triops  Dołączył: 21 Lip 2008
miniaturka zaszyta w jpg?
Koleżanka majstrowała coś ze swoimi zdjęciami (usuwała czerwone oczy czy coś- hurtowo).
I po wykonaniu magicznych formuł :P zdjęcia zrobiły jej się czarno białe po zapisie(choć takie być nie miały). A najlepsze jest to że miniaturki w win są kolorowe..
Czy jest jakiś sposób na odzyskanie kolorów tych zdjęć..
Nie pali się kumpeli ale mnie zaintrygowały mnie te kolorowe miniaturki..
Tu przykładowe zdjęcie:
http://www.fotosik.pl/pok...524e933eae.html
Aha... Chyba używała do tego Irfana.

dagio  Dołączył: 29 Lis 2006
miniaturki mogą być kolorowe przez to, że w każdym katalogu windows ze zdjęciami jest ukryty plik Thumbs.db
Nie każdy program graficzny aktualizuje go. Na przykład używając Podglądu w XP masz opcje obrotu zdjęcia. Miniaturki nie są obrócone, ale fotografia faktycznie jest obrócona. Dopiero po jakimś czasie miniaturki są odświeżone i mają poprawioną orientację.

Wniosek: uważam że nie da się odzyskać kolorów, bo ich w oryginalnym zdjęciu nie ma.

Mogę się jednak mylić.

No właśnie też myślałem w kierunku thumbs.db ale np. po ściągnięciu z netu tego zdjęcia samego nadal mam kolorową miniaturkę (ściągam do innego katalogu).
Dlatego wydaje mi się że ta miniaturka może być zaszyta w JPG. Jest taka opcja?
Odzyskanie kolorów też mi się wydaje mało możliwe.. Tylko zdziwiła mnie ta miniaturka kolorowa.

sTaHCu  Dołączył: 08 Cze 2008
Miniaturki są osadzane w plikach jpg, ponieważ wczytanie przez system takiej miniatury jest szybsze niż stworzenie jej z całego obrazu (wg mnie).
Na przykład podczas zapisu pliku jpg w programie Xnview mam do wyboru opcję "odbuduj osadzoną miniaturę".
A jeśli chodzi o kolor - to jest on nie do odzyskania, program po prostu nie odbudował osadzonych wewnątrz pliku jpg miniatur.

PS. w pliku jpg można zaszyć wszystko, nawet inny plik :evilsmile: i to bardzo prostą metodą bez jego uszkadzania

Dzięki sTaHCu, czyli dziś się dowiedziałem, że jpg ma w sobie jednak miniaturkę, a pewnie podczas jakiegoś przetwarzania grupowego tych zdjęć program jej nie nadpisał..
A teraz idę robić zdjęcia..
:)
Myślę ze temat do zamknięcia wywalenia itp.
Chyba że ktoś chce coś jeszcze dodać mądrego :)

Desmond  Dołączył: 07 Paź 2008
Ja dodam, że miniaturki odbudowywać można też w Exiferze :)

Skocz do: