krzycho_666  Dołączył: 22 Lip 2008
Czy ktoś wie coś na temat Pentax'a 70-200 PowerZoom?
Czy miał ktoś z Was styczność z tym obiektywem (http://www.allegro.pl/item532847021_pentax_70_200_power_zoom.html)?
Mam okazję kupić taki dość tanio, jednak gość jest dosyć mało obyty w temacie i nie za wiele umie powiedzieć. Zależało by mi na jakichś zdecydowanych opiniach, próbnych zdjęciach itp.
Z góry dzięki za pomoc ;)

Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
Mam takiego (a nawet dwa, drugi czeka na naprawę :evil: ) i jestem zadowolony. Nawet cena zbliżona. Jeśli soczewki dobre i obiektyw w dobrym stanie to bym brał.

Jeśli chcesz jakieś sample to poszukaj na sieci, jest kilka serwisów dobrch do tego celu. Zaraz ktoś ci coś podpowie, bo ja tych adresów nie pamiętam. :-) A jak chcesz sample ode mnie, to musisz sprecyzować co i jak, no i poczekać d soboty, bo wcześniej nie dam rady.

luhso  Dołączył: 22 Maj 2008
Ja mam. ;-) na 200mm mydełko na pełnej dziurze (robi się ok przy f.9). Pięknie jest na 70 f4.

[ Dodano: 2009-01-30, 13:01 ]
Tu masz filmik, przedstawiający prędkość AF. http://pl.youtube.com/watch?v=j25VPu9-i3s

luhso, racja, zapomniałem napisać o tym. AF za szybki nie jest.

pawel1967 Dołączył: 03 Maj 2006
Autofokus jest wynikiem myślenia lub pseudomyślenia aparatu , to nie wina obiektywu . Prawdziwie wolny obiektyw to np 80-320 a 70-200 to przy nim rakieta . Usiłuje złapać ostrość to na blok to na pręt zresztą w cieniu co nie dziwota że się gubi . 70-200 o którym mowa zachowuje jasność 4,5 do ponad 135 a to już coś . Od 70 do 135 zachowuje jak na zoom bardzo dobra ostrość . Nie mogłem w tym zakresie stwierdzić czy zdjęcia były robione moim 70-200 ciemnym czy kolegi profi jasnym obiektywem ( 2,8 ) . Potem jakość spadała , niestety . Obiektyw był justowany w Gdyni . Niestety 135/2,5 Takumar ( bez SMC ) , Pentax 135/3,5 i inne stałki w jego zakresie są od niego lepsze , ale to stałki i nie dziwota .

JackDeJack  Dołączył: 21 Gru 2007
Gwiazdor napisał/a:
zapomniałem napisać o tym. AF za szybki nie jest
-miałem przez chwilę i taki słaby to nie był. Lepszy od Tamrona i Sigmy APO 70-300 - w odróżnieniu od wymienionych nie mielił tylko robił bzzzzt i już.

Czasem denerwuje mozliwość przełączenia na power zoom , ale to tylko z niektórymi korpusami . Parę razy przez to mało go nie rozwaliłem ze złości gdy popsuł mi ujęcie . Rozmawiałem z Rendaszką o odłączeniu power zooma ale odmówił .

Ok... przynajmniej już coś wiem ;)
Co do AF to widzę, że jest z nim nieźle... Co Wy tak na niego narzekacie?? :> Przecież pracuje całkiem nieźle i szybko - tak jak przedmówca nadmienił (a co widać na zapodanym filmiku) nie mieli w te i wewte tylko bzzzt i już ;D
Czekam na jakieś zdjęcia od Was, bo w internecie nie bardzo coś udało mi się znaleźć. Najlepiej pełnowymiarowe - no ale tego to chyba nie muszę tłumaczyć ;P Najlepiej zrobione na różnych ogniskowych, w różnych warunkach, na różnych przysłonach itp ;P - zresztą sami wiecie o co chodzi ;) - z góry dzięki Panowie. :-B

