Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
pewnie!

MacRayers  Dołączył: 07 Wrz 2008
andrusz napisał/a:
np. w D700 ustawiasz sobie ISO 100, a puszka i tak pracuje na czułości ISO 162. Ustawiasz ISO 200, a puszka... też pracuje na ISO 162 (i powinna dobierać te same czasy dla podanej przysłony - ciekawe czy tak jest w rzeczywistości?).

Na moje powinno tak być - ale na to by się nikt nie nabrał. Więc jak użytkownik ustawia ISO 100 (162 wg DxO) to naświetla powiedzmy 1 sekundę; przestawia ISO200 (162 wg DxO) i skraca czas o połowę czyli do pół sekundy - fotka powinna być ciemniejsza.... Jak znam życie nie jest - pewnie coś jeszcze jest programowo zmodyfikowane. To zdarzenie przypomina mi ISO100 oferowane swego czasu w Nikonach (było z tego co pamiętam wymuszane, bo matryca natywnie i tak zaczynała od 200).

Fafniak - możesz to sprawdzić ?

nemo  Dołączył: 21 Wrz 2007
Fafniak napisał/a:
ja sadze ze winni sa temu cyklisci
Buahahaha :-B

jocker  Dołączył: 26 Lis 2008
a ja myślę, że producenci pasty do zębów (ta czułość na zimno czy gorąco...) :-D

MacRayers napisał/a:
po co?

gezeb  Dołączył: 26 Maj 2007
Fafniak napisał/a:
po co?

Żeby udowodnić że 100 to 134,64 a nie 164 :)

Fafniak napisał/a:
po co?

...z ciekawości jak to Nikon robi, że mając czułość (x - nie ważne jaką) przydziela ją dla 2 różnych wartości. Po prostu zwykła ciekawość.

gezeb napisał/a:
Żeby udowodnić że 100 to 134,64 a nie 164 :)

Nie nie, chodzi mi o 5 miejsce po przecinku - inaczej dane nie są dokładne.

matth  Dołączył: 21 Kwi 2008
A propos to kiedyś w jakimś wątku było porównanie ekspozycji z dwóch aparatów różnych firm na tych samych parametrach i brać forumowa próbowała zgadnąć dlaczego zdjęcia są naświetlone nieco inaczej. Jest i wytłumaczenie ;-)

andrusz  Dołączył: 28 Lip 2007
Fafniak napisał/a:
MacRayers napisał/a:
po co?

Dajcie spokój Fafniakowi - już wystarczająco dużo problemów miał ze swoim sprzętem foto ;-)

matth napisał/a:
Jest i wytłumaczenie

Nie sądzę. Prawda jest taka, że jakiś Pentalib siedzi przy produkcji i psuje konkurencję, bo niemożliwe by sprzęt takich zacnych marek tak się zachowywał. To samo z odklejaniem się lustra w Canonie EOS 5D czy odklejanie się gumowych elementów w ostatnim Nikonie...

Pewnie zaraz zostanę skazany na banicję ale jak prawda jest taka, że jak ktoś chce dowiedzieć się prawdy o innych systemach to albo powinien sam z nich skorzystać, ale zapoznać się z forami tych systemów. U nas poza SONY, C i N wielokroć uchodzą za znakomite idealne sprzęty.
;-)

matth  Dołączył: 21 Kwi 2008
MacRayers, nooo D40 wymiata ;-)

Ja pisałem stricte o różnicach w czułości matryc przy ustawionym tym samym ISO, a tu nic pentalibowie nie mają do gadania. Przypadek już taki był, dyskusja czemu tak może się dziać również. Co się wyświetli na lcd, a co poda matryca to mogą być dwie różne rzeczy :-)

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
Re: Deklarowane a rzeczywiste wartości ISO w korpusach
andrusz napisał/a:
Model / podawane ISO / rzeczywiste ISO
Canon EOS 1Ds Mark III / 50 / 73 (!!!)
Canon EOS 1Ds Mark III / 100 / 73
...
Canon EOS 5D II / 50 / 73 (!!!)
Canon EOS 5D II / 100 / 73
...
Nikon D3x / 50 / 78 (!!!)
Nikon D3x / 100 / 78
...
Nikon D700 / 100 / 162 (!!!)
Nikon D700 / 200 / 162

To jest całkowicie wytłumaczalne. Matryca w trzech pierwszych aparatach ma najniższą czułość 100, a w czwartym 200. Czułości, odpowiednio 50 i 100 są czułościami rozszerzonymi, czyli wymuszanumi programowo. Jak można przypuszczać, test podaje fizyczną czułość matrycy, stąd powtórzone wartości.

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
MacRayers napisał/a:
niemożliwe by sprzęt takich zacnych marek tak się zachowywał.
MacRayers napisał/a:
odklejanie się gumowych elementów w ostatnim Nikonie...

Hahaahh, czyżby? Z wszystkich D200 i D300, plus jeszcze z kilku D2jek u nas w biurze złazi guma :-P

Innymi słowy, to nie oszustwo, bo Canon i Nikon podaje w specyfikacjach dostępne wartości ISO i dodaje info o programowo rozszerzonych czułościach.

MacRayers napisał/a:
To zdarzenie przypomina mi ISO100 oferowane swego czasu w Nikonach

Ciagle jest oferowane, tylko nikt nie nazywa tego iso 100, tylko czulosc Lo1. Wlasnie z tego powodu...

MacRayers napisał/a:
U nas poza SONY, C i N wielokroć uchodzą za znakomite idealne sprzęty. ;-)
Rozumiem, że pisząc "u nas" masz na myśli nasze forum. Bo jeżeli nasz kraj, to nie zgodzę się. Wystarczy poczytać konkurencyjne fora i okaże się, że nasze narzekania, psioczenia i utyskiwania na Pentaxa to nic, przy, jak to się wyraziłeś, takich zacnych markach.

Generalnie wisi mi to czy 200 to jest 164 czy jakos inaczej
w swiatlomiarce zewnetrznej nie mam takiej wartosci - wiec ....
bardziej zajmuje mnie teraz dojscie do schematu pracy nad ew. packshotami - czyli jak wywolywac zeby miec najwierniejsze kolory
Jakos na forum nikona nie dowiedzialem sie :evilsmile:
wiem ze pierwszym krokiem bedzie zakup NXa (tylko czy to wystarczy)

Fafniak napisał/a:
wiem ze pierwszym krokiem bedzie zakup NXa (tylko czy to wystarczy)

nooooooo... :shock:

alkos,
majac pentaxa k10D robilem tak
zjecia adobe RGB -
wywolywalem w PPL zmieniajac balans bieli na 5600 (sloneczko :evilsmile: )
i mialem gotowy "produkt" ktory spokojnie szedl do grafika
Teraz przy D700 nie robilem jeszcze wlasciwej proby ale to co widze nie nastraja mnie optymistycznie - kazdy wlasciwie profil daje tak rozne barwy :roll:

Fafniak napisał/a:
kazdy wlasciwie profil daje tak rozne barwy

Jaki profil? W czym otwierasz?

Skocz do: