Ale po naciśnięciu magicznego guziczkaJarek Dabrowski napisał/a:To właśnie przy pozycji innej niż "A", DSLR Pentaksa sam nie potrafi domknąć przysłony.
Pozdrawiam
Paweł
-----------
Za Fafniakiem: Nie dla leniiii !!!!!!!!!!
Moje pstryki
z serią M tak trzeba, ale wierz mi, nie jest to wielkie utrudnienie. Jak się przyzwyczaisz to robisz to mechanicznie. Większość moich zdjęć LINK robione M200/4. (np. ten najlepiej ustrzelony kot w 'locie")argawen napisał/a:Ale po naciśnięciu magicznego guziczkaJarek Dabrowski napisał/a:To właśnie przy pozycji innej niż "A", DSLR Pentaksa sam nie potrafi domknąć przysłony., AEL lub green button, potrafi ustawić poprawnie ekspozycję do ustawionej przysłony, tak tylko dodam.
To info dla TomiTom,
| Pentax Z-1p | MX | FA*24/2.0 | FA 77/1.8 Ltd |
| Pentax 645n | FishEye 30/3.5 | FA645 45-85/4.5 | FA645 80-160/4.5 | FA645 200/4 | Voigtländer 6x9 |
| Pentax 67 | 6x7SMC 55/3.5 | 67SMC 105/2.4 |
| Contax G1 | Contax G2 | Biogon T* 28/2.8 | Planar T* 45/2.0 |
| Provia 100F | Provia 400F | HP5+ | TriX | Delta 100 | Waidodayo!
Tak, przy naciśnięciu na moment przymknie przysłonę i ustawi ekspozycję, czyli czas. Oczywiście wystarczy tylko na moment nacisnąć AEL .Ekspozycja jest zapamiętana przez okres ustawiony w menu. Potem pozostaje tylko nacisnąć spust.TomiTom napisał/a:Czyli jak ustawiam jaką tam mniejsza dziurę i nacisne AEL to w czasie mierzenia swiatła aparat przymknie przysłonę?no i to samo zrobi po naciśnięciu migawki...
Pozdrawiam
Paweł
-----------
Za Fafniakiem: Nie dla leniiii !!!!!!!!!!
Moje pstryki
Co masz na myśli przez "optymalizację perspektywy"? Wyprostowanie walących się budynków? Jeśli tak - to nie pochył (tilt), a przesuw (shift) sobie poradzi - i Pentax robił takie szkło, SMC 28/3.5 Shift. Bardzo ciężko dostać na wtónym rynku, no i drogie.TomiTom napisał/a:Czy jest dostępny Pentaxowski obiektyw o zmiennym kącie (nie chodzi o zoom tylo o obiektyw do optymalizacji perspektywy- czyli obiektyw z możliwością pochyłu
Możesz mnie okraść, zagłodzić, zbić, a nawet zabić, ale mnie nie zanudzaj.
vesper napisał/a:czy taki tilt do manipulowania ostroscia jest czyms w stylu lensbaby?
Stormtrooper's K-x
Soccer mom's V1