Danin  Dołączył: 10 Gru 2007
Miałem ten obiektyw przez 2 miesiące i po porónaniu z Sigmą APO wymiękł...
Na brzegach strasznie mdli.. Przy tych 70 to faktycznie całkiem całkiem.. ale przy cenie Tamrownów 70-300 za ok 400 z przesyłką nie warto go kupować za więcej niż 200 PLN.. AF faktycznie szybszy i w ciemnieszych warunkach lepiej sobie radzi niż Tamron i Sigma..
Denerwował mnie tez tubus który ruszał się na boki i powierzchnia ostrości latała..
Robiłem sobie zdjęcia porównawcze z Sigmą APO 70-300 jeśli potrzebujesz rzuce gdzieś na jakiegoś ftpa..

Hmmm.. osobiście przyznaje, że AF to rzecz na której mi najmniej zależy ;). Największą wagę przykładam do jakości szkła - przede wszystkim ostrość obrazu. Szukam jakiegoś dobrego zoom'a już od dłuższego czasu i jakoś nic specjalnego w dobrej cenie nic nie znalazłem. Chciałbym kupić coś o podobnych rozpiętościach ogniskowych co powyższy PowerZoom. Osobiście nie pogardził bym też powiększeniem w okolicach 1:2 lub więcej ;).
Tylko jeden problem: nia za drogi ma być :P

rbucz  Dołączył: 01 Gru 2006
Ciekawym, podobnym szkłem jest F / FA 70-210/4-5,6. Ma 9 listków przysłony, dobrą ostrość także na długim końcu, światło 4 do 110mm, 4,5 do 170mm... A czasem można go znaleźć za ok.300zł... polecam - dla mnie super stosunek jakość / cena.

Ohoho ;D - to rzeczywiście świetne szkło. Jednak do nabycia są za znacznie niższe kwoty niż 300zł ;> ;) - dzięki za cynk, właśnie takiego szukam ;D

JackDeJack napisał/a:
miałem przez chwilę i taki słaby to nie był
Wolniejszy niż DA.
JackDeJack napisał/a:
nie mielił tylko robił bzzzzt i już
To głównie zależy od światła i tego co widzi AF. DA też potrafią mielić, z FA zdarza się to nieco częściej. To nieco to może 10%. ;-)

Samp  Dołączył: 23 Kwi 2006
pawel1967 napisał/a:
Autofokus jest wynikiem myślenia lub pseudomyślenia aparatu.

Jest również wynikiem myślenia lub pseudomyślenia fotografującego. Niestety, na tym filmiku na youtube widać, że nie było z tym najlepiej. Ja nie wymagałbym od aparatu łapania ostrości tam, gdzie próbował to zrobić fotografujący - dużo lepsza byłaby krawędź okna w tle, bądź krawędź barierki na pierwszym planie.

(czasem, gdy pożyczam komuś k20D z dowolnym obiektywem, nie jest on w stanie złapać ostrości na żadnym ze zdjęć, tymczasem mi po latach praktyki przychodzi to bezproblemowo)

Dużo lepiej jest to zrobione na filmiku z 18-55.

Polecam ostatnie Foto -Video tam jest opis pracy autofocusa i dlaczego myli , dlaczego punkty nie odpowiadają tym na matówce itd . A tak od siebie to w Pentaxach wraz z końcem produkcji serii analogowych MZ ek skończył się skuteczny autofocus , zwłaszcza kiedy pracuje pod światło i wtrudnych warunkach ktoś może dodać .

krzycho_666, jeśli Ci nie zależy na AFie warto zapolować na Pentax-A 70-200/f4. Dużo nie kosztuje a ponąć powala wszystkie tanie tele.. do 200mm.
niestety to pompka jest. :roll:

rbucz  Dołączył: 01 Gru 2006
Danin napisał/a:
krzycho_666, jeśli Ci nie zależy na AFie warto zapolować na Pentax-A 70-200/f4. Dużo nie kosztuje a ponąć powala wszystkie tanie tele.. do 200mm.
niestety to pompka jest. :roll:

Nawet jast na allegro: tutaj

Ciiii ostrze na niego zęby. :evilsmile:

Skocz do: