mori0220  Dołączył: 01 Lut 2009
Wysyłka aparatu do IRLANDII
Witajcie..
Mam klienta na swój aparat Pentaxa i nie wiem jak wygląda nadanie takiego sprzętu do Irlandii ?
Może ktoś wie ile to może kosztować wysyłka i na co trzeba uważać...

Jak rozwiązać sensownie odbiór pieniędzy za aparat ?
Jakąś firmą która przekazuje gotówkę ?
Konto jakie posiadam do mBank i Invest-Konto, a kupujący posiada konto w "AIB ireland"
Jak wygląda opłata za wysyłkę w EURO do polskiego banku przelewu z tamtego kraju ??

Przyznam że nie wysyłałem nigdy niczego za granicę więc liczę na pomoc Pentaxian :)

Pozdrawiam MORIS

dybon  Dołączył: 05 Gru 2007
Ja wysyłałem zorki4 do Szwecji. Ale kupujący miał polskie konto bankowe. Przedpłata. Aparat wysłany pocztą polską, ale jako list polecony, jeśli dobrze pamiętam to koszt wysyłki ~40zł, bo paczka (list :)) przekroczyła 1kg, poniżej było by chyba 25 zł.

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
z AIB to chyba najlepiej przelew na konto w WBK (AIB to właściciel WBK i jakieś tam ułatwienia obowiązują)

ggdh  Dołączył: 06 Sty 2008
Przelew z AIB na polskie konto to zadna filozofia i nie ma sie co za bardzo nad tym rozwozdzic. Mnostwo razy to robilem i to jest wrecz standardowa procedura online, a nie jak w PL (chyba, ze sie cos zmienilo) nad przelewem miedzynarodowym siedzi caly sztab kryzysowy banku.

Potrzebujesz IBAN i Swift swojego banku i ... tyle. Bulka z maslem. I nie wiem jak Kupujacy, ale ja sie takimi p***** jak jakies 4e oplaty bankowej czy 2gr slabszym przelicznikiem nie przejmowalem i pewnie On rowniez nie bedzie.

mori0220  Dołączył: 01 Lut 2009
Acha dzieki ggdh
A ile może kosztować wysyłka do Irlandii powiedzmy DHLem ??

dickkett  Dołączył: 18 Wrz 2006
Wujek Google Twoim przyjacielem jest.
http://www.dhl.com.pl/pub...uslug.high.html
Dalej sam poczytaj.

pawelek-79  Dołączył: 06 Wrz 2006
ggdh, ja robiłem nie raz przelew z UK do Polski i kosztowało mnie to 20 GBP. Przelewów zagranicznych online ze swojego konta w Barclays nie mogę robić :(
Zdradzisz jak przesyłałeś pieniądze za 4E ???

ggdh  Dołączył: 06 Sty 2008
Te 4e to ot tak palnalem, ale na pewnie nie bylo to 20gbp (czy tez euro). Z mojego banku (Bank of Ireland) nie jest to tak latwe jak z AIB. Przy przelewach ok 400e pamietam, ze zaplacilem 30zl (TAK, PLN, bo to konto w BPH zostalo obiciazone). Tak czy tak dla Kupujacego przelew nie powinien stanowic zadnego problemu.

Co do wysylki to moze jakis znajomy jedzie i mozesz podac ;-)

Poczta Polska - list priorytetowy szedl ponad 5 tygodni, paczka ok 6kg ok 3 tyg. O dziwo rower (~20kg w 4 dni, no ale to kosztowalo troche wiecej + ubezpieczenie).

Kurierow nie uzywalem, ale moze byc dosc drogo.

Skocz do: