja np. majac 31/1,8 i 77/1,8 nic bym pomiedzy nich nie wstawial.
Gdybys mial np. 25-28mm i 85-100 to oczywiscie jest sens, a tak. No ale zreszta to twoja decyzja. :-P

asklop, ja mam wstawione DA-40 :-P

Diamond32, widze, ale tak sobie mysle, ze majac zalozone 31/1,8 za nic nie chcial bym potem podpinac 40/2,8. Zblizone ogniskowe a jednak mozliwosci 31 o wiele wieksze.

asklop, w sumie masz rację, 40-tka głównie się przewala w plecaku, ale to naprawdę świetne szkło.. Powinienem je sprzedać ale jakoś nie mogę :-)

asklop napisał/a:
Promocja111, a jestes pewien, ze ta sigma jest ci potrzebna. Ja np. majac 31/1,8 i 77/1,8 nic bym pomiedzy nich nie wstawial.
Gdybys mial np. 25-28mm i 85-100 to oczywiscie jest sens, a tak. No ale zreszta to twoja decyzja. :-P

Absolutnie nie jestem pewien - chciałbym najpierw "pomacać". Ale szkoda mi czasu nawet na macanie, jeśli AF "nie bangla" z kadyszką.

Skocz do: