jorge.martinez  Dołączył: 16 Maj 2007
Nathan, może o ten artykuł :

http://www.fotopolis.pl/index.php?n=2653

Stachu  Dołączył: 27 Kwi 2007
Tak, o ten artykuł.

Nathan napisał/a:
Wiem, że to całkiem inna para kaloszy.

W takim razie co ma piernik do wiatraka?

Nathan napisał/a:
Natomiast w przypadku tego "paskudztwa" na szkle Screwdrivera jakość fotografii nie ulegnie zmianie. Będą czyste jak łza.

Skąd ta pewność? IMHO może pojawić się spadek kontrastu, ostrości, przebarwienia itp.

screwdriver  Dołączył: 22 Mar 2007
Szkiełko spakowane, wysłane, czekam co mi odpiszą. Po obejrzeniu zdjęć stwierdzili że wizyta w serwisie nieunikniona... Poczekamy, dowiemy się, oczywiście skrobnę tutaj ich diagnozę.

Meggido  Dołączył: 05 Mar 2007
Napewno nie skleją tego. Pozostaje wymiana zespołu soczewek bądź wymiana obiektywu.

Meggido, Poszło na niezgodność towaru z umową: nie zgodziłem się na naprawę, wpisałem wymiana lub zwrot pieniążków. Przy takiej reklamacji jest przynajmniej opcja że można próbować coś sobie życzyć ;-) Podejrzewam że naprawa jest dla nich kompletnie nieopłacalna.

[ Dodano: 2008-09-02, 14:57 ]
Właśnie się dowiedziałem że w kraju nic nie wymyślili i nie mają pojęcia co to jest. Pojechał do Frankfurtu.

[ Dodano: 2008-09-15, 14:42 ]
Wysoko wykwalifikowani niemieccy inyżnierowie stwierdzili że obiektyw kwalifikuje się do wymiany na nowy. Teraz tylko czekam na papier z opisem uszkodzenia....

[ Dodano: 2008-09-22, 13:38 ]
Dziś dotarło do mnie nowe szkiełko, z nr seryjnym 2x większym niż poprzednie. Wygląda OK, zobaczymy co będzie dalej...... Niestety nadal nie są pewni co się stało poprzedniemu :-/ :-/ :-?

rjan  Dołączył: 18 Mar 2008
screwdriver, i co dalej? Rozumiem, że wszystko w porządku?

Naoglądałem się ostatnio filmików z linii produkcyjnych obiektywów. Olbrzymia część montażu, także często klejenie soczewek, to ręczna robota. Człowiek, wiadomo - może mieć gorszy dzień i już powstaje problem. Być może kleju ktoś dał za mało i zaczęły się szkiełka od brzegów rozklejać? Bo rozumiem, że problemy z DA70 Ltd są jednostkowe, prawda?

rjan, Niestety nie udało mi się dowiedzieć jaką diagnozę postawił serwis w niemczech, oddali kasę sprzedawcy, a ten wcześniej przekazał mi nowe szkło. Jak na razie działa tak jak powinno i nie zaobserwowałem niczego niepokojącego.

Skocz do: