ysiulec  Dołączył: 13 Gru 2008
Młodzi używają Pentax, czyli moda na lustrzankę.
Wasza pierwsza reakcja, gdy zobaczycie 13 latka z K20d w łapach robiącego zdjęcia?
Oburzenie? Rozpacz? "Matko, jak on może" ?

W sumie ilekroć widzę młodocianego z lustrzanką nie ogarnia mnie zachwyt. W końcu kraj wolny, możemy kupować używać wszystko co dozwolone. Ale czy wypada mu wśród innych starszych fotografujących robić zdjęcia?

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
ysiulec napisał/a:
Ale czy wypada mu wśród innych starszych fotografujących robić zdjęcia?

a dlaczego nie :?:

jeżeli tylko przeczytał instrukcję, to niech foci :!:

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006

wedlug mnie to calkiem normalne - nawet bez przeczytania instrukcji

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
Fafniak, może nie wiesz, do jakiego aktualnego wątku piję :-P

Iza  Dołączyła: 01 Paź 2007
Hmmm, ale o co właściwie chodzi? Ja chyba pierwszy raz robiłam zdjęcia lustrzanką (analogową oczywiście), jak byłam jeszcze młodsza. :roll:

wilczek  Dołączył: 28 Paź 2008
To fajnie że młodzi biorą się za fotografie, w sumie bardziej prawdopodobne, że robią to z radości i zainteresowania niż w przypadku faceta co kupił k20 bo, gościa z księgowości stać tylko na k200... (choć Ci wybierają raczej czerwonych i żółtych ;))

zbyllu  Dołączył: 01 Mar 2008
Mój 10-cioletni syn też pożycza K20 ode mnie.
Motywuje to: twój robi lepsze zdjęcia.
Mam nie pozwolić?
Drżę, ale pozwalam. :-P

Chodzi o postawę młodocianych - czy oni chcą wzbudzić kompleksy wśród innych, którzy mają tylko kompakt?
Robią zdjęcia lustrzankami - a i tak w większości wychodzi im jeden wieeeelki chłam (wykluczając tych co wiedzą cokolwiek). Dlaczego biorą się od razu za z wyższej półki sprzęt, w którym wykorzystają głównie zielony tryb a nawet nie mają pojęcia co to ogniskowa, ba - narzekają na mały zoom w KITcie :lol: :-| .
Czerpiąc radość ze zdjęć robią po 20 ujęć tego samego obiektu z różnicą kilku cm. To w/g was efektywne wykorzystanie aparatu?

thrackan  Dołączył: 08 Lut 2007
Ysiulec, są dorośli, którzy nie mają pojęcia o wzajemnych relacjach przysłony, czasu i czułości a kupują lustra, bo to szpan. A są młodzi, którzy i kompaktem potrafią wysmażyć takie zdjęcia, że czasem człowiek ma ochotę zasponsorować im lustro, żeby się rozwijali!

BAN YellowLabel  Dołączył: 30 Mar 2008
ysiulec, a ja to znam bardzo dobrze.
Mam 19 letnich znajomych dla których kompaktem już nie można robić zdjęć.

Mimo, że nie mają kompletnie pojęcia o lustrzankach, kupują je a potem dumnie szpanują.

roket  Dołączył: 15 Lis 2008
opiszon,
Cytat
Fafniak, może nie wiesz, do jakiego aktualnego wątku piję
Nie wywołuj wilka z lasu.
Cytat
jeżeli tylko przeczytał instrukcję, to niech foci
Oni nigdy nie czytają :-P
    Choć temu idzie znacznie lepiej.

dan  Dołączył: 11 Sie 2006
ysiulec napisał/a:
Dlaczego

Bo mogą.

Marek  Dołączył: 21 Kwi 2006
thrackan, święte słowa! Niech ludziska kupują lustra, będzie więcej tanich i niewiele używanych na allegrach i ebayach ;-)

Mogą, oczywiście, że mogą. Ale skąd ta idiotyczna moda "masz lustrzankę - jesteś pro"? :evil:

volender  Dołączył: 15 Wrz 2008
Albo ofert [zamienię] k20 na kompakta :D

mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
ysiulec napisał/a:
Ale skąd ta idiotyczna moda "masz lustrzankę - jesteś pro"

Dlaczego tak sądzisz?

wg mnie jest dokładnie odwrotnie - to oznaka, że lustrzanki "wchodzą pod strzechy". Stają się coraz bardziej popularne, dostępne...

Kiedyś był Zenit 12XP - teraz Pentax K20D.

ysiulec napisał/a:
Czerpiąc radość ze zdjęć robią po 20 ujęć tego samego obiektu z różnicą kilku cm. To w/g was efektywne wykorzystanie aparatu?

No tak... ale ludzie dorośli robia dokładnie tak samo.

Nie rozumiem o co chodzi. Co to kogo obchodzi kto jakim aparatem robi zdjęcia, jakim autem jeździ i co je na obiad...

dan  Dołączył: 11 Sie 2006
ysiulec napisał/a:
Ale skąd ta idiotyczna moda "masz lustrzankę - jesteś pro"?

Moda jak kazda inna. Nie jest powiedziane, ze ma racjonalne podstawy. Chyba szkoda czasu, zeby przejmowac sie czyms, co nie jest szkodliwe dla innych :-)

jorge.martinez  Dołączył: 16 Maj 2007
ysiulec napisał/a:

A jak się mają nauczyć? Proponujesz dać im Zenita?

A jeśli nie mają ambicji fotograficznych i zdjęcia to nie ich hobby? To obojętnie czym robią swój chłam, czy lustrzanką, czy kompaktem, czy telefonem.

Marek  Dołączył: 21 Kwi 2006
mygosia, masz rację - nadwyżki w domowych budżetach w społeczeństwach konsumpcyjnych przeznacza się na ogół na kupowanie kolejnych gadżetów ;-) Niestety rzadko są to przemyślane zakupy.

BAN YellowLabel  Dołączył: 30 Mar 2008
http://nasza-klasa.pl/profile/18024085/gallery/49

profil jest publiczny, więc mogę go udostępnić.

Zobaczcie podpis. Oczywiście trzeba było przylansować się aparatem. A myślicie, że umie nim coś zrobić? Niieeeeeeeeee. :-| :-|

Skocz do: