Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
mam do uzycia tylko ACR w PS3
i lightroom 2.2
moge wlaczyc tam profile ktore zamiescilo adobe lub korzystac z wbudowanego ACRowego
w zadnym z tych trybow wedlug mnie nei ma neutralnego wiernego oddania barw

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
Cosik mi się widzi, że jeszcze Fafniaczku, zatęsknisz za brzydkim Pentaksem. :-P

moze moze....

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
Cytat
w zadnym z tych trybow wedlug mnie nei ma neutralnego wiernego oddania barw

Nie ma czegoś takiego tak od razu w cyfrowkach ;-)

Musisz sobie sam stworzyć profil ICC wg. tablicy z próbkami, i to dla konkretnego źródła światła - oraz dla "idealnej" ekspozycji

Zobacz zreszta tu: http://www.dpreview.com/r...d700/page22.asp (wybierz z listy aparat do porownania i sam wyciagnij wnioski :-P )

alkos, - wiem wiem wiem - tyle ze to co z k10D wychodzilo po wywolaniu z PPL bylo na tyle dobre ze niewiele z tym trzeba robic

Fafniak napisał/a:
alkos, - wiem wiem wiem - tyle ze to co z k10D wychodzilo po wywolaniu z PPL bylo na tyle dobre ze niewiele z tym trzeba robic

Hmmm... czekaj, robie risercz....

[ Dodano: 2009-02-05, 09:08 ]
Zainstaluj sobie triala Capture NX2 z płyty która przyszła z aparatem i otwórz zdjęcie zrobione w Picture Control - Neutral. Powinno być najwierniej z tego co oferuje Nikon.

(Aha, Photoshop nie czyta prawidłowo ustawien Picture Control)

trial mi sie wlasnmie skonczyl :evil:

Spróbuj jeszcze D2X MODE2 z paczki dostepnej pod ponizszym adresem - z tego co pamietam byl dosyc neutralny

http://nikoneurope-pl.cus...p?p_faqid=23618

Aha - oczywiscie wszystko w Adobe RGB, Capture NX2 też :-)

[ Dodano: 2009-02-05, 09:16 ]
Cytat
trial mi sie wlasnmie skonczyl

No to dupa.

Żaba  Dołączył: 08 Cze 2006
OT się ciągnie :mrgreen:

z ciekawości zerknąłem ile może kosztować soft nikona i jestem zaskoczony.
Ceneo wypluło takie info: Nikon Capture NX2 Znaleziono w 21 sklepach w cenie od 299,00 zł do 705,00 zł

Nieźle kupa aparat i dokup soft :mrgreen: fajną ma Nikon politykę :evilsmile:
To chyba wynika z troski o klienta :mrgreen:

Żaba napisał/a:
Nieźle kupa aparat i dokup soft :mrgreen: fajną ma Nikon politykę :evilsmile:
To chyba wynika z troski o klienta

Wez nic nie mow :-/

alkos może Ty będziesz mógł mi to do końca wyjaśnić bo słyszałem co nieco ale chciałbym posiadać wiadomości rzetelne. Nikon ma zakodowane informacje o WB i soft nie Nikona nie obsługuje plików NEF w pełni, czy tak?

Żaba napisał/a:
Nikon ma zakodowane informacje o WB i soft nie Nikona nie obsługuje plików NEF w pełni, czy tak?

Nie, WB powinno być ok, ale takie rzeczy w danych meta jak Active-Dlighting (częściowo), Vignette Correction czy Picture Control nie będą rozpoznawane przez inne aplikacje.

alkos czy masz może pełną listę rzeczy do których dostęp w NEF jest powiedzmy ograniczony? Swoją drogą paskudna polityka firmy, a jakoś w recenzjach puszek Nikona nie zauważyłem żeby recenzenci o tym w ogóle wspominali :-/
Jak dla mnie spora wada, chyba każdy kto używa RAWów ma swój ulubiony / ulubione programy do ich obróbki (a większość tego softu jest dość kosztowna) a tu Nikon niejako wymusza stosowanie swojego softu - no chyba ze ktoś złamał to zabezpieczenie. Co nie zmienia faktu, że takie kodowanie RAWów wyjątkowo mi nie odpowiada.

Jak miło, że Pentax i Samsung nie wybrały tej drogi i mogę w spokoju używać DNG i otwierać pliki w tym, w czym mi wygodnie :-D

Żaba napisał/a:
Swoją drogą paskudna polityka firmy, a jakoś w recenzjach puszek Nikona nie zauważyłem żeby recenzenci o tym w ogóle wspominali :-/

To nie jest akurat tylko polityka firmy, tylko fakt że np. Adobe nie jest zainteresowane braniem tych rzeczy pod uwage. Z drugiej strony cześć z tych rzeczy jest chroniona licencjami... No i w koncu trzeba wspierac/promowac produkt ktory sie sprzedaje - tj. Capture NX ;-)

A takie rzeczy jak np. D-range w Pentaxie jest obslugiwane przez ACR?

andrusz  Dołączył: 28 Lip 2007
Żaba napisał/a:
Jak miło, że Pentax i Samsung nie wybrały tej drogi i mogę w spokoju używać DNG i otwierać pliki w tym, w czym mi wygodnie :-D

Nie sprawdzałem, ale ciekaw jestem czy inne programy rozpoznają Pentaksowe "shadow compensation" i D-Range?

Alkos, uprzedziłeś mnie :-)

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
Fafniak, na pocieszenie powiem Ci, że w ACRze też czasem mam kłopoty z dobraniem odpowiedniego profilu kolorów dla Canona i suwaczki idą w ruch. Ale na szczęście z Pentaxem nie mam tyle roboty. Ustawiam właściwy WB i kolory są wierne.

Skocz do: