jorge.martinez  Dołączył: 16 Maj 2007
Na koreksie piszą, że lza 350 lać. Więc gdyby się tego trzymać, to przy 1+3 można zrobić 11 filmów. Przy 400 to się lepiej liczy no i jest jakiś margines. Ja tam wolę do wszystkiego asekuracyjnie podchodzić, na początku mej drogi.

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
jorge.martinez napisał/a:
Ja tam wolę do wszystkiego asekuracyjnie podchodzić, na początku mej drogi.

A i slusznie :-)

kefa  Dołączył: 13 Mar 2008
a jak wywolujecie na raz 2 rolki 35 mm w x-tolu, np. 1+3 to przedłużacie czas wywoływania? Na digitaltruth piszą, żeby dłuzej wywoływać dla filmów 120 wiec dla tych 2-óch też chyba trzeba przedłużyć? :roll:

jorge.martinez  Dołączył: 16 Maj 2007
A propos...

mygosia, a wołałaś w tym koreksie kiedyś 2 filmy na raz?

Nie przedluzasz.

Powierzchnia filmu 120 jest nieco mniejsza niz 135, wiec to nie o to chodzi...

matth  Dołączył: 21 Kwi 2008
kefa, dobre pytanie.. Właśnie przymierzam się do xtola i pewnie zrobię polecane 2,5L i będę wołał w 1+3, ale zawsze wołam dwa filmy na raz, albo jednego średniaka. Jak z czasami operować? Zawsze robiłem w rodinalu i wiem czego się po nim spodziewać, ale xtola jeszcze nie tykałem :-)

A btw to gdzie kupujecie chemie? Nowy miesiąc przyszedł i w końcu muszę zrobić zakupy :-)

mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
jorge.martinez, nigdy.
Wkręcenie 2 kliszy po ciemku do tego koreksu przekracza granice mojej wyobraźni ;-)

Poza tym - uważam, że zawsze coś moge spieprzyć - a leiej spieprzyć 1 kliszę, niż 2 :-P

pawel_swinarski  Dołączył: 06 Lis 2008
pewnie było wałkowane ale na początek będę miał pożyczonego krokusa tank 800, ile tam się wlewa na 1 film?

kefa  Dołączył: 13 Mar 2008
dziekialkos, :-)
matth, wszystkie czasy jade z digitaltruth i jak dla mnie są ok a kombinacji roztór/czułość jest tam dużo tylko, że ja w ciemni nawet semi pro nie jestem wiec niech sie inni wypowiedza :-D

Stachu  Dołączył: 27 Kwi 2007
pawel_swinarski, na spodzie Krokusa jest tabelka. Nie pamiętam ile dokładnie jest tam napisane, ale chyba coś około 300ml.

pawel_swinarski, najlepiej wlać 400ml, jest pewność, że będzie dobrze :-) No i przy 1+3 łatwo się odmierza.

kefa, ja też dużego stażu nie mam, ot kilkadziesiąt filmów i wszystko w rodinalu, miałem długą przerwę i znowu wracam, ale muszę się wprowadzić do łazienki z koreksem, bo jeżdżenie 120km w jedną stronę do ciemni jest mało ekonomiczne ;-)

motaba_virus  Dołączył: 16 Mar 2008
pawel_swinarski, napisane jest 350ml ale lac najbezpieczniej ok 400 ml

technik219  Dołączył: 25 Sty 2009
matth napisał/a:
kefa, dobre pytanie.. Właśnie przymierzam się do xtola i pewnie zrobię polecane 2,5L i będę wołał w 1+3, ale zawsze wołam dwa filmy na raz, albo jednego średniaka. Jak z czasami operować? Zawsze robiłem w rodinalu i wiem czego się po nim spodziewać, ale xtola jeszcze nie tykałem :-)

A btw to gdzie kupujecie chemie? Nowy miesiąc przyszedł i w końcu muszę zrobić zakupy :-)

Jak masz podany czas dla Xtola w rozcieńczeniu podstawowym (1+0), to żeby obliczyć czas dla 1+1 musisz dodać 30 procent, dla 1+2 znowy 30 procent i dla 1+3 kolejne 30 procent. Żeby było łatwiej liczyć (minuta to 60 sekund, a nie 100) zamieniam minuty na sekundy, obliczam nowy czas i z powrotem przechodzę na minuty. Z grubsza powinno być dobrze.
Jeśli liczysz w odwrotną stronę - z czasu dla np. 1+1 chcesz wyjść na czas 1+0, odejmujesz 24 procent.

technik219, mi chodziło o to czy stosować jakieś różnice w czasach dla 2x135 albo 1x120 w koreksie w stosunku do tego co podają w tabelach.

motaba_virus napisał/a:
pawel_swinarski, napisane jest 350ml ale lac najbezpieczniej ok 400 ml

W ktorym patersonie? Ja lalem w moim300 i zawsze bylo spoko.

technik219 napisał/a:
Jak masz podany czas dla Xtola w rozcieńczeniu podstawowym (1+0), to żeby obliczyć czas dla 1+1 musisz dodać 30 procent, dla 1+2 znowy 30 procent i dla 1+3 kolejne 30 procent. Żeby było łatwiej liczyć (minuta to 60 sekund, a nie 100) zamieniam minuty na sekundy, obliczam nowy czas i z powrotem przechodzę na minuty. Z grubsza powinno być dobrze.
Jeśli liczysz w odwrotną stronę - z czasu dla np. 1+1 chcesz wyjść na czas 1+0, odejmujesz 24 procent.

A nie łatwiej i bezpieczniej z tabelki Kodaka?

matth napisał/a:
technik219, mi chodziło o to czy stosować jakieś różnice w czasach dla 2x135 albo 1x120

Nope :-)

motaba_virus  Dołączył: 16 Mar 2008
matth, ale technik219, podal bardzo dobra recepture jakby nagle digitaltruth nagle wylecialo w powietrze ;-) :-P
swoja droga matth, magiczna liczba postow ;-) (1111)

[ Dodano: 2009-02-05, 15:04 ]
alkos napisał/a:
W ktorym patersonie? Ja lalem w moim300 i zawsze bylo spoko.

pawel_swinarski pisal o krokusie 800 nie Patersonie :->

alkos, danke szyn ;-)

motaba_virus, :-P ;-)

Co do pytań o ile lać to nie łatwiej założyć szpulę na dydka, wsadzić do koreksu, wziąć menzurę i zobaczyć ile trzeba wlać żeby zakryło szpulę? No ej... :-P

motaba_virus napisał/a:
pawel_swinarski pisal o krokusie 800 nie Patersonie

kurde, rzeczywiscie, skad ja wzialem tego patersona? :shock:

[ Dodano: 2009-02-05, 14:09 ]
matth napisał/a:
Co do pytań o ile lać to nie łatwiej założyć szpulę na dydka, wsadzić do koreksu, wziąć menzurę i zobaczyć ile trzeba wlać żeby zakryło szpulę? No ej... :-P

No najlepiej. Ale potem trzeba wszystko suszyc przed wkreceniem filmu :-P

alkos, no przecież to można sprawdzić kiedykolwiek, niekoniecznie 5min przed planowanym wołaniem :-P
A z resztą ludzkość wynalazła już takie coś jak suszarka do włosów w razi W można użyć ;-) Ja myślę, że to lenistwo powoduje takie pytania ;-)

matth napisał/a:
A z resztą ludzkość wynalazła już takie coś jak suszarka do włosów w razi W można użyć

Tia. Pierwszą szpulę stopiłem sobie właśnie w ten sposób.

matth napisał/a:
Ja myślę, że to lenistwo powoduje takie pytania

W gruncie rzeczy wszystkie inne też. Przecież wszystko da się sprawdzić skończonym nakładem środków :evilsmile:

Skocz do: