zenza napisał/a:Jak będziesz kalibrował, swoim sumptem, czy jakaś usługa firmowa?
zenza napisał/a:Czy obrabiając zdjęcia raz obrabiacie z pozycji blatu stołu a za chwilę na stojąco z krzesła?LCD mają taka przypadłość, że pod innym kątem inaczej widać, ale jak się w odpowiednio usadzić i ustawić LCD, to można pracować? Ja obrabiam na zwykłym delu i kolory jakie uzyskuje po wydrukowaniu w labie są w 97% takie same. Zapewne sprzęt za grube tysiące ma swoje niezaprzeczalne plusy, tylko trzeba mieć te tysiące. Zastanawiam sie nad monitorem, ale jak szukam PVA-cos tam, to panoram nie widzę w sprzedarzy same TN +film , TFT .Za 2tys. nie kupię monitora nie mówiąc o większej sumie(chyba, że lotto). Co do RAW, to wiadomo, że szwagra i kiełbaski na grylu nie robię w RAW, tylko w jpg. Ale jak udaję się na jakiś plener, gdzie zamierzam ustrzelić jakiś widok, lub zdjęcia będę chciał wykorzystać bardziej twórczo, to robię w RAW, bo mam większą możliwość zrobić z tego HDR, lub poprawić jakiej błędy np. zły WB.
A poza tym zgadzam się z cotti
CytatAle nie zawsze to, co widzimy na żywo, ma być również na zdjęciach - po to stosujemy różne filtry, polary, żeby kreować własną rzeczywistość, podkreślać chmury, kolory, pokazywać to, jak widzimy w głowie i robić użytek z zastanych sytuacji, światła i posiadanego sprzętu
I właśnie tu jest moje pozostałe 3% w różnicy kolorów. :)
edit
Tego mógłbym kupić ale jaka cena i gdzie jest dostępny???
SAMSUNG_21_215TW
http://www.proline.pl/skl...AMSUNG+21+215TW