luhso  Dołączył: 22 Maj 2008
Jaki portal, z dobrą społecznością?
Witam. Poszukuję portalu na łamach którego będę mógł pokazywać prace, czerpać opinii i generalnie miło spędzić czas w sieci. Polsko i anglojęzyczne (te z chęcią).

Wykluczam komercyjny digart (właśnie z powodu jego poziomu zmieniam portal).
Sądzę, że plfoto.com to to samo (jak się mylę, napiszcie).

Proszę podać adresy, i opinie.
Pozdrawiam serdecznie. ;-)

malyglod  Dołączył: 11 Lip 2007
Potrafię zmarnować godziny na http://www.behance.net . Ale tam to się jaram nie tylko fotografią.

Deviantart? Łatwiej wybrać fajne prace, jeśli się chce, można ominąć chłam.

Do tego flickr może?

A tak poza tym, to idź robić zdjęcia, najlepiej na tym wyjdziesz. ;-)

mecius  Dołączył: 01 Sie 2008
luhso napisał/a:
generalnie miło spędzić czas w sieci

no pięknie to p@pl juz Ci nie wystarcza ;-)

dla mnie wszystkie portale mozna do jednego wora wrzucić, na kazdym znajdą się tacy którzy bedą słodzili nadto i tacy którzy będą krytykowali wszystko, więc co to za różnica gdzie będziesz wystawiał prace. Najlepiej w kilku miejscach jednocześnie będziesz miał porównanie na sporej grupie osób :mrgreen:

i słuchaj kolegi powyżej
malyglod napisał/a:
A tak poza tym, to idź robić zdjęcia, najlepiej na tym wyjdziesz. ;-)

sunshine  Dołączył: 25 Paź 2007
PLfoto.com, łatwo o chamstwo i gówniażerię, ale też o najwyższy poziom mistrzostwa.

Mam tam swoje konto od początku istnienia i kiedyś było inaczej (więcej artystów, mniej gówniarzerii wchodzącej tylko w zakładkę AKT i dobijającej stosownym komentarzem każde zdjęcie które aktem nie jest :-| )...

Polecam ten portal jeżeli potrafisz olać pewne standardy komentarzy szeroko rozpowszechnione u wyżej wymienionej dziatwy... ;-)

nemo  Dołączył: 21 Wrz 2007
Też lubię Plfoto.
Sporo znajomych ma zdjęcia na Digarcie ale nie zarejestrowałem się tam nigdy bo przeraża mnie ilość pozytywnych komentarzy bod gniotami.

[ Dodano: 2009-02-01, 14:16 ]
sunshine, jaki masz nick na plfoto?

hitman1986  Dołączył: 17 Mar 2008
www.obiektywni.pl ? chociaż tam TWA są na porządku dziennym...

hitman1986 napisał/a:
tam TWA są na porządku dziennym
wszędzie są :roll:

nemo napisał/a:
sunshine, jaki masz nick na plfoto?

Wolałbym nie zdradzać ;-)

Coś taki nieśmiały :-P

no cóż. Zobaczę plfoto. ;-)

Dzięki Panowie.

Johanson  Dołączył: 28 Cze 2008
Plfoto jest dla mnie wielką machiną w której tryby dostaje się wszystko, i na ogromną skalę, poziom merytoryczny komentarzy jest bardzo słaby, często żenująco słaby.

TWA jest cechą każdej galerii internetowej

Jeszcze parę miesięcy temu uważałem, że najwyższy poziom trzyma onephoto.net - na dzień dobry odsiewało się tam duży procent słabych zdjęć - nie wiem jak to wygląda teraz

Niestety muszę zgodzić się z opinią, że galerie internetowe mają tyle samo zalet co wad, do tego w erze cyfrówek takie strony zalewają setki, tysiące fotek.

Załóżmy portal :mrgreen:

luhso napisał/a:
Załóżmy portal :mrgreen:

Wchodzę :-P

Grendel  Dołączył: 31 Gru 2006
Re: Jaki portal, z dobrą społecznością?
luhso napisał/a:

Wykluczam komercyjny digart (właśnie z powodu jego poziomu zmieniam portal).
Sądzę, że plfoto.com to to samo (jak się mylę, napiszcie).

moja "gradacja" portali fotograficznych w pl.

fotoik.pl
digart.pl
plfoto.com
onephoto.net
obiektywni.pl

mam fotki testowe które wrzucałem na te portale i sprawdzałem reakcje (tzw. rozpoznanie walką :)) obiektywni.pl byli najbardziej surowi w ocenie, przy jednoczesnym braku chamstwa.

z zagramanicznych polecam spróbowanie na onexposure.net - mają tam specyficzny gust i ciekawą metodę dopuszczania fotek do pokazania - głosowanie wybranych członków społeczności - dopiero po wygraniu określonej ilości pozytywów fotka może być dopuszczona do publicznego pokazania. Mnie się niestety nie udało przepchnąć żadnej z 2 fotek które próbowałem tak wcisnąć.

Pietras  Dołączył: 30 Kwi 2007
malyglod napisał/a:
Do tego flickr może?

Flikier jest ok ale nie jeżeli chodzi o ocenę, rzadko kiedy ktoś faktycznie oceni zdjęcie a przeważnie to zbiera się tylko pochwały od użytkowników bo chcą napędzić sobie oglądalność i ilość komentarzy ;-P

Tak więc ogromny minus to że na krytykę nie masz co liczyć... Plus to dobre miejsce na przechowywanie zdjęć i w sumie tyle.

Grendel  Dołączył: 31 Gru 2006
Dokładnie - na Flickr albo trzeba mieć sporą grupkę znajomych albo umieszczać kontrowersyjne (albo zboczone) zdjęcia. U mnie np. największym zainteresowaniem cieszyły się i cieszą zdjęcia modelki w męskiej koszuli - najwyraźniej to dość powszechny fetysz wśród facetów :)

jorge.martinez  Dołączył: 16 Maj 2007
Grendel napisał/a:
U mnie np. największym zainteresowaniem cieszyły się i cieszą zdjęcia modelki w męskiej koszuli - najwyraźniej to dość powszechny fetysz wśród facetów :)

Jak kiedyś umieściłem zdjęcie tańczących kandydatek do Miss Olkusza (jedna miała lekko podwiniętą spódniczkę) to w ciągu tygodnia uzbierało się z tysiąc odwiedzin, albo i więcej :-) O komentarzach zmilczę.

janek_wu  Dołączył: 26 Maj 2008
Fotogalerie.pl wygląda że jest na przyzwoitym poziomie, a co więcej to nie mam pojęcia.

tomekz  Dołączył: 10 Kwi 2007
Ja lubię 1x.com (onexposure.com). Tyle, że to nie polskie.
Podobnie jak Grendel - posłałem im dwie fotki ale nie przeszły.
Z tym, że dostałem ładne wyjaśnienie co się nie podobało i dlaczego.

hitman1986  Dołączył: 17 Mar 2008
tomekz napisał/a:
Ja lubię 1x.com (onexposure.com)

tomekz, dzięki Ci za tego linka !! :-B Zdjęcia tam prezentowane są j** !!

Skocz do: