Przemekbelch  Dołączył: 05 Lut 2008
Warszawa- gdzie się udać przy okazji załatwiania spraw
Witam,

Jutro wybieram się do wawy celem załatwienia paru rzeczy. Potem jestem wolny. No i właśnie. Może polecicie mi miejsca gdzie warto udać się z aparatem i zwyczajnie pofocić?
Najlepiej adresy, bym mógł w nawigacje wklepywać. I tu prośba- żeby to nie były jakieś zakorkowane tereny, tylko piękna natura, jakieś widoki na stolicę, zabytki, itd.
Coś, gdzie można w miarę szybko i bez kłopotu się dostać autem, lub na piechotę. Jeśli chodzi o drugą możliwość, to bardzo proszę- podajcie jakiś parking, gdzie w miare tanio (najlepiej darmowo) można zaparkować auto i by można było udać się na spacer po ciekawej okolicy.
Aha- i gdzie dobrze i tanio zjeść? Nie chce mc'donaldów, kfc i innych sztuczności.

Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź!! :-B

Cześ  Dołączył: 15 Lut 2007
Zawsze możesz zajrzeć do Czesia na kawę ;-)

dan  Dołączył: 11 Sie 2006
Łazienki Królewskie - przyjemne nawet w najgorsza pogode :-) Najlepiej i najlatwiej zaparkowac na Mysliwieckiej.

Tanio i smacznie pozywiam sie w barze Krokiecik (ul. Zgoda 1). To samo centrum, wiec o miejsce parkingowe bedzie bardzo ciezko. Najblizszy duzy parking jest na Placu Powstańców Warszawy, ale i tam w godzinach pracy nie jest latwo zaparkowac. Jak wybieram sie na dluzszy spacer po miescie, to parkuje poza strefa platnego parkowania. Np. na tylach Biblioteki Uniwersyteckiej (ul. Dobra 56).

Samp  Dołączył: 23 Kwi 2006
Nowy Świat, Krakowskie Przedmieście i rejony - np. spacer na odcinkach Rondo deGaulle'a - Świętokrzyska lub Świętokrzyska - Plac Zamkowy. Nieopodal ciekawy pl. Piłsudskiego, Ogród Saski.
Ulica Chmielna, łącząca Nowy Świat z Marszałkowską dla świeżaków też może być atrakcyjna. Odchodzi od niej Bracka, która idzie w kierunku Złotej & Jasnej & Świętokrzyskiej - jest tam parę knajpek, niektóre niedrogie.

[ Dodano: 2009-02-01, 22:15 ]
W ogóle zależy, dokąd przyjeżdżasz, Wawka jest spora.

thrackan  Dołączył: 08 Lut 2007
Przemekbelch, w sprawie "tanio i dobrze zjeść" to całkiem nieźle jest w budynku Wydziału Biologii UW przy ulicy Miecznikowej 1 (pierogi, naleśniki, zupy, sałatki, schabowe itp). Parking przed wydziałem jest bezpłatny i raczej ogólnodostępny (obok są akademiki) - wjazd od strony Banacha lub Pasteura. Co do zabytków... Jaka kategoria Cię interesuje? Stare cmentarze, klimatyczne opuszczone budynki przemysłowe, czy odpicowane zabytki typu starówkowego?

Cytat
Ulica Chmielna, łącząca Nowy Świat z Marszałkowską dla świeżaków też może być atrakcyjna.

Kiepski zart, Samp :-P

dan, thrackan, Samp, dzięki ogromne za rzeczowe odpowiedzi!

dan napisał/a:
Cytat
Ulica Chmielna, łącząca Nowy Świat z Marszałkowską dla świeżaków też może być atrakcyjna.

Kiepski zart, Samp :-P

A tego nie rozumiem?

Cześ
dzięki za zaproszenie, niewykluczone, że skorzystam ;-)

thrackan Tak samo odnowione zabytki, jak i opuszczone ruiny.
Byleby było warto i żebym po drodze nie zabłądził ;-)

Przemekbelch napisał/a:
A tego nie rozumiem?

To jeden z dwoch (trzech?) deptakow w stolicy. Kompletnie zasyfiona, architektura zadna, jedyne co tam ciekawego mozna zobaczyc, to ludzie ;-)
http://miasta.gazeta.pl/w...10,5154271.html

Aha - tu jest niezla mapa:
http://www.use-it-warsaw.pl/

Do wawy wjeżdżam w okolice ul. Postępu, oczywiście, wlatuje E67.

Dan, szkoda, że po angielsku.
Ale zapoznam się, dzięki :-B

Chmielna ma bardzo fajny klimat, warto powchodzić sobie na podwórka.

[ Dodano: 2009-02-01, 22:50 ]
dan napisał/a:
architektura zadna

:shock: :?: :!: :!:

Rewelacyjna kamienica w stylu zakopiańskim (!!!) przy Chmielnej 30 i budynek Lacherta na zbiegu z Nowym Światem. Można dodać kamienicę braci Jabłkowskich sprzed I W.Ś. czy pałacyk na skrzyżowaniu ze Szpitalną.

Trochę ciekawostek tu: http://www.warszawa1939.pl/index_plan35.php

dan, ty serio studiowałeś turystykę?

dan napisał/a:
Aha - tu jest niezla mapa:
http://www.use-it-warsaw.pl/

Pomysł fajny, ale oprawa jest moim zdaniem tragiczna... :roll:
Ale instruktaż o Legii i Polonii spowodował banana na twarzy :lol:
(właśnie dostałem krytyczną uwagę od kumpla kibicującego: układ barw (chodzi o kolejność) podany tam jako używany przez Legię jest błędny i używany w rzeczywistości przez Śląsk Wrocław. Pomyłka ta grozi operacją plastyczną twarzy ze strony kibiców obu warszawskich drużyn)

Przemekbelch, no to by szło tak:

- ulica Młynarska - fajne, stare cmentarze - Żydowski, Ewangelickie i Muzułmański.
- szkoda, że przyjeżdżasz zimą - ogród na dachu Biblioteki Uniwersyteckiej chyba jest teraz zamknięty dla zwiedzających.
- jeżeli lubisz militaria, wpadnij do ogrodu Muzeum Wojska Polskiego (Al. Jerozolimskie, ok 200m na wschód od ronda de Gaulle'a) - stoją tam myśliwce, śmigłowce, armaty, czołgi, transportery i tym podobne zabawki :evilsmile:
- do Łazienek dodałbym Park Ujazdowski
- gdybyś miał więcej czasu kiedyś, to polecam Muzeum Powstania Warszawskiego - ma klimat. Można też wjechać tam na wieżę i obejrzeć sobie panoramę miasta porównując z archiwalnymi fotografiami. W sumie jedną z najlepszych metod na zwiedzanie Warszawy, jest podążanie szlakami wydarzeń Powstania Warszawskiego, ale do tego trzeba sporo poczytać. Warto jednak, bo taka wycieczka pozwala zrozumieć to miasto.
- po zmroku ulice Cegłowska, Płatnicza i Szlafarska - są tam dosyć rzadkie, ale pikne latarnie gazowe, które podobno zapalane są przez latarnika ręcznie za pomocą kija ze świeczką :) (tu może być fajna zabawa z balansem bieli :P)

[ Dodano: 2009-02-01, 23:25 ]
Kurcze, ciężko jest coś wybrać na tak krótką wizytę... :-(

Samp napisał/a:
dan, ty serio studiowałeś turystykę?

Tak, poszedlem bo wszyscy wtedy szli na turystyke.

thrackan, ogromne dzięki!
Już wydrukowałem instruktarz :D

Jak byłbyś tak miły- zostaw mi na PW swój nr kom, jakbym miał z czymś problem- to bym zadzwonił.

Przemekbelch napisał/a:
ogromne dzięki!

Nie ma sprawy. Przy okazji to będzie część mojego rozkładu spacerowego na ferie :mrgreen:
A, jeszcze z militarystycznego punktu widzenia fajny jest Fort Czerniakowski - też sporo samolotów i pojazdów gąsienicowych oraz wyrzutni rakiet itp.

Kosmo  Dołączył: 11 Mar 2008
Co ciekawego do zwiedzenia/zobaczenia w Warszawie
Krótka piłka: znajomy z Niemiec chciałby przyjechać prywatnie do Warszawy, tak na ok. 3 dni. Zastrzelił mnie pytaniem, co ciekawego mógłby zobaczyć w Warszawie.

Nie ukrywam, mieszkałem w Stolycy 2 lata, a po wyprowadzce bywam tu bardzo często, ale nigdy nie potraktowałem tego sympatycznego miasta od strony zwiedzającego. Czy możecie coś poradzić?

Post ustawię na 7 dni, nie wiem czy takie coś było, nie doszukałem się.

Z góry dziękuję za podpowiedzi, chciałbym odpowiedzieć mu coś już w tym tygodniu.

pawelek-79  Dołączył: 06 Wrz 2006
Starówka, Łazienki, Wilanów, Królikarnia, widok na Warszawę z PKiN, ja bym jeszcze zabrał na wycieczkę w okolicach Złotej, gdzie można natknąć się na pozostałości po zniszczeniach z 44', Uniwerek. Północnej części Warszawy praktycznie w ogóle nie znam. Sądzę, że zwykłe mieszkalne dzielnice też mogą być ciekawe. Może nie na dłuższą wyprawę, ale chociaż na obwiezienie samochodem i pokazanie, jak mieszkamy w Polsce.

SQ6GIT, nie ma potrzeby wygaszania Twojego postu - połączyłem z już istniejącym topikiem.

Kosmo  Dołączył: 11 Mar 2008
Samp, dzięki. Coś tytuł istniejącego nie do końca mnie naprowadził, by weń zajrzeć... :-)

[ Dodano: 2009-02-08, 21:14 ]
pawelek-79, też oczywiście dzięki.. :-) BTW - nie będę z tym znajomym, przyjeżdża niezależnie, tylko chce porady, co może zobaczyć.

Skocz do: