Paffcio  Dołączył: 29 Maj 2006
  Papier plastik
Witam,

mam pytanko - jakiego "plastiku" (tzn. papieru resin coated) zwykle używacie w ciemni? Po plajcie Agfy (doskonały Agfa Multicontrast) chcąc nie chcąc przerzucilem się na Ilforda, ale jestem sromotnie rozczarowany, bo czernie na Ilfordze są do du*** :-( Co ciekawe baryt Ilforda (zwłaszcza błyszczący suszony na zimno) daje rewelacyjny efekt...

--
Pozdrawiam,
Paweł

MKw  Dołączył: 20 Kwi 2006
Ja robie na Kodaku Polymax II RC, co prawda Kodak przestal produkowac papiery :cry: ale mam wiekszy zapas. Jestem z niego bardzo zadowolony. Mozna go jeszcze kupic tu i owdzie.

Re: Papier plastik
No no... odzew wśród forumowiczów po pieronie... a pewnie jakbym się spytał, jaką kartę pamięci kupić do K100D to by serwer padł od natłoku odpowiedzi. Ale cóż, takie czasy... :-P

--
Pozdrawiam,
Paweł

xonil  Dołączył: 24 Wrz 2006
Paweł, a jaki to papier Ilforda?? xpress new??

xonil napisał/a:
Paweł, a jaki to papier Ilforda?? xpress new??

Nieeee... Multigrade IV RC De Luxe...

xonil  Dołączył: 24 Wrz 2006

hmm... ciekawe. Ja używam Multigrade IV RC De Luxe i nie narzekam, chociaż znam parę osób, które robią na tym i są nie zadowoleni. Nie wiem od czego to zależy.

xonil napisał/a:
hmm... ciekawe. Ja używam Multigrade IV RC De Luxe i nie narzekam, chociaż znam parę osób, które robią na tym i są nie zadowoleni. Nie wiem od czego to zależy.

A robisz na macie czy na błyszczącym? Co ciekawe ta sam emulsja jest przecież na barycie i tutaj spisuje się doskonale!

Spinner  Dołączył: 22 Mar 2006
Pawel, bedziesz na IV PPD?? Blisko masz... Wez odbitki ze soba - chetnie oblookam te roznice... Serio :-D

Pzdr
Spinner

Spinner napisał/a:
Pawel, bedziesz na IV PPD?? Blisko masz... Wez odbitki ze soba - chetnie oblookam te roznice... Serio :-D

Pzdr
Spinner

BARDZO chciałbym pryjechać, choćby na jeden dzień. Nie wiem tylko, czy powinienem pokazywać odbitki barytowe ze zdjęć z Mamci... w trosce o dobre samopoczucie właścicieli cyfraków... :mrgreen:

BTW Kiedy w końcu ma być ten zlot? Wiem, że maj, ale dokładnie?

--
Pozdrawiam,
Paweł

Spinner  Dołączył: 22 Mar 2006
Tym bardziej musisz byc :mrgreen: :-P

Zlocik jest 18-20maja - szczegoly w dziale "plenery i spotkania"... Mundek wie?

Pzdr
Spinner

Spinner napisał/a:
Tym bardziej musisz byc :mrgreen: :-P

Zlocik jest 18-20maja - szczegoly w dziale "plenery i spotkania"... Mundek wie?

Pzdr
Spinner

O Mundku zapomnij. W maju nie będzie miał głowy do jakichkolwiek plenerów :mrgreen:

alx  Dołączył: 22 Kwi 2006
Paweł Szkup napisał/a:
Witam,
mam pytanko - jakiego "plastiku" (tzn. papieru resin coated) zwykle używacie w ciemni? Po plajcie Agfy (doskonały Agfa Multicontrast) chcąc nie chcąc przerzucilem się na Ilforda, ale jestem sromotnie rozczarowany, bo czernie na Ilfordze są do du*** :-( Co ciekawe baryt Ilforda (zwłaszcza błyszczący suszony na zimno) daje rewelacyjny efekt...
Paweł

Ja mam podobne doswiadczenia jak Ty :) Uzywam MGIV RC, ale nie jestem specjalnie zadowolony. W porownaniu ze S.P. Agfa jest brzydszy, jakis taki szarobury bardziej. Xpress byl jeszcze brzydszy. Xpress New nie wiem bo nie robilem, Ilford twierdzi w materialach, ze emulsja jest teraz ta sama co w MGIV.
Ostatnio przeskoczylem na MGIV FB, emulsja jest ta sama i naswietla sie identycznie, wiec RC uzywam do prob a powiekszenie robie na FB. Oczywiscie bez porownania lepszy, czernie i kontrast, powierzchnia rowniez ladniejsza, porownujac RC mat i FB blysk suszony na polmat.

Pewnie przy nastepnej okazji kupie jakas Wephote i Adoxa RC na probe.

Hej,

odgrzebuję stary temat, bo może komuś to się przyda - udało mi się ujarzmić "plastikowego" multigrejda za pomocą Eukobromu Tetenala. Teraz wszystko wygląda tak, jak powinno, czernie są czarne, biele białe, a to, co pomiędzy (czyli szarości) jest... mmmmniam :-)

BTW tydzień temu wróciłem do ciemni po prawie rocznej przerwie, muszę przyznać, że xenotar we 'flexie + neopan400 + papier ilforda moczony w eukobromie to jest to, co baaardzo lubię :-)

Pioter  Dołączył: 18 Cze 2007
oo dobrze wiedzieć bo moja Agfa już się kończy. Jedna sprawa, papiery naświetlałeś z filtrami Ilforda??

Ps. przed chwilą zobaczyłem zmartwychwstałe papiery Agfy na allegro. Co prawda tylko baryty, ale może i plastiki się pokażą. Teraz to tylko czekać na szerokiego apx-a i żyć nie umierać. Ostatnio w Polsce pokazały się też papiery Tetenala. Po 2-3-letnim załamaniu rynku widać, że analog się trzyma :)
Pozdrawiam
Piotr

takseo  Dołączył: 25 Wrz 2008
Witam. Poszukuję informacji o czułości papieru Ilford xpress new. Mam 2 paczki, posiałem ulotki i nigdzie nie umiem tego znaleźć. :evil:

Skocz do: