dan  Dołączył: 11 Sie 2006
pawel_swinarski napisał/a:
Ja robiłem już w analogu i skanowałem, kolor, czb ale zawsze w labie mi wywoływali.
Zeby robienie na analogu mialo sens, trzeba robic wszystko samemu. No, moze poza wolaniem kolorowych negatywow, ktore jest tanie, i w dobrych labach tego nie spieprza raczej.

tomek969  Dołączył: 21 Paź 2007
Mozna jeszcze prosić o przykłady mdły skan(np. z labu)-->brzytwa po postprocesie?

matth  Dołączył: 21 Kwi 2008
Dobra, włączę się w temat. Uczę się dzisiaj skanować i już chyba straciłem poczucie tego co jest dobre, a co fuj ;-)
Co powiecie na ten skan? Trix w rodinalu 1:50, skanowane na płaskim 8800F w Silverfaście + poziomy i krzywa w gimpie.

dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006
Troche bym kontrast podbil.

I jeszcze przyklad mdly->niemdly.

Trix 400 w Xtolu 1:3, wolany na miekko. Skanowany jako pozytyw 16bit softem minolty. Po zwyklej odwrotcce, wyrownanie poziomow, lekko brightness w gore i krzywa w eske. Na oryginalnym skanie swietnie widac ile informacji zapisuje cz-b negatyw.

dzerry, bliżej tego czy jeszcze? Nie mam doświadczenia z Trixem, trudno wyczuć jaki powinien być :->

dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006
matth, to jest tylko kwetia twojego gustu i twojej wizji. Takie bardziej mi sie podoba, ale to wcale nie znaczy, ze takie jest lepsze :-)

dzerry, dzięki, po prostu staram się wyczuć ten film i skaner. Macie większe doświadczenie z Trixem to pytam :-) Chyba nie jest źle.
Eksperymentuję z odwracaniem. W tutorialu Alkosa jest plik wsadowy do odwracania krzywej i po jego użyciu histogram dostaje strzała z prawej i leci w mroki. Po obróbce z normalnego odwrócenia gimpem i Alkosowego wychodzi podobnie, ale jakby mniej kontrastu.
Nie wiem co zrobić z fomą 400, która wyszła mi strasznie dziwnie. Cały film jest zadymiony, nawet perforacja nie jest przeźroczysta. Jak porównam do fomy 100 wołanej tez w rodinalu 1:50 to przepaść. Skanuje się to paskudnie w przeciwieństwie do setki, która wychodzi bardzo fajnie.. Co się mogło stać z błoną?

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
matth napisał/a:
W tutorialu Alkosa jest plik wsadowy do odwracania krzywej i po jego użyciu histogram dostaje strzała z prawej i leci w mroki.

Jestes pewien ze skanujesz jako 16bit linear?

smopi  Dołączył: 12 Maj 2008
Matth, mi bardzo się podoba to zdjęcie i tonalność jest taka jak lubię, przy czym wersja pierwsza IMHO jest lepsza. Po poprawkach mam wrażenie, że w najwyższych światłach jest źle - wyszły zupełnie płaskie. W każdym razie na moim monitorze (najprostszy LCD).

smopi, dzięki :-) Obrabiam na CRT i różnica jest subtelna..

alkos, nie jestem pewien, w silverfaście skanuję tak:

Nigdzie mi ta opcja 16 bit linear nie mrugnęła..

No wlasnie zle! 48 bit hdr colour albo 16 bit hdr grayscale - wiem ze "hdr" jest troche mylace, ale o to chodzi :-)

W obecnym ustawionu skanujesz w 8miu bitach, czyli w ogole masakra...

alkos, dzięki :-) Widziałem, że histogram jakiś dziurawy, ale moje pierwsze kroki na skanerze więc trzeba swoje napsuć ;-) Zapisywać do tiff'a przy obrabianiu Gimpem? Dostałem też PS'a 5 :-P ale to strasznie ograniczone jest i mnie irytuje :->

matth napisał/a:
Zapisywać do tiff'a przy obrabianiu Gimpem?

A to obsluguje 16bit w ogole? Jpeg pracuje tylko w 8miu...

alkos, już obsługuje :-)

tanthalos  Dołączył: 04 Gru 2008
alkos próbowałem skanować zgodnie z twoją radą ale to powoduje, że skan przedstawia negatyw. Jak go potem dobrze odwrócić?
Poza tym skanowanie w ten sposób uniemożliwiło mi skorzystanie z krzywych w silverfaście.
Skaner to jakiś plustek, 7200 czy coś takiego. Z góry dzięki za pomoc:)

Poniżej przykładowe fotki skanowane "normalnie"
Ilford Pan 100, wołany w Bóg jeden wie czym [na zajęciach w ciemni, chyba jeszcze jakieś pozostałości po Fotonie]. Dodam, że to moja dziewicza klisza:)

tanthalos napisał/a:
alkos próbowałem skanować zgodnie z twoją radą ale to powoduje, że skan przedstawia negatyw. Jak go potem dobrze odwrócić?

http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=5316

:-)

tanthalos  Dołączył: 04 Gru 2008
jesteś jak błyskawica:) A co powiesz o samym filmie?

tanthalos napisał/a:
A co powiesz o samym filmie?

Drugi podoba mi się bardzo, pierwsze ma troszke zbyt zblokowane światła jak na mój gust :-)

Skocz do: