Kosmo  Dołączył: 11 Mar 2008
Crow, gratulacje. Polowałem na niego końcówkę roku poprzedniego, ale ciągle nie było w "moim" sklepie. W końcu podczas kolejnej wizyty podszedłem z nudów i rozczarowania do wystawki i zobaczyłem 35/2. Nie znałem go, ale sprzedawca (ufam mu) polecił bardzo. Wziąłem. Nie żałuję teraz... :-)

Teraz mam już zatem odpowiednik 50mm (czyli ten 35) szukam teraz odpowiednika 35mm już tylko... Jakby był taki mały i jasny jakiś inny, to chyba bym rozpoczął polowanie... :-)

jungli
[Usunięty]
Crow,

Nie pij! nie pij!

Kongratki, wlasnie dla ltd warto miec Pentaxa

hej

Crow  Dołączył: 08 Paź 2008
Musiałem to jakoś oblać - 40 Heinekenem a 70 Tyskim :lol:

MacRayers  Dołączył: 07 Wrz 2008
Crow, gratulacje - widzę, że szybciej zrobisz pełną kolekcję Ltd niż Martyna Wojciechowska Koronę Świata...

P.S. Mógłbyś bliżej mieszkać - ja uzbieram gwiazdki - ty Limitedy. Ładny byśmy zestaw mieli :mrgreen:

Ja już jedną * mam 16-50 ale czeka na kupca ;) Pierwotnie miałem mieć *16-50 i *50-135 ale mi się odwidziało i postanowiłem, że będę pracował na stałkach - padło na Limitedy, ale nie po rzucie monetą tylko dumnie mogę powiedzieć, że był to mój świadomy wybór ;-) .

Brat niedługo wejdzie w nasz system i prawdopodobnie to będą *, które ja miałem mieć ;-) . No chyba, że K30 będzie na matrycy APS-H (tak nam dopomóż, dam nawet na mszę i wykonam taniec wokół ogniska).

MacRayers  Dołączył: 07 Wrz 2008
Crow napisał/a:
No chyba, że K30 będzie na matrycy APS-H (tak nam dopomóż).

I myślisz, że DA* nie będą na APS-H działały ? Nie wierzę w to absolutnie.

Ja też, ale mnie już nic nie zdziwi. Czekam na jakiekolwiek info i mam nadzieję, że przekonamy się o słuszności naszych teorii nie później jak latem.

Samp  Dołączył: 23 Kwi 2006
Crow, Twoją radość połączyłem z innym wątkiem o DA 70/2.4 Ltd - jest tu już zebrane sporo danych, dzięki temu informacje te będą pełniejsze.
Na przyszłość proszę kontynuować dyskusje w już istniejących wątkach.

Cytat
P.S. Przeszukałem forum i nie znalazłem tematu traktującego o tym obiektywie. Jeśli coś przeoczyłem - doklejcie.

Tak tylko to się tyczy porównania dwóch szkieł a myślałem, że takie coś ma znajdować się w osobnym wątku traktującym o jednym konkretnym szkle. Ale niech będzie.

Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
Właśnie testuję to cudo (70ltd) jak będę miał coś sensownego do pokazania to pokażę, wraz z porównaniem do m50/1.7, sigmy 30/1.4 i heliosa 58/2.
Na razie powiem tylko tyle że ostrzy delikatnie "za" ale to dlatego że mam przekalibrowany aparat pod 30/1.4, ale jest to minimalne za, więc chyba nawet nie będę tego zmieniać.
No i jest ostrutki od pełnej dziury, i ma całkiem fajną ilość GO, bałem się że przez słabe światło, będzie miał dużą głębię ostrości ale jest ok. :mrgreen:

tomekz  Dołączył: 10 Kwi 2007
Eldred, przecież to normalne bo Ltd dłuższy od Sigmy.

Sigma przy f1.4 i dwóch metrach odległości przedmiotowej ma DOF=0,25 m
A 70Ltd przy f2.4 i dwóch metrach ma DOF=0,07 m.
A przy czterech metrach DOF=0,32 m

To, co tracisz na świetle zyskujesz na ogniskowej.

tomekz, ale ja porównuję przy takim samym kadrze względem obiektu fotografowanego, ludzie mają raczej podobnej wielkości głowy, a ja lubię robić im zdjęcia :-)

OK pierwsze godne pokazania "sample" z tego szkiełka (zrobione przed chwilą).
Mój kolega Andrzej i mój młodszy braciszek Adam

F2.4, iso 200, lampa błyskowa sunpak światło odbite w pierwszym zdjęciu od sufiu w drugim od ściany po lewej.
Zdjęcia wywołane na standardowych ustawieniach lightrooma, drugie z podbitą "clarity"
dla dodania "dramatyczności" spojrzeniu.

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
Eldred, /s800/ zamiast /s1024/ ;-)

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
Eldred napisał/a:
ja porównuję przy takim samym kadrze względem obiektu fotografowanego
Przecież taki sam kadr przy różnych ogniskowych będziesz miał z różnych odległości i tomekz, dokładnie Ci to obliczył i pokazał.

opiszon, po co? przecież tak jest lepsza jakość a uploadowałem właśnie w 1024, te zdjęcia nie muszą być wyświetlone na forum, chyba każdy woli lepszą jakość niż zaoszczędzenie jednego kliknięcia, zresztą ile się kalorii spali takim kliknięciem ;-)

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
Po kliknięciu:

The requested URL /_-VmkeW9Sfw0/SYIDiMhXwSI/AAAAAAAAFL8/_GGkAs4gUCs/s1024/IMGP8952.jpg was not found on this server.
:evilsmile:

Aha dodam tylko że zdjęcia są jeszcze sporo ostrzejsze, tylko picasa lekko kompresuje i pomniejsza po swojemu. Jakby ktoś chciał to wrzucę gdzieś pełne zdjęcia.

W każdym razie chyba się jednak tego szkiełka tak szybko nie pozbędę, oczywiście coś z małą GO też mi się przyda ale to już raczej będzie jakiś manual albo mydełko FA50/1.4 ;-)

[ Dodano: 2009-01-29, 21:03 ]
Dada, ??? u mnie działa, no nic zaraz wrzucę zdjęcia na inną stronę.

Eldred napisał/a:
opiszon, po co?

po to żeby działało

podałem koledze te linki przez gg i jemu tez działa hm...

o widzę że Dada odpowiedział

picasa nie supportuje chyba linkowania rozmiarów większych od 800 (w zeszłym tygodniu programowałem ściąganie obrazków z feeda picasowego i tak przynajmniej się tego nie dało zrobić)

Skocz do: