dan  Dołączył: 11 Sie 2006
Wywolywacze nierozpuszczajace ziarna - spis
Hej,

Ma ktos pod reka spis wywolywaczy nierozpuszczajacych ziarna?
Ja znam, hmm... cale 2, tj.:
- Rodinal
- FX-1 lite

jakie jeszcze?

technik219  Dołączył: 25 Sty 2009
Chodzi Ci zapewne o wywoływacze bez siarczynu sodu... Każdy wywoływacz z siarczynem rozpuszcza. Szukałem w swoich przepisach i...nie znalazłem. Rodinal zawiera jednak siarczyn i to sporo.
Mało siarczynu zawiera fx-16 - daje grube ziarno.

technik219 napisał/a:
Chodzi Ci zapewne o wywoływacze bez siarczynu sodu... Każdy wywoływacz z siarczynem rozpuszcza.

technik219, to Alkos kiedys napisal, ze Rodinal, FX-1 lite nie rozpuszczaja, a Xtol, d76 tak. Nie wiem co mial na mysli, ale ja roznice widze - przy tych dwoch pierwszych ziarno mam ostre, przy Xtolu rozciapciane widocznie.

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
technik219 napisał/a:
Każdy wywoływacz z siarczynem rozpuszcza.

De facto tak, ale niektore zawierajace pracuja w tak wysokich rozcienczeniach, ze "rozpuszczanie" nie zachodzi... FX-1 na przyklad zawiera, a nie rozpuszcza :-)

technik219  Dołączył: 25 Sty 2009
Z tego co się naczytałem, to siarczyn sodu konserwuje substancję wywołującą i przeciwdziała jej utlenianiu, działa przyspieszająco (w niewielkim zakresie) i powoduje , że oprócz wywoływania chemicznego zachodzi wywoływanie fizyczne, czyli rozpuszcza srebro (nie wszystkie bo działa bardzo powoli) i to rozpuszczone srebro z powrotem osadza się w centrach wywoływania, tylko już jako drobnoziarniste. Może istnieją jakieś szczególne sytuacje - zależy jakie substancje wywołujące wchodzą w skład wywoływacza - kiedy ten siarczyn nie odgrywa aż tak dużej roli w procesie wywoływania fizycznego. Np. amidol wywołuje sam, bez siarczynu, ale nie jest zbyt selektywny i atakuje kryształy nienaświetlone - stąd negatywy w nim wywołane nie są ostre.

technik219 napisał/a:
Może istnieją jakieś szczególne sytuacje - zależy jakie substancje wywołujące wchodzą w skład wywoływacza - kiedy ten siarczyn nie odgrywa aż tak dużej roli w procesie wywoływania fizycznego.

No tak, np. bardzo niskie rozcienczenie. Siarczyn sodu jest "siłowy" - aby rozpuszczal trzeba go relatywnie duzo, w przeciwienstwie do samych reduktorow, ktore dzialaja niemal "katalitycznie"...

smopi  Dołączył: 12 Maj 2008
Re: Wywolywacze nierozpuszczajace ziarna - spis
dan napisał/a:
Ma ktos pod reka spis wywolywaczy nierozpuszczajacych ziarna?

Wyzyskujące czułość filmu:
----------------------------------
D76/ID11, D32 (wszystkie w 1+3)
HC-110
Rodinal
Unitol
pyro-metol & metol-glycin

Podnoszące czułość filmu:
---------------------------------
Beutler, Neofin Blue/Red
FX1, FX2, FX37
PMK
Edwal FG7
Acutol, FX39
Windisch, TD Pyrocatechin

Na podstawie "The Film Developing Cookbook".

smopi napisał/a:
Wyzyskujące czułość filmu:

Czyli obnizajace?

Cytat
Czyli obnizajace?

Nie, podnoszace.

Czyli sa dwie grupy:
- wyzyskujace, czyli podnoszace
i
- podnoszace

Wszystko jasne.

dan napisał/a:
Czyli obnizajace?

Sorry, chyba trochę niejasno (czy wręcz błędnie) się wyraziłem. Uzyskujesz nominalną czułość - nie obniżoną. W oryginale: "speed maintaining". Czyli podałem listę wywoływaczy przy których można założyć, że film ma czułość taką jak napisano na pudełku i takich dla których uzyskamy wyższą czułość negatywu. Mam nadzieję, że teraz jest jasno. ;-)

dan napisał/a:
- wyzyskujace, czyli podnoszace

wyzyskujace, czyli dajace mniej wiecej to co na pudelku.

dan napisał/a:
Czyli obnizajace?

Jeśli chodzi o obniżające czułość to:

Beutler Low Contrast
Most pyro developers
Most glycin developers
Universal/D-72

Cytat
Jeśli chodzi o obniżające czułość to:

Z takch bardziej znanych tez Perceptol

alkos napisał/a:
Z takch bardziej znanych tez Perceptol

Tak, stock. Ale już dla 1+3 dostaniemy coś w okolicach czułości nominalnej filmu. Poza tym Perceptol raczej nie zalicza się do wywoływaczy nie rozpuszczających ziarna. Pod tym względem bardziej przypomina ID-11 (stock lub 1+1) niż Rodinal.

smopi napisał/a:
Poza tym Perceptol raczej nie zalicza się do wywoływaczy nie rozpuszczających ziarna.

Powiedzialbym ze rozpuszcza duzo bardziej niz ID11. Przynajmniej w teorii, bo nie probowalem ;-)

Skocz do: