j+  Dołączył: 01 Sty 2008
:lol:

abstrahu:)jąc od sprzeczek i trochę od tematu - strasznie efekciarskie te zdjęcia. I bajkowe, filmowe takie. I się podobają. Dzięki za link.
*puf*

Pietras  Dołączył: 30 Kwi 2007
Mnie non stop HDR kojarzy się z 3D studio bo tam pierwszy raz (chyba 99r) zobaczyłem o co chodzi i jak najbardziej jest prawdą że to są HDR-y.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Piękne bajkowe HDR-y.

Modelowy przykład co można zrobić to zdjęcie takiego zaśmieconego podwórka.

Grendel  Dołączył: 31 Gru 2006
hitman1986 napisał/a:
alkos napisał/a:
I nie krzycz. Są.

Przepraszam. No tak, w końcu 2 w nocy, polskiego czasu oczywiście...

I nie są.

Oj, Słoneczko, Ty przez HDR rozumiesz funkcję w photoshopie i tu może rzeczywiście te zdjęcia HDRem nie są. Ale na pewno są obrazami o nadnaturalnym zakresie tonalności a więc są HDRami i nie ma tu znaczenia czy facet te dodatkowe zakresy tonalne montuje photoshopem, paintem czy własnym moczem

[edit: btw. czy amoniak miałby zastosowanie do zmiany tonacji zdjęcia na papierze? :))]

Cześ  Dołączył: 15 Lut 2007
Co Wy tam wszyscy wiecie... hitman1986 jest najmondrzejszy (pisownia celowa) i powinniście go słuchać bo on się zna a Wy nie!

BAN YellowLabel  Dołączył: 30 Mar 2008
efektowne HDRy + inne bajkowe photoshopowe narzędzia.
(teraz hitman powinien być bardziej zadowolony :P)

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
Cytat
[edit: btw. czy amoniak miałby zastosowanie do zmiany tonacji zdjęcia na papierze? :))]

http://www.cmaj.ca/cgi/content/full/172/8/1002

adamszmu  Dołączył: 17 Lut 2008
dzieki wszystkim za odpowiedzi.
znalazlem tutorial jak sie robi takie foty
moze komus sie przyda
http://dannorcott.co.uk/h...CFQaA3godSxLYZQ
pozdrawiam

hitman1986  Dołączył: 17 Mar 2008
adamszmu napisał/a:
znalazlem tutorial jak sie robi takie foty

ta, jasne...

sTaHCu  Dołączył: 08 Cze 2008
uwielbiam ludzi przekonanych o swojej nieomylności ;-)

ggdh  Dołączył: 06 Sty 2008
hitman1986,

Jakby nie patrzec to za pomoca tego tutarialu mona osiagnac ten sam efekt, co wspomniany na poczatku foto(graf-ik). Ciezko chyba z tym faktem polemizowac? Zajrzales w ogole do tego linku?
Jak On to potrafi osiagnac bez PS i krzywych to pogratulowac. Ale nie zmienia to faktu, zreszta to juz zostalo napisane, ze te zdjecia to HDRy.

hitman1986  Dołączył: 17 Mar 2008
ggdh

takiego efektu nie osiągniesz za pomocą Photomatixa. Na prawdę - zrobiłem bardzo dużo HDRów i wiem, co można dzięki temu osiągnąć, a czego nie...
ggdh napisał/a:
Zajrzales w ogole do tego linku?

Zajrzałem. I wg mnie nie jest ten tutorial jakiś super-hiper-mega. Ot, pokazane jest w nim, jak się korzysta z Photomatixa.
ggdh napisał/a:
Jak On to potrafi osiagnac bez PS

Nikt nie powiedział, że Alcove potrafi to osiągnąć bez PSa. Przeciwnie - jakbyś nie zauważył, to w jego zdjęciach jest pełno PSa. Ale to nie jest HDR.

Pytanie do tych, co uważają, że te zdjęcia to HDRy: czy wg Was zdjęcia Dragana to również HDRy !?

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
hitman1986, cały czas mylisz chyba pojęcia

HDR ,DRI, HDRI

DRI i HDRI są tylko jedną z dróg do osiągnięcia HDR

dagio  Dołączył: 29 Lis 2006
http://pl.wikipedia.org/wiki/Obraz_HDR

i jak zauważył opiszon mylisz to z:
http://pl.wikipedia.org/w...c_range_imaging

Alkos na samym początku zapytał, czy wiesz co to jest HDR,
więc przeczytaj w końcu co to jest.

raurfang  Dołączył: 26 Kwi 2007
Według tego jak ja rozumiem pojęcia HDR, HDRI, na obu podanych stronach nie ma obrazów HDR.
Obraz HDR to obraz w którym wartości składowych kolorów kodowane są przy użyciu więcej niż 8-bitów (nie wiem ile minimum, pewnie 32). Obrazy z tych stron to obrazy o niskiej dynamice, ze składowymi kolorów kodowanymi przy użyciu 8-bitów. Bajkowe efekty mogły powstać dzięki kompresji (http://pl.wikipedia.org/wiki/Kompresja_dynamiki) obrazów HDR.
Ale kompresja obrazu HDR to nie jest jedyna droga do uzyskania takich efektów. Można pominąć pośredni krok w postaci generowania obrazu HDR. Działanie na krzywych nie jest HDR - cały czas pracuje się na danych 8-bitowych (ok, w wypadku RAW to jest więcej niż 8 bitów, więc RAW mógłby być obrazem HDR, ale nie jpeg który z niego powstanie i zostanie wyświetlony na monitorze). Tak samo nałożenie w warstwach kilku ekspozycji i malowanie przezroczystością, tak żeby odpowiednio się przenikały, też nie jest HDR. Jedynie potocznie nazywane jest HDR.

raurfang napisał/a:
Obraz HDR to obraz w którym wartości składowych kolorów kodowane są przy użyciu więcej niż 8-bitów

Nie masz racji. Da się metodą maskowania zrobić HDR na jpgu prosto z aparatu, a zatem na pliku 8 bitowym.

raurfang  Dołączył: 26 Kwi 2007
alkos napisał/a:
raurfang napisał/a:
Obraz HDR to obraz w którym wartości składowych kolorów kodowane są przy użyciu więcej niż 8-bitów

Nie masz racji. Da się metodą maskowania zrobić HDR na jpgu prosto z aparatu, a zatem na pliku 8 bitowym.

:)

Chyba mój przekaz nie był do końca jasny. Chodzi mi o to, że to co byś zrobił metodą maskowania nie można by było nazwać obrazem HDR, tylko obrazem o skompresowanej dynamice zapisanym w pliku 8-bitowym. Obraz HDR musi mieć więcej niż 8 bitów na kolor. Tak, kłócę się tylko o definicję, rozumiem że potocznie te obrazki o skompresowanej dynamice nazywa się HDR.

dagio  Dołączył: 29 Lis 2006
raurfang, wiem o co Ci chodzi.. To co widzimy na monitorach to skompresowane HDRy, które tak na prawdę były HDRami przed kompresją, czyli przed zmniejszeniem zakresu. Ale zauważ, że chodzi o źródło. Źródłem jest obraz o wysokiej dynamice, którego nie można od tak zarejestrować. Twoje oko też kompresuje widziane sceny, bo jest takie prawo mówiące o logarytmicznej zależności pobudzenia zmysłu i efektu. Dlatego mimo wszystko nawet o finalnym, skomprymowanym zdjęciu 8 bitowym, na którym w widzialnym zakresie przedstawiono bardzo duży zakres dynamiki, mówi się HDR.

raurfang napisał/a:
Chodzi mi o to, że to co byś zrobił metodą maskowania nie można by było nazwać obrazem HDR,

I tu się nie zgadzamy :-)

Arti  Dołączył: 20 Kwi 2006
hitman1986 napisał/a:
Jak piszę, że to nie są HDRy to to nie są HDRy.

Muszę przyznać, że potęga tego argumentu mnie przekonała. Niezależnie od tego, że link z pierwszego posta mi blokują, że nie wiem co to HDR....

Skocz do